Najmä počas zimných mesiacov nám môžu mrazená zelenina a ovocie nahradiť vzácne vitamíny, ktoré by sme inak získali z čerstvých potravín. Nebojte sa vrecka mrazeného hrášku či jahôd – pre vaše zdravie aj peňaženku sú prospešnejšie, než si myslíte.
V zopár bodoch sme pre vás zhrnuli, aké výhody nám poskytujú mrazená zelenina a mrazené ovocie. Nebojte sa pridať ich do svojho jedálnička. Ak ich mrazíte a skladujete správne, majú v sebe stále množstvo vitamínov a iných zdraviu prospešných látok.
Mrazená zelenina a ovocie si zachovajú vitamíny
Čerstvé ovocie a zelenina sa spravidla zmrazujú krátko po zbere. To znamená, že si zachovávajú vysoký obsah vitamínov, minerálov a antioxidantov. Zároveň majú fantastickú chuť jari a leta – zmrazili ich totiž na „vrchole“ ich síl a chutí.

V niektorých prípadoch (najmä v zime) môžu byť takéto potraviny dokonca výživnejšie ako čerstvé produkty, ktoré strácajú živiny počas dlhého transportu a skladovania.
Predĺžite im trvanlivosť
Kým čerstvé ovocie a zelenina sa pokazia už po pár dňoch, mrazené vydržia v mrazničke aj niekoľko mesiacov. Vďaka tomu máte vždy po ruke zdravú alternatívu bez nutnosti častého nakupovania.
Dajte pozor – ani mráz neuchová potraviny navždy. Pri správnom skladovaní jednotlivých potravín existujú pravidlá, ako dlho ich môžete v mraze skladovať.
10 mesiacov je hranica, ktorú by ste väčšinou nemali prekročiť. Čím dlhšie zostáva potravina v mrazničke, tým viac stráca živiny a vitamíny. Dlhodobé mrazenie sa negatívne prejaví aj na chuti.
Vedeli ste, že dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti nie sú to isté? »

Jahody v januári? Žiadny problém
Nemusíte čakať na leto, aby ste si mohli vychutnať sladké maliny alebo šťavnaté jahody a pripomenúť si tak sýte chute leta. Mrazené produkty prinášajú leto plné živín priamo do vášho jedálnička, aj keď je vonku zima.
Aj vy sa môžete hocikedy premeniť na Marušku z ikonickej rozprávky O 12 mesiačikoch a prekvapiť hostí jahodovou bublaninou uprostred zimy. Mrazená zelenina a ovocie sú fakt výborný spôsob, ako obohatiť svoj jedálniček o vlákninu aj počas mesiacov, keď na našom území nič nedozrieva.
Mrazená zelenina neobsahuje konzervanty
Pri mrazených produktoch sa nepoužívajú chemické konzervanty, pretože mrazenie samo o sebe zabraňuje kazeniu. Je to prirodzený spôsob, ako uchovať potraviny zdravé a bezpečné na konzumáciu.

Mrazená zelenina a ovocie si vďaka rýchlemu zmrazeniu udržujú nielen živiny, ale aj svoju prirodzenú farbu a chuť. Napríklad taký mrazený hrášok zostáva sviežo zelený a sladký, akoby ste ho práve odtrhli zo záhrady.
Šetríte planétu aj peňaženku
Produkty, ktoré si kúpime v obchodných mraziakoch, sú často lacnejšie ako ich čerstvé alternatívy. Najmä vtedy, keď nie sú v sezóne. Kúpou mrazenej zeleniny môžete nielen ušetriť, ale aj zabrániť plytvaniu či vyhadzovaniu rýchlo sa kaziacich potravín.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: