Aj tento rok, už po sedemnástykrát, sme pre vás pripravili vyhlásenie výsledkov Gurmán AWARD a vydanie magazínu Gurmán na Slovensku aj napriek neľahkej situácii, ktorej momentálne čelíme. Pre obmedzenia a stále meniace sa podmienky sme v rámci zachovania vašej bezpečnosti zrušili tohtoročné sympózium Gastronomy Slovakia. Vyhlásenie výsledkov bude prebiehať online. Ocenených však prídeme odmeniť osobne, aj s našimi partnermi – Zlatý Bažant, FATRA a EBENICA COFFEE, a odovzdáme im hodnotné ocenenia od akademického sochára Milana Lukáča. Uznanie a úctu si tí najlepší z vás plne zaslúžia. Chceme takýmto spôsobom pripomenúť verejnosti, že aj v gastronómii máme množstvo zaujímavých, šikovných a úspešných ľudí.
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, Asociácia someliérov Slovenskej republiky a Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku a hodnotitelia z radov samotných šéfkuchárov určili za kuchára roka Jozefa Masaroviča z reštaurácie UFO watch.taste.groove. Gastronomickou osobnosťou sa stala Valéria Pluhárová, someliérom roka 2020 je Matúš Hamara in memoriam z Kempinski High Tatras. Vinárstvom roka sa stalo Mrva & Stanko, Trnava. Cenu Hospitality AWARD si odniesla reštaurácia Gašperov Mlyn, Batizovce. Najlepšou prémiovou reštauráciou je UFO watch.taste.groove, hotelovou reštauráciou je reštaurácia Palffy – Šimák Zámok Pezinok a tematickou reštauráciou roka je Akadémia beer & bistro v Trnave. Na Gurmán AWARD sa odovzdávajú aj ocenenia Gurmán GOLD, akési obdoby Michelinskych hviezd – Zlaté vidličky pre najlepšie slovenské reštaurácie. Jednu vidličku na Slovensku má 12 reštaurácii, dve Zlaté vidličky patria Afrodite – Chateau Čereňany, Albrecht restaurant Bratislava, Gašperov Mlyn, Batizovce a Mlyn 108, Modra a 3 vidličky patria už spomínanej reštaurácii UFO watch.taste.groove.

Tento rok vyšiel bedeker Gurmán na Slovensku opäť ako lifestylový gastromagazín. „Cieľom je edukácia a inšpirácia pre ľudí, ktorí sa chcú o dobrej gastronómii dozvedieť viac. Bedeker zostane aj v elektronickej podobe, aby priniesol rýchlu orientáciu pri výbere tých najlepších slovenských reštaurácii a služieb v nich,“ hovorí vydavateľ Rado Nackin. Bonusom bedekra je aj možnosť priamej rezervácie vo vybranej reštaurácii elektronicky. Budete mať navyše možnosť vzhliadnuť viac fotografií, viac jedál a pri niektorých reštauráciách aj videá. „Už 17 rokov pôsobíme na slovenskej gastronomickej scéne a hodnotíme, objavujeme, odporúčame najlepšie reštaurácie, šéfkuchárov či someliérov a vinárov. Veľa sa toho za tie roky v gastronómií podarilo a teší nás, že aj kvalitatívna úroveň celej gastronómie išla veľmi hore a rozširuje sa aj do iných regiónov ako je Bratislava,“ dopĺňa Rado Nackin.
Ocenení na AWARD 2020
GRAND PRIX 2020 – za celoživotné dielo
Valéria Pluhárová
Valéria Pluhárová sa narodila 25. septembra 1959 v Spišskej Sobote. Na povolanie kuchára sa začala pripravovať v roku 1974 v Podtatranských reštauráciách Kežmarok, kde získala výučný list v odbore kuchár. Pokračovala štúdiom na Strednej hotelovej škole v Kežmarku, ktoré úspešne zakončila maturitnou skúškou v roku 1981. Po ukončení štúdia sa zamestnala ako kuchárka v hoteli Slovan v Tatranskej Lomnici, neskôr začala pôsobiť ako majsterka odbornej výchovy na dnešnej Hotelovej akadémii na Mikovíniho ulici v Bratislave, kde pracuje dodnes. Celý svoj pracovný život zasvätila práci s mládežou. Vychovala celé generácie mladých kuchárov, z ktorých sa mnohí stali výraznými osobnosťami slovenskej gastronómie. Je jednou zo zakladajúcich členov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, kde pôsobí od roku 1990 až dodnes. Valéria Pluhárová je držiteľkou viacerých ocenení. Za výnimočné dlhoročné zásluhy o rozvoj gastronómie jej minister hospodárstva Slovenskej republiky v roku 2004 udelil titul Majster kuchár a aj viacerí primátori Bratislavy udelením Čestného uznania za výborné výsledky práce s mládežou. Od roku 2014 je akreditovanou komisárkou WACS v odbore kuchár pre národné súťaže organizované v Slovenskej republike. Za jej osobný prínos pre rozvoj slovenskej gastronómie, ako aj Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov jej v roku 2017 prezident SZKC udelil Rád prezidenta SZKC a taktiež najvyššie ocenenie Rád sv. Vavrinca.
SOMELIÉR ROKA
Matúš Hamara
Matúš sa narodil 13. augusta 1981, bol šťastné a vždy usmiate dieťa. O dva roky k nemu pribudla sestra Zuzana, s ktorou mal vrúcny súrodenecký vzťah. Mal veľký talent na prednes poézie a prózy. Vyštudoval klavír, pri ktorom vedel tráviť celé hodiny a spolu so spevom sa s ním hudba niesla sedemnásť rokov. Študoval na konzervatóriu, v kostole viedol spevokol a dokonca nahral aj cédečko. Neskôr prešiel k hotelierstvu a práve tam sa začal rysovať jeho vzťah k profesii someliéra. Jeho úspechy a láska k vínu ho nakoniec priviedli do hotela Kempinski. Miloval svoju prácu, kontakt s ľuďmi, vášeň a nadšenie pre túto profesiu z neho priam sálali. Len málokto vedel tak pútavo rozprávať o víne ako Matúš. Vďaka tejto práci cestoval a spoznával sa s novými ľuďmi, od ktorých sa nielen učil o víne, ale hlavne nachádzal nové priateľstvá, ktoré pre jeho veľké srdce veľa znamenali. Jeho najväčšie šťastie však prišlo v roku 2006, keď sa narodil jeho syn Christián. Matúš miloval ľudí, dobré jedlo, víno a nadovšetko svoju rodinu.

VINÁRSTVO ROKA – Mrva & Stanko
Spoločnosť Víno Mrva & Stanko patrí objemom výroby medzi stredne veľké firmy s produkciou cca 350-tisíc fliaš ročne. Sortiment každoročne tvoria výlučne akostné vína s prívlastkom, akostné odrodové vína a značkové vína, z toho asi osemdesiat percent tvoria svetovo známe odrody a zvyšok sú odrody typické pre tento región alebo nové odrody, vyšľachtené iba nedávno, ktoré uchovávajú ich nenapodobiteľný terroir. Ako malý doplnok v portfóliu má spoločnosť v ponuke sekt a hroznovicu. Špičkové produkty reprezentuje limitovaná edícia s označením Winemarker’s CUT. Pôvodnosť a novosť, ktoré sú pre spoločnosť príznačné od začiatku, vyjadruje aj logo firmy. Je ním list viniča ako symbol toho, že o víne sa rozhoduje vo vinici. Vína spolu s doplnkovým sortimentom je možné zakúpiť vo vlastnej vínotéke Mrva & Stanko nachádzajúcej sa v priestoroch spoločnosti, ďalej prostredníctvom distribútorov a siete HORECA.
Vinárstvo ponúka možnosť zabezpečenia konferencií a posedení pri víne v štýlových degustačných miestnostiach s možnosťou ubytovania. Penzión je situovaný priamo v sídle spoločnosti. Spoločnosť Víno Mrva & Stanko získala množstvo ocenení za svoje vína a k tým najprestížnejším patria: Šampión výstavy za Cabernet Sauvignon rosé 2009 na Vinalies Internationales v Paríži 2010, Veľká zlatá medaila a Objav roka za Winemaker’s CUT 2011: Cuvée Hron-Váh-Rimava-Rudava na Concours Mondial de Bruxelles 2014. Chardonnay z produkcie vinárstva bolo ako prvé zo Slovenska zaradené medzi sto najlepších Chardonnay sveta a sú aj najúspešnejším vinárstvom v Národnom salóne vín Slovenskej republiky. V rokoch 2009, 2010, 2013 a 2019 získala titul Vinárstvo roka.

KUCHÁR ROKA
Jozef Masarovič – UFO watch.taste.groove.
Svoje profesionálne pôsobenie vo svete gastronómie začal na luxusných výletných lodiach pod vedením najvychýrenejších šéfkuchárov. Po návrate naspäť na Slovensko začal pracovať v reštaurácii Paparazzi, odkiaľ sa mu otvorila cesta a dostal príležitosť viesť jednu z najlepších reštaurácii na Slovensku, UFO, kde pôsobí už desať rokov. UFO pod vedením Jožka Masaroviča v posledných rokoch získalo niekoľko významných hodnotení, medzi nimi aj hodnotenie najlepšia Prémiová reštaurácia roka od bedekra Gurmán na Slovensku a zároveň aj 3 Zlaté vidličky od tohto bedekra pre rok 2020, čo je najvyššie možne ocenenie pre reštauráciu na Slovensku a doteraz to dosiahla len druhá reštaurácia! Menu reštaurácie UFO patrí podľa hostí každoročne medzi najlepšie aj počas Zimného festivalu jedla. Svoje kulinárske umenie zdokonaľuje na stážach v zahraničných michelinských reštauráciách a často si do UFA pozýva na hosťovanie svetových šéfkuchárov. Veľkým prínosom pre neho a celý tím kuchárov UFA bola minuloročná kooperácia s najlepšou šéfkuchárkou sveta, Anou Roš. Jožko Masarovič je kreatívny šéfkuchár, ktorý nepozná slová „nie“ a „nedá sa“.

HOSPITALITY AWARD
Gašperov mlyn
Na konci podhorskej dediny Batizovce, priamo pod vrcholmi Vysokých Tatier leží storočný a zrekonštruovaný mlyn. Má starosvetskú, ba až rozprávkovú atmosféru a všadeprítomná je ako sila vody a ohňa, tak aj tradícia mlynárskeho remesla i spracovania ľanu. Zohratý tím Gašperovho mlyna tvorí len šesť členov. Kuchyňu vedie šéfkuchár Jozef Breza, ktorý pri varení kladie dôraz na poctivú prípravu, kvalitné suroviny, vyvážené chute a vzhľad jedla, ktoré často servíruje nielen na tanieri. Má rád, keď sú jedlá nápadité a vytvorené aj z takých častí surovín, ktoré ľudia v dnešnej dobe využívajú pomenej. Reštaurácia nemá a la carte menu, ale ponúka výlučne degustačné menu, ktoré sa zo dňa na deň mení a ku ktorému vám somelieri radi odporučia hodiace sa víno. Keďže sa tu varí z čerstvých surovín a vždy pre konkrétny počet hostí, rezerváciu je potrebné urobiť minimálne 1 deň vopred a hostia sa menu dozvedia až na mieste. Pri rezervácii sa však hostí vždy vopred pýtajú na alergie a stravovacie špecifiká, preto si na tanieri nájdete to, čo vás poteší. Miniatúrna kapacita 15 hostí umožňuje šéfkuchárovi, majiteľom i personálu osobný kontakt s hosťami. Gašperov mlyn je ideálny i pre dokonalý víkendový relax, keďže k dispozícii sú útulné izby a súkromné wellness, ktoré uspokoja aj náročných hostí.

Zoznam všetkých ocenených na AWARD 2020
Reštaurácie roka 2020
Prémiová reštaurácia roka: UFO watch.taste.groove , Bratislava
Tematická reštaurácia roka: Akadémia beer & bistro, Trnava
Hotelová reštaurácia roka: Reštaurácia Pálffy, Šimák Zámok, Pezinok
Somelier: Matúš Hamara in memoriam, Kempinski High Tatras
Nominovala Asociácia somelierov Slovenskej republiky
Grand prix: Valéria Pluhárová
Nominoval Slovenský zväz kuchárov a cukrárov
Vinárstvo roka: Mrva & Stanko, Trnava
Nominoval Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku
Kuchár roka: Jozef Masarovič , UFO Bratislava
Nominoval hodnotitelia a šéfkuchári Gurmán na Slovensku
Hospitality AWARD
Nominovali hodnotitelia GurmánaNajlepšia nová reštaurácia: Reštaurácia Pálffy – Šimák Zámok Pezinok
EBENICA COFFEE Best Chefs 2020
1. | Jozef Masarovič | UFO Bratislava |
2. | Jozef Breza | Gašperov Mlyn – Batizovce |
3. | Tomáš Lysý | IASAi Bratislava |
4. | Lukáš Hesko | Akadémia beer & bistro, Trnava |
5. | Juraj Hruška | Slávia restaurant Košice |
6. | Gabriel Kocák | U nás doma Poprad |
7. | Martin Novák | Šimák Zámok Pezinok |
8. | Peter Slačka | Bistro Baroza Bratislava |
9. | Branislav Križan | Globo Bratislava |
10. | Marián Filo | Chateau Čereňany |
11. | Michael Thiry | OhniskO Košice |
12. | Peter Ďurčo | TOP restaurant Žilina |
13. | Imro Bindics | Villa Rosa Dunajská Streda |
14. | Peter Bracho | Liptovský Dvor |
15. | Miroslav Zámiška | Kempinski Hight Tatras |
16. | Daniel Marek | Elite restaurant Nová Dubnica |
17. | Tomáš Tejbus | Hotel Borovica Štrbské Pleso |
18. | Eva Polomská | Sotto passagio Spišská Nová Ves |
19. | Karol Sklenár | Hotel Koliba Greta Liptovská Sielnica |
20. | Radovan Budzák | Bistro Moment Batizovce |
Hodnotení boli ešte šéfkuchári: Zoltán Baláž, Lubomír Lovecký, Ivan Čurgali, Miroslav Milučký, Andrej Roth, Lukáš Šepela, Tomáš Vitanovec, Lukáš Tegi, Rastislav Miškovič, Erik Šoltés, Pavol Hanák a Erik Volko.
Gurmán Gold 2020 – Zlaté vidličky
3 vidličky
- Ufo watch.taste.groove. – Bratislava
2 vidličky
- Afrodita – Chateau Čereňany
- Albrecht restaurant – Bratislava
- Gašperov Mlyn – Batizovce
- Mlyn 108 – Modra
1 vidlička
- Akadémia beer & bistro – Trnava
- Amade Chateau – Vrakúň
- Elite restaurant , Hotel Elite
- Fou Zoo pan asian restaurant
- Grand Hotel Kempinski High Tatras – Štrbské pleso
- Iasai – Bratislava
- Slávia – Košice
- Sissi reštaurácia, Hotel Lomnica, Veľká Lomnica
- Šimák Zámok Pezinok
- TOP restaurant – Žilina
- Villa Rosa – Dunajská Streda
- Wabi Sabi – Bratislava
Reštaurácie roka – 10 Best restaurants
Poradie reštaurácií na Gurmán Award 2020 podľa priemeru súčtu hodnotení odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku. Relevantné hodnotenia do marca 2020.
1. | Reštaurácia Palffy – Šimák Zámok Pezinok |
2.-3. | Grand Hotel Kempinski High Tatras |
2.-3. | Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica |
4.-6. | Elite restaurant – Elite Hotel |
4.-6. | Chateau Amade |
4.-6. | Reštaurácia Regnum – Art Hotel Kaštieľ |
7. | Reštaurácia CUBES – Hotel Aston |
8. | Reštaurácia SAVOY – Hotel Carlton |
9. | Reštaurácia Rosália – Hotel Galícia Nueva |
10. | Reštaurácia Poézia – Hotel Hviezdoslav |
Tematická reštaurácia roka – 10 Best Thematic Restaurants
1. | Akadémia beer & bistro |
2.-3. | Iasai sushi bar |
2.-3. | Wabi sabi |
4. | Villa Rosa |
5. | Ohnisko |
6. | Zylinder café & restaurant |
7. | Carnevalle – Meat restaurant & bar |
8. | Pivnica u zlatej husi |
9.-10. | Ashoka restaurant |
9.-10. | Villa Regia |
Prémiová reštaurácia roka – 10 Best Premium Restaurants
1. | UFO watch.taste.groove |
2. | Gašperov Mlyn |
3. | Afrodita |
4.-5. | Mlyn 108 |
6. | Fou Zoo – Pan asian restaurant |
7. | Reštaurácia a kaviareň Slávia |
8. | TOP restaurant |
9. | Bistro Baroza |
10. | Reštaurácia Cle D´Or, Zlatý kľúčik |
10. | Au Café |
Vydal: Gurmán Club, s.r.o, Rado Nackin, nackin@gurman-club.sk
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: