Ocenenia každoročne udeľuje bedeker Gurmán na Slovensku za výbornú gastronómiu a reštauračné služby. Gurmán AWARD 2024 bol jubilejný, už 20. ročník odovzdávania ocenení tým najlepším z najlepších na slovenskej gastronomickej scéne.
Každoročne je vydanie bedekra Gurmán na Slovensku očakávanou udalosťou v celej gastronomickej obci. Je s ním spojené aj udeľovanie cien na slávnostnom galavečere Gurmán AWARD. Deje sa tak vo viacerých kategóriách ako sú napríklad Reštaurácia roka či Kuchár roka, súčasťou je už tradične aj udeľovanie prestížnych Zlatých vidličiek.

Ako prebieha hodnotenie?
„Po devastačnom období pandémie sa cestovný ruch a gastro sektor len veľmi pomaly spamätávajú. Preto sme nesmierne radi, že sme mohli bedeker opäť vydať, a dať tak verejnosti na známosť, že tí najlepší to nevzdali!“ hovorí vydavateľ bedekra Radoslav Nackin, ktorý stojí za celým projektom. Slovenská gastronómia je už roky jeho srdcovou záležitosťou.
Nastalo veľa zmien a viaceré reštaurácie si polepšili. Treba však zdôrazniť, že všetky reštaurácie, ktoré sú v bedekri Gurmán na Slovensku patria k tým najlepším v celej krajine a zaslúžia si veľký rešpekt. Sme radi, že ich z roka na rok pribúda.
Gurmán na Slovensku je už niekoľko rokov aj v online podobe a najnovšie aj v anglickej mutácii. Čo je dôležité – do hodnotení sa môžu zapojiť už aj samotní gurmáni a tlmočiť tak svoj názor a svoju skúsenosť s danou reštauráciou.

Reštauráciám udeľujú maximálne 100 bodov, a to v štyroch kategóriách:
- KUCHYŇA – 50 bodov
- SERVIS – 20 bodov
- VÍNNA KARTA – 20 bodov
- AMBIENT – 10 bodov
Kto si prevzal ocenenia na Gurmán AWARD 2024
Gašperov mlyn a UFO potvrdili svoje 3 Zlaté vidličky. Na ich úroveň sa dostali aj dva úplne nové koncepty, a to reštaurácia Irin. šéfkuchára Lukáša Heska a reštaurácia ECK šéfkuchára Daniela Tilingera. Máme tak na Slovensku už 4 reštaurácie s troma vidličkami, čo je približne úroveň 1,5-2 michelinských hviezd.

Šéfkuchár Daniel Tilinger z ECK sa stal podľa hlasovania odborných hodnotiteľov Gurmána a tiež hlasov všetkých šéfkuchárov z reštaurácií v Gurmáne jednoznačne Kuchárom roka v rebríčku Ebenica Best 20 Chefs za prínos pre slovenskú gastronómiu.
Prispel k tomu predovšetkým otvorením svojej signature reštaurácie. Najlepšiu hospitality majú v Irin. Bratislava, kde vás osobne privíta a naservíruje vám jedlo jeden z najlepších šéfkuchárov Lukáš Hesko.

Somelierkou roka sa stala na základe nominácie Asociácie somelierov Slovenska mladá nádejná somelierka Patrícia Bačová. Grand Prix za celoživotné dielo dostal na galavečere Gurmán AWARD 2024 Richard Cisár, ktorému takto vyjadrilo vďaku celé hnutie Zväzu kuchárov a cukrárov Slovenska.
Udeľovali sa aj nové Zlaté vidličky
Na galavečere Gurmán AWARD 2024 sa už tradične udeľovalo aj prestížne ocenenie Zlaté vidličky. Dve zlaté vidličky dostala reštaurácia Franz Jozef Hotela Lomnica****, ktorá zároveň získala aj titul Hotelová reštaurácia roka.
Jednu zlatú vidličku prvýkrát získali tieto bratislavské reštaurácie: Edomae sushi Matsuki, Sogu Bistro Martina Nováka, BUBBLES a Colette. Ďalej Pivnica u zlatej husi zo Slovenského Grobu a ARTE restaurant – Kaštieľ Pálffy zo Svätého Jura.

Najviac bodov v Bratislave získal ECK, v Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji dominoval už desiaty rok za sebou Marián Filo so svojím Chateau Čereňany, v Žilinskom a Banskobystrickom kraji tiež dlhoročný líder gastronómie Peter Ďurčo a jeho TOP restaurant a v Prešovskom a Košickom kraji je lídrom Gašperov mlyn.
Tri najlepšie reštaurácie podľa kategórií
V kategórii najlepšie Prémiové reštaurácie bolo poradie nasledovné:
- miesto ECK
- miesto Gašperov mlyn
- miesto Irin.
V kategórii najlepšie Hotelové reštaurácie:
- miesto Franz Jozef – Hotel Lomnica *****
- miesto Grand Hotel Kempinski High Tatras *****
- miesto Reštaurácia Sissi Hotela Lomnica *****
V kategórii najlepšie Tematické reštaurácie:
- miesto Edomae sushi Matsuki
- miesto IASAI Food Bar
- Penzión a reštaurácia Villa Rosa z Dunajskej Stredy

Novinkou minulého ročníka udeľovania cien bol aj celkový súhrnný rebríček všetkých reštaurácií bez rozdielu zamerania a úrovne luxusu. Dominantnou bola podľa stanovených kritérií kuchyňa a následne servis.
Tento rebríček bol nazvaný podľa nového a svetovo známeho partnera gastronómie, talianskej značky S.Pellegrino: GURMÁN TOP 29 reštaurácií Slovenska – powered by S.Pellegrino. Poradie je tento rok takéto:
- miesto ECK
- miesto Gašperov mlyn
- miesto Irin.
Druhou novinkou, ktorá začala tradíciu pokračujúcu aj tento rok, sa stalo udeľovanie takzvaných Zelených vidličiek. Sú určené pre reštaurácie, ktoré svoju prevádzku nasmerovali na udržateľný rozvoj a zero waste prístup.
Hodnotí sa ich prístup k zdrojom, ktoré by mali byť z najbližšieho okolia a čo najmenej zaťažovať svoje okolie. Je to o zužitkovaní čo najväčšej časti surovín či zvierat tak, aby bola kuchyňa rozmanitá, zdravá a predovšetkým udržateľná. Zelené vidličky obhájili reštaurácie Gašperov mlyn a Villa Rosa, prvýkrát ju získala reštaurácia Sýpka u Ludvíka z Bábu.

Na Gurmán AWARD 2024 vyhlásili Objav roka
Tohtoročnou novinkou bolo udelenie ceny Objav roka pre mladých kuchárov, ktorí sa objavili na slovenskej gastroscéne a presadili sa v náročnej konkurencii. Objavmi roka 2024 sa stali Lukáš Heuser – reštaurácia Origin Lučenec a Matej Bakoš – Bakoš bistro Košice.
Treba si vždy vyberať, za akým zážitkom či kvalitou idete. Každá z reštaurácií je v niečom vynikajúca. Nie každá je zariadená luxusne, trendy začínajú byť bistrá v jednoduchom štýle, ale s precíznou kuchyňou. Preto, milí gurmáni, navštevujte tie reštaurácie, kde vám chutí. Podporujte ich, chváľte a odporúčajte svojim priateľom. Pretože pozitívne promo potrebujú nielen samotné reštaurácie, ale aj celá slovenská gastronómia.
zdroj: TS Gurmán na Slovensku
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: