Vybrané podniky sa budú môcť pýšiť jednou či viacerými čiapkami – symbolom prestížneho ocenenia, ktoré inšpektori francúzskeho sprievodcu udeľujú tým najlepším. Podľa šéfinšpektora slovenského sprievodcu Michala Ondriša naša gastronómia v poslednej dekáde urobila veľký krok vpred a všimli si to aj v renomovanom Gault&Millau.
Slovensko sa stane 17. krajinou na prestížnej gastro mape Gault&Millau. Pridá sa tak aj k štátom ako sú Francúzsko, Rakúsko, Japonsko, Švajčiarsko, Spojené arabské emiráty či Česká republika. V nich tento renomovaný gastronomický bedeker vyšiel 28. januára 2025.
Historický moment pre slovenskú gastronómiu spečatí galavečer
Súčasťou príchodu ikonického Gault&Millau nie je len udeľovanie ocenení, ale aj publikovanie slovenskej verzie sprievodcu. A to v knižnej aj online podobe, v slovenskom aj anglickom jazyku.
„Uľahčíme tak výber reštaurácií po celej krajine lokálnym čitateľom. Skúsenosti a prax však jednoznačne ukazujú, že tisíce turistov z celého sveta cestujú cielene za gastronómiou a na výber destinácie využívajú práve gastronomický bedeker. Aj toto môže výrazne pomôcť slovenskej gastronómii,“ vysvetľuje Michal Ondriš.

„Sme presvedčení, že príchod Gault&Millau na Slovensko prispeje k ďalšiemu rozvoju našej kulinárskej scény a inšpiruje celé HoReCa odvetvie. Ako dlhodobý partner gastronómie považujeme za dôležité podporovať iniciatívy, ktoré vyzdvihujú kvalitu, remeslo a udržateľnosť. Hodnoty, ktoré spoločne zdieľame aj s týmto renomovaným sprievodcom,“ hovorí Romain Vincent, generálny riaditeľ METRO Slovakia, ktoré je generálnym partnerom projektu.
Tento historický okamih sa zapíše do dejín slovenskej gastronómie 2. júna 2025 v bratislavskej Starej tržnici. Podujatie Gault&Millau odštartuje tlačová konferencia pre médiá. Po nej bude nasledovať slávnostný galavečer s odovzdávaním čiapok vybraným slovenským reštauráciám a šéfkuchárom.
Gault&Millau taktiež udelí niekoľko trofejí výnimočným osobnostiam slovenskej gastronómie. Súčasťou večera bude aj oficiálny krst slovenského vydania bedekra.
Prestížny Gault&Millau prinesie rozmanitosť aj nový impulz
Medzinárodný gastronomický sprievodca Gault&Millau prichádza do našej krajiny v rovnakom období ako prestížny Michelin Guide, ktorý sa zameriava predovšetkým na známe reštaurácie vyššej kategórie.
Slovenský Gault&Millau prináša na našu gastroscénu čerstvý impulz a rozmanitosť. Zahŕňa podniky zo všetkých kútov Slovenska, s rôznorodými kulinárskymi prístupmi či konceptmi. Neobmedzuje sa len na známe prevádzky, fine dining a reštaurácie v hlavnom meste.

Prestížny bedeker sa sústreďuje nielen na kvalitu jedla, ale aj na prístup k surovinám, kreativitu, atmosféru a pomer ceny a kvality. Kladie dôraz na čerstvosť, spôsob spracovania a prezentáciu jedál.
Zároveň vyzdvihuje inovácie a nové talenty, ktoré prinášajú novú perspektívu na kulinársky svet. Do hodnotenia budú zahŕňať celkový dojem z návštevy reštaurácie, ktorý tvoria všetky detaily – ako na hostí pôsobí obsluha, prostredie, hudba, celkový ambience či napríklad to, akú zrnkovú kávu alebo víno ponúkajú na nápojovom lístku.
Zámerom Gault&Millau je prinášať objektívne hodnotenia, ktoré podporujú rôznorodosť a rast gastronómie v krajine. Šéfinšpektor Michal Ondriš je presvedčený, že objektívne hodnotenie dokáže reštauráciu motivovať k lepším výkonom.
„Túto možnosť chceme dať všetkým. V bedekri sa môže ocitnúť a pokojne môže byť ohodnotená koliba z východného Slovenska, salaš na Liptove alebo čárda na maďarských hraniciach. V tomto je rozmanitosť. Hodnotenie Gault&Millau nie je na objednávku, ani nie je aktuálne závislé od štátneho financovania,“ hovorí.
Gault&Millau oceňuje kvalitu, nasmeruje k najlepším reštauráciám
Medzinárodný sprievodca používa jedinečný systém, ktorý kombinuje klasické bodové hodnotenie so symbolickým označením čiapok (vo francúzštine toques), čo je tradičný atribút šéfkuchárov.
Hodnotené subjekty môžu získať až 20 bodov a 5 čiapok, čo predstavuje najvyššie možné ohodnotenie. Avšak už hranica 10 bodov, na základe ktorých sa reštaurácia dostane do bedekra, znamená autentickú kvalitu a ponuku jednoduchých, ale chutných jedál, na ktoré Gault&Millau odporúča zájsť.

Šéfkuchár Jan Knedla, ktorý vedie reštauráciu Papilio vo Vysokom Újezde v Českej republike a je držiteľom štyroch čiapok a titulu Šéfkuchár roka 2025 podľa Gault&Millau, zdôrazňuje, že toto prestížne ocenenie má obrovský význam nielen pre samotnú reštauráciu, ale aj pre osobný a profesionálny rozvoj každého šéfkuchára.
Podľa neho je však najdôležitejšie zaradenie reštaurácie do žltého sprievodcu Gault&Millau. „Ak sa v tomto prestížnom sprievodcovi objavíte, je to dôkaz, že svoju prácu robíte poctivo a srdcom. Gault&Millau podľa mňa nie je o porovnávaní ega šéfkuchárov či určovaní, kto je lepší. Vnímam ho skôr ako platformu, ktorá spája gastronomickú scénu a ukazuje jej rozmanitosť,“ hovorí.
Henri Gault a Christian Millau so svojím kulinárskym desatorom
Sprievodca Gault&Millau nie je len symbolom výnimočnej gastronómie, ale aj odkazom dvoch francúzskych novinárov a milovníkov jedla – Henriho Gaulta a Christiana Millaua. Keďže im nevyhovoval vtedajší systém hodnotenia reštaurácií, v roku 1965 vytvorili vlastného gastronomického sprievodcu s inovatívnym prístupom k hodnoteniu.

Vychádzali z „desatora kulinárskych prikázaní“ známeho ako Nouvelle Cuisine, ktoré zdôrazňovalo čerstvé suroviny, ľahšie jedlá a kreativitu – v kontraste s tradičnou francúzskou kuchyňou, známou aj ťažkými omáčkami.
Gault&Millau – rešpektovaný žltý sprievodca formuje globálny gastronomický diskurz. Vďaka flexibilnému 20-bodovému hodnoteniu je sprievodca pružnejší než iné systémy. Stal sa celosvetovou autoritou.
Dáva priestor širokému spektru podnikov, ktoré by v iných sprievodcoch často zostali nepovšimnuté, a okrem uznávaných šéfkuchárov podporuje nové talenty. Pomohol objaviť aj gastronomické osobnosti ako Guya Savoya, Joëla Robuchona a Alaina Ducassa.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: