Formy na zmrzlinu ešte z obdobia renesancie, viac ako 500 rokov staré kuchárske knihy, recepty špeciálne určené pre pápežov – a ešte oveľa, oveľa viac z histórie jedla nielen v Európe. Čo ponúka návštevníkom múzeum jedla v Ríme?
Múzeum jedla v Ríme – známe ako Garum Museo della Cucina – je fascinujúcou poctou talianskej a európskej histórii jedla a varenia. Hostí víta od roku 2022 a odvtedy naberá stále viac a viac na popularite. Môže za to aj najnovšia výstava vintage menu, ktorá vás autenticky prevedie večerou na Titanicu či Silvestrom v Paríži v roku 1870.
Múzeum jedla v Ríme si zapíšte na travel list
Rím je tak zaplavený mimoriadnymi historickými pamiatkami, že je ľahké v ňom prehliadnuť monumentálne kostoly a pozostatky 2000-ročných palácov. Nehovoriac o jednom „obyčajnom“ múzeu jedla a varenia. Neobíďte ho však, naozaj stojí za návštevu.

A to aj vtedy, ak nepatríte k milovníkom gastronómie či nadšencom histórie. Vystavuje totiž absolútne unikátnu zbierku predmetov, ktoré sa dotýkajú nášho každodenného života. Múzeum je vklinené medzi dve najvýznamnejšie historické miesta Ríma – 2 600 rokov starý štadión Circus Maximus a Palatín, kde bol Rím založený.
Vďaka predmetom ako obrovské stroje na cestoviny z 19. storočia, viac ako 200 ročné talianske misy zachované vďaka mníšskym rádom či opotrebované oceľové hrnce určené na výrobu osso bucco si po návšteve Garum múzea budete vedieť o čosi lepšie predstaviť, čo všetko zahŕňala výroba a príprava potravín v minulosti.
Ako jedli vojaci a ľudia v období 2. svetovej? Pripomeňte si s nami, ako tieto ťažké časy vyzerali v kuchyniach »
Dali by ste si mäso zo slona, potkana alebo antilopy?
Nie je to menu pytliakov z Afriky, ale krásne historické silvestrovské menu Parížanov z roku 1870, obohatené ilustráciami. Spoločne s ďalšími historickými menu je súčasťou dočasnej výstavy, ktorá prebieha túto jar v Museo della Cucina.

Aktuálne si tu viete prezrieť viac ako 400 historických menu z reštaurácií či rozličných podujatí, ktoré poznáme z dejepisu. Ak vás to zaujíma, mali by ste sa do Ríma poponáhľať – ide o dočasnú výstavu a podľa organizátorov je najväčšia svojho druhu, ktorá sa v Garum bude konať.
Menu, väčšinou krásne ilustrované a tlačené alebo písané na kvalitnom papieri, ponúkajú pohľad na to, čo jedla šľachta, politickí vodcovia, kráľovská rodina či pápeži v priebehu našej histórie. Unikátnou súčasťou je napríklad menu z Titanicu, ktoré si na obed vychutnali pasažieri lode 14. apríla 1912, v deň, keď sa loď potopila.
Niektoré z jedálnych lístkov vystavili vôbec po prvý raz, vrátane najstaršieho známeho tlačeného menu z obeda šľachtickej rodiny, ktorý sa konal 16. marca 1803 na 32 Dover Street v Londýne. Jedálny lístok pripravili vo francúzštine a jedlo sa dodávalo à la française, čo znamená, že všetky jedlá sa podávali súčasne.
Medzi ďalšie vystavené menu patrí napríklad také, ktoré popisuje, čo jedol kubánsky prezident Fidel Castro na obed pri spiatočnom lete do Havany z Mexika 14. júna 1960. Zaujímavé je aj to, ako vyzeral obed medzi Adolfom Hitlerom a Benitom Mussolinim 15. júna 1934 v Benátkach. Bolo to v čase, keď sa vrcholní predstavitelia neskoršej diktatúry stretli po prvýkrát. V ponuke boli jedlá z niekoľkých talianskych regiónov, podávané s vínom Orvieto.

Prezrite si kuchársku knihu z roku 1593
Jedným z unikátov, ktoré nájdete v tomto múzeu, je ilustrovaný návod pre kuchárov z konca 16. storočia. Je to prekrásna kniha, a hoci sa jej nemôžete dotýkať, za sklom uvidíte detailné ilustrácie, ktoré knižku zdobia.
Kniha Il Trinciante (v taliančine rezbár, pozn. redakcie), ktorú napísal a ilustroval Vincenzo Cervio, odhaľuje, ako presne krájať ryby, koláče, ovocie a zeleninu. Ale predovšetkým mäso a hydinu ako bravčové, kuracie, morčacie, bažantie či dokonca pávie.
Okrem Il Trinciante nájdete v múzeu okolo 120 ďalších kuchárskych kníh, ktoré podrobne opisujú aj niektoré z dávno zabudnutých receptov. Tie si generácie posielali z pokolenia na pokolenie ústnou formou – niekedy to ale nestačilo a recepty sa stratili.

„Od vydania prvej masovo tlačenej kuchárskej knihy pred takmer 550 rokmi sa mnohé talianske recepty takmer stratili a hibernovali v starých textoch ukrytých ktohovie kde,“ povedal pri otváraní v roku 2022 riaditeľ múzea Matteo Ghirighini pre BBC.
Čo mali na tanieri pápeži?
Pre históriu dôležitou knihou, ktorú v múzeu tiež nájdete, bola Opera Bartolomea Scappiho z roku 1570. Napísal ju súkromný šéfkuchár pápeža Pia V. Táto kuchárska kniha, ktorá prekypuje náčrtmi jedál pripravovaných vo veľkých kuchyniach, bola výnimočná. Napríklad tým, že po prvýkrát umožnila talianskej verejnosti nahliadnuť na recepty, o ktorých predtým nebolo mimo Vatikánu ani len počuť.
Pápež zjavne obľuboval žaby. Ale len tie odchytené v Bologni, ktoré mali byť obzvlášť kypré a chutné. Pre pápeža kuchár Scappi odobral žabám prekvapivo veľké pečienky. Obalil ich vo vajci, múke a mlieku a potom ich vyprážal ako dnešné rezne. Dali by ste si?

Ak máte šťastie, natrafíte aj na ochutnávky
Múzea v Európe vynikajú svojou interaktívnosťou. Také je aj múzeum jedla v Ríme, kde pripravujú pre návštevníkov eventy a ochutnávky dobových jedál. Ak budete mať šťastie a budete vo večnom meste v hlavnej turistickej sezóne, možno sa dočkáte nejakého podujatia. Napríklad ochutnávania lahodnej paradajkovej polievky alebo originál panettone pripravených podľa pôvodných receptov zo 17. storočia.
zdroj: Theguardian.com, Bbc.com
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: