Na slávnostnom večeri Gurmán Award v Bratislave v nedeľu 30.6.2019 odovzdávali odborné ocenenia v gastronómii, ktoré udeľuje gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku v spolupráci s odbornými hodnotiteľmi už 16 rokov.
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, Asociácia someliérov Slovenskej republiky a Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku a hodnotitelia z radov samotných šéfkuchárov určili za kuchára roka Tomáša Lysého z reštaurácie Iasai v Bratislave, gastronomickou osobnosťou sa stal Jozef Hromják, z reštaurácie ZORE v Košiciach, someliérom roka 2019 je Slavomíra Raškovič z Gašperovho mlyna v Batizovciach. Vinárstvom roka sa stalo Chateau Topoľčianky. Cenu Hospitality AWARD si odniesla reštaurácia Afrodita Chateau Čereňany. Najlepšou prémiovou reštauráciou je UFO watch.taste.groove, hotelovou reštauráciou je reštaurácia Sissi v hoteli Lomnica a tematickou reštauráciou roka je Gašperov Mlyn v Batizovciach.
Na Gurmán Award sa odovzdávajú aj ocenenia Gurmán GOLD, akési obdoby Michelínskych hviezd – Zlaté vidličky pre najlepšie slovenské reštaurácie. Jednu vidličku na Slovensku má 8 reštaurácií, dve Zlaté vidličky patria Afrodite – Chateau Čereňany, Albrecht restaurant Bratislava, FOU ZOO z Bratislavy, UFO watch.taste groove Bratislava a TOP restaurant Žilina.
Tento rok vyšiel bedeker Gurmán na Slovensku opäť ako ako lifestylový gastromagazín. „Cieľom je edukácia a inšpirácia pre ľudí, ktorí sa chcú o dobrej gastronómii dozvedieť viac. Bedeker zostane aj v elektronickej podobe, aby priniesol rýchlu orientáciu pri výbere tých najlepších slovenských reštaurácií a služieb v nich,“ hovorí vydavateľ Rado Nackin. Bonusom bedekra je aj možnosť priamej rezervácie vo vybranej reštaurácii elektronicky. Budete mať navyše možnosť pozrieť si viac fotografií, viac jedál a pri niektorých reštauráciách aj videá.
„Už 16 rokov pôsobíme na slovenskej gastronomickej scéne a hodnotíme, objavujeme, odporúčame najlepšie reštaurácie, šéfkuchárov či someliérov a vinárov. Veľa sa toho za tie roky v gastronómii podarilo a teší nás, že aj kvalitatívna úroveň celej gastronómie išla veľmi hore a rozširuje sa aj do iných regiónov ako je Bratislava,“ dopĺňa Rado Nackin, ktorý sa venuje aj iným aktivitám smerujúcim k rozvoju slovenskej gastronómie ako Thuries Academy pre profesionálnych kuchárov, organizovaniu Gurmán Festov v Bratislave a Košiciach, či Zimného festivalu jedla zameraného na chute regiónov celého Slovenska. V októbri sa odborná verejnosť stretne na Gastronomy konferencii.
Ocenení na GURMÁN AWARD 2019
Prémiová reštaurácia roka: UFO watch.taste.groove , Bratislava
Tématická reštaurácia roka: Gašperov Mlyn , Batizovce
Hotelová reštaurácia roka: Reštaurácia Sisi, Hotel Lomnica, Lomnica
Zlatá vidlička : IASAI, Bratislava (nová udelená)
Somelier: Mgr. Slavomíra Raškovič, somelier a manažér Gašperov mlyn , Batizovce
Grand prix: Jozef Hromják, reštaurácia ZORE, Košice
Vínárstvo roka: Chateau Topolčianky
Kuchár roka: Tomáš Lysý – IASAI sushi bar, Bratislava
Hospitality AWARD
Nominovali hodnotitelia Gurmána: Reštaurácia Afrodita , Chateau Čereňany, Bratislava
Gurmán Gold 2019 , Zlaté vidličky
3 vidličky
2 vidličky
Afrodita – Chateau Čereňany
Albrecht restaurant – Bratislava
Fou Zoo pan asian restaurant
Ufo watch.taste.groove. – Bratislava
TOP restaurant – Žilina
1 vidlička
Amade Chateau – Vrakúň
Grand Hotel Kempinski High Tatras – Štrbské pleso
Villa Rosa – Dunajská Streda
Mlyn 108 – Modra
Wabi Sabi – Bratislava
Gašperov Mlyn – Batizovce
Slávia – Košice
Iasai – Bratislava – novoudelená
Kuchár roka
Podľa nominácií odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku a šéfkuchárov z najlepších reštaurácií Slovenska. Hlasovalo 44 osôb.
1. Tomáš Lysý Iasai, Bratislava
2. Lukáš Hesko Akademia beer & bistro, Trnava
3. Braňo Križan Globo, Bratislava
4. Jozef Breza Gašperov Mlyn, Batizovce
5. Marián Filo Chateau Čereňany
6. Juraj Hruška Slávia, Košice
7.-8. Imre Bindics Villa Rosa, Dunajská Streda
7.-8. Jozef Masarovič UFO – watch.taste.groove, Bratislava
9.-11. Daniel Marek Elite, Nová Dubnica
9.-11. Michal Thiry Baránok, Košice
9.-11. Peter Ďurčo TOP restaurant, Žilina
12. Mário Zuzič Au Café, Bratislava
13. Michal Škorec Lavante Sky, Dubnica nad Váhom
14.-15.. Tomáš Tejbus FOLKS bistro, Košice
14.-15. Tomáš Levý Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica
16.-17. Ivan Čurgali Chateau Mojmírovce
16.-17. Martin Kruhajec Solisko, Štrbské Pleso
18.-20. Richard Noskovič
18.-20. Peter Slačka Baroza Bistro, Bratislava
18-20. Eva Polomská Sotto passagio, Spišská Nová Ves
Hodnotení boli ešte šéfkuchári : Zoltán Baláž, Oliver Vozárik, Miroslav Zámiška, Martin Miklošík, Erik Volko a Ján Adamík
Kuchárom roka sa stáva ten kuchár , ktorý zaznamenal najväčší progres , ktorý vyzdvihol úroveň a kvalitu svojej reštaurácie a mal v tomto roku najväčší „drive“ . Samozrejme kvality týchto našimi odbornými hodnotiteľmi ako aj šéfkuchármi z gurmánskych reštaurácií celého Slovenska nominovaných kuchárov sú vysoké a prispeli k tomu, že sa slovenská gastronómia posunula opäť o krôčik dopredu.
Gratulujeme všetkým 20 najlepším a veríme, že o rok tam uvidíme opäť pár nových mladých mien. Kuchári , ktorí viac ako 6 mesiacov v roku 2018 nevarili v konkrétnej reštaurácii , nemohli byť zaradení do tohto rebríčka.
Reštaurácie roka
Poradie reštaurácií na Gurmán Award 2018 podľa priemeru súčtu hodnotení odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku. Relevantné hodnotenia do konca marca 2019.
Hotelová reštaurácia roka
1. Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica
2. Reštaurácia Regnum, Art Hotel Kaštieľ, Tomášov
3. Chateau Amade, Vrakúň
4. Hotel Kempinski High Tatras, Štrbské Pleso
5. Elite restaurant, Hotel Elite, Nová Dubnica
6. Reštaurácia SAVOY – Radisson Blu Carlton, Bratislava
7. Reštaurácia CUBES , Hotel Aston, Bratislava
8. Kaštieľ Mojmírovce, Mojmírovce
9. Reštaurácia Rosália , Hotel Galícia Nueva
10. Rešturácia Poézia, Hotel Hviezdoslav ,Kežmarok
Tématická reštaurácia roka
1. Gašperov Mlyn, Batizovce
2. Iasai, Sushi bar, Bratislava
3. Wabi sabi, Bratislava
4.-5. Villa Rosa, Dunajská Streda
4.-5. Akadémia beer & bistro, Trnava
6. Carnevalle, Bratislava
7. Ashoka Indická reštaurácia, Bratislava
8. Folks bistro, Košice
9. Zylinder café &restaurant, Bratislava
10. Green Budha, Bratislava
Prémiová reštaurácia roka
1. UFO – watch.taste.groove , Bratislava
2. Fou Zoo – Pan asian restaurant , Bratislava
3. Afrodita, Čereňany
4. Albrecht restaurant , Bratislava
5. Sasazu, Bratislava
6. TOP restaurant, Žilina
7-8. Reštaurácia Lavante Sky, Dubnica nad Váhom
7-8. Reštaurácia a kaviareň Slávia, Košice
9. Reštaurácia Cle D´Or, Zlatý kľúčik, Nitra
10. Au Café, Bratislava
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: