Zástupcovia The World’s 50 Best Restaurants Academy v júni na slávnostnom galavečere v Las Vegas predstavili zoznam 50 najlepších reštaurácií z celého sveta. Najlepšia reštaurácia je zážitková Disfrutar v Barcelone, Španielsku sa tento rok podarilo získať aj striebornú a zemiakovú medailu.
Ide o výnimočný úspech alebo skôr o náhodu? Pravdepodobne najmä o neskutočné množstvo práce v oblasti gastronómie. Nestačí mať lásku k jedlu, aby ste boli najlepší. The World’s 50 Best Restaurants Academy hodnotí reštaurácie prísnym okom. Výsledkom je zoznam najlepších reštaurácií z celého sveta, ktoré vám ponúknu dokonalý kulinársky zážitok.
Disfrutar v Barcelone používa neprebádané ingrediencie
Na prvom mieste tento rok skončila zážitková reštaurácia Disfrutar. Nebol to prvý úspech troch šéfkuchárov, ktorí stoja na jej čele a vyžívajú sa vo varení z nezvyčajných a neprebádaných ingrediencií. Minulý rok sa v rebríčku umiestnili na druhom mieste. Nepoľavili v kvalite a tento rok zožali najväčší možný úspech.

Porota ocenila predovšetkým spojenie brilantne nápaditých jedál, neprekonateľného technického majstrovstva a hravej prezentácie, na ktorej si v Disfrutar dávajú mimoriadne záležať. Reštaurácia tento rok oslavuje 10. výročie svojho fungovanie a krajší darček ako titul Najlepšia reštaurácia sveta si ani nemohla želať.
Reštauráciu vlastnia a vedú traja šéfkuchári: Oriol Castro, Eduard Xatruch a Mateu Casañas. Ak vám je prvé meno povedomé, je to preto, že ste mali možnosť ho vidieť naživo aj na najväčším slovenskom kulinárskom podujatí Gastronomy Slovakia v roku 2023.
Pri návšteve reštaurácie si môžete vybrať z 2 paralelne ponúkaných menu, pričom každé z nich je degustačné, má okolo 30 chodov a zaberie vám približne 4 hodiny času. S radosťou vám tu naservírujú jedlá ako šiška ponorená v kaviári so smotanovým syrom či mrazený zmrzlinový sendvič na spôsob gazpacho s octom.

24 z nich máme v Európe
Na ceremoniáli, ktorý sa tento rok konal 5. júna v meste hazardu Las Vegas vyhlásili aj tento rok dokopy 50 najlepších reštaurácií. Skvelou správou pre ľudí, ktorí milujú cestovanie po Európe je, že takmer polovica reštaurácií z tohto listu sa nachádza práve na starom kontinente.
Hneď na druhom mieste sa umiestnila opäť španielska reštaurácia Asador Etxebarri v menej známom meste Atxondo. Jej šéfkuchár Víctor Arguinzoniz je majster v príprave jedál na drevenom uhlí, vďaka čomu je jeho kuchyňa vychýrená široko ďaleko.
Tretie miesto môžete tento rok hľadať v prekrásnom Paríži. Reštaurácia Table by Bruno Verjus je známa svojou elegantnou a minimalistickou kuchyňou, ktorá sa zameriava na kvalitné ingrediencie a precíznu prípravu.

Španielsko tento rok bodovalo. Okrem prvého a štvrtého miesta (Diverxo v hlavnom meste Madrid) získali spomedzi všetkých krajín na svete najviac miest v rebríčku TOP 50 najlepších reštaurácií sveta – celkovo až šesť.
Za špičkou svetovej gastronómie si ďalej môžete zájsť z európskych miest napríklad do Kodane, Gardone Riviera v Taliansku, do Dénie v Španielsku, do Londýna či dokonca do Viedne. Michelinská reštaurácia Steirereck s dvoma hviezdičkami sa umiestnila na 22. mieste. Kompletný list najlepších reštaurácií nájdete na tomto odkaze.
Čo musí spĺňať najlepšia reštaurácia sveta?
Rebríček The World’s 50 Best Restaurants udeľuje ocenenia TOP reštauráciám už od roku 2002. Reštaurácia môže najvyššie ocenenie získať iba raz. Potom je presunutá do akejsi pomyselnej siene slávy s názvom Best of the Best, kde sa nachádza s ďalšími najlepšími reštauráciami z iných rokov a kde platia iné kritériá hodnotení.

Rebríček celkovo odzrkadľuje a oslavuje rozmanitosť svetovej gastronómie. V paneli, ktorý má na starosti prísne hodnotenie kritérií sa nachádza dokopy 1080 kulinárskych expertov z celého sveta, vrátane novinárov či šéfkuchárov.
Svet si pri hodnotení rozdelili do 27 regiónov. Porotu v každom regióne tvoria reštaurační kritici, šéfkuchári, novinári či scestovaní gurmáni, z ktorých každý má 10 hlasov. Udeľujú ich v rozličných kategóriách, no zhodujú sa v niekoľkých základných bodoch.
Najlepšia reštaurácia sveta by mala byť:
- inovatívna
- udržateľná
- sezónna
- lokálna
- autentická
- zameraná na všetky zmysly
- inšpirujúca
- rafinovaná
zdroje: TheWorld50Best.com, Forbes.sk
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: