Multisensory dining, čo voľne môžeme preložiť ako multisenzorické stolovanie, je kulinársky zážitok ohromujúci všetky ľudské zmysly. Inovatívny prístup zahŕňa integráciu rôznych zmyslových podnetov ako sú zrak, sluch, čuch a hmat, s cieľom vylepšiť celkový zážitok z jedla.
Tento zážitok dostane nielen milovníkov skvelej gastronómie, ale aj ľudí, ktorí radi skúšajú niečo nové a očarí ich máločo. Multisensory dining môžete zažiť najbližšie v susednom Rakúsku, vo viedenskom Hoteli Bristol.
Pri multisensory dining zapojíte tieto zmysly
Zjednodušene povedané ide o stolovanie, počas ktorého nezapájate „len“ chuť a čuch, ale aj sluch, zrak a hmat, teda všetky zmysly dokopy. Vďaka vizuálnym efektom, hudbe, príjemným zvukom a dotykovým zážitkom by sa mal prehĺbiť váš celkový dojem z jedla a domov by ste mali odchádzať očarení.
Medzi kľúčové prvky multisensory dining patria napríklad:
Vizuálne efekty
Spôsob, akým je jedlo naaranžované a prezentované, môže byť formou umenia. A to, ako dobre vieme, ovplyvňuje nielen celkový dojem, ale aj vnímanie samotnej chuti. Kuchári pri multisensory dining často používajú živé farby, unikátne vzory a kreatívne aranžmány, aby jedlá boli vizuálne príťažlivé.

Aromatické podnety
Zmysel čuchu je úzko spojený s chuťou a začlenenie špecifických vôní môže významne zlepšiť chuťový profil jedla. Aromatické prvky personál pri tomto type stolovania často rozprašuje do vzduchu, prípadne priamo okolo hostí. Vôňu môžu mať aj servítky či dekorácie na stoloch, čo si niekedy ani neuvedomíte.
Zvuky
Pozadie s hudbou, ambientnými zvukmi alebo dokonca zvuky prípravy a servírovania jedla vytvárajú naozaj špecifickú atmosféru. Multisensory dining pracuje do veľkej miery s psychológiou a snaží sa hostí naladiť na vnímanie chutí. Cieľom je predovšetkým vytvoriť určitú náladu, ktorá podporuje chuť do jedla.
Textúry
Dokážete si vybaviť, ako ktoré jedlo chutí na jazyku? Presne s týmto experimentujú kuchári v multisenzorických reštauráciách. Na jednej strane sa snažia textúru jedla prehĺbiť a vylepšiť celkový zážitok. Niekedy sa však pustia do odvážnejších kúskov a vytvoria celkom novú textúru, ktorú hosť neočakáva a príjemne ho prekvapí.
Interaktívne prvky
Niektoré multisenzorické stravovacie zážitky zahŕňajú interaktívne komponenty, kde sa hostia zúčastňujú na príprave alebo úprave svojho jedla, napríklad pomocou techník molekulárnej gastronómie. Je vysoko pravdepodobné, že si to inde nevyskúšajú, a tak sa z večere stane ešte väčší a možno aj vtipný zážitok.
Celkové prostredie
Celkové prostredie, vrátane osvetlenia, teploty a nastavenia výšky stola, môže tiež ovplyvniť konečný zážitok. Niektoré reštaurácie vytvárajú doslova pohlcujúce prostredie, ktoré má za úloh preniesť hostí na úplne iné miesto. Predstavte si, že vás taká večera v hoteli prenesie napríklad na exotický ostrov s tropickou teplotou, príjemným vánkom a šumom paliem!

Ako vyzerá večera v Hoteli Bristol (video)
Ak hľadáte zážitok z multisenzorického stravovania blízko Slovenska, najbližšou možnosťou je Rakúsko, konkrétne finedining Hotel Bristol v samotnom srdci Viedne.
Na oslavu svojho 130. výročia pripravili avantgardný kulinársky koncept, ktorý kombinuje umenie a gastronómiu. Tento zážitok zahŕňa šesťchodové menu, kde sa jedlo podáva v prostredí s mediálnymi projekciami a špeciálnymi efektmi (pozrite si vo videu).
Multisensory dining je tu určené pre maximálne 20 hostí a stojí (podľa aktuálne dostupných informácií) 395 € na osobu. Pre viac informácií a dostupnosť tohto zážitku kontaktujte priamo Hotel Bristol.
zdieľať tento článok na: