mrazená zelenina

Ľudia majú často predsudky voči mrazeným potravinám, ktoré považujú za menej kvalitné či menej výživné ako tie čerstvé. Opak je však pravdou – mrazené potraviny majú veľa skvelých výhod. Viete aké?

Mať v mrazničke zásobu ovocia a zeleniny vie uľahčiť prípravu akéhokoľvek jedla. No často sa stretávame s pohŕdavými pohľadmi či poznámkami typu „Ja by som nikdy nedal prednosť mrazenému pred čerstvým“.

Väčšina z nás totiž dobre vie, že práve ovocie a zelenina sú najlepším zdrojom vitamínov a minerálov, pričom na našom tanieri by jej malo byť zastúpenej čo najviac, denne aspoň 5 porcií. Aby ste pri najbližšej návštev obchodu zabočili do uličky s mrazenými pultmi bez výčitiek svedomia, mali by ste poznať nasledovné výhody mrazenej zeleniny a ovocia.

Mrazená zelenina a ovocie sú úplne zrelé

V momente, keď je ovocie a zelenina po zbere, začína strácať svoje živiny. Práve preto je vhodné kupovať si ovocie a zeleninu na tržnici, kde máte najväčšiu istotu, že plody boli zozbierané len nedávno. Faktom ale je, že väčšina ovocia a zeleniny, ktoré ponúkajú naše supermarkety, k nám po zbere putovali tisícky kilometrov. No a ako iste viete, veľa druhov sa zberajú ešte v stave, keď nie sú úplne dozreté.

Mrazené produkty sa však mrazia úplne dozreté, čo znamená, že obsahujú celú škálu minerálov, živín, vitamínov a antioxidantov. A keďže sa mrazia veľmi rýchlo po zbere, všetky tieto látky si vďaka zmrazeniu v sebe uchovajú.

Lepšia dostupnosť

Mnoho druhov ovocia a zeleniny je sezónnych, čo znamená, že ich nájdeme na pultoch obchodov len v určitých mesiacoch roka. Mrazené ovocie a zelenina sú však dostupné po celý rok, a tak si ich môžeme vychutnať kedykoľvek.

Bez zbytočných konzervantov a prísad

Proces samotného mrazenia je forma konzervácie, respektíve uchovania čerstvosti, preto nie je potrebné ovocie a zeleninu striekať žiadnymi prísadami. Dajte si však pozor na niektoré najmä zeleninové zmesi, ktoré môžu byť ochutené soľou či inými konzervantmi. Stačí, ak si na obale pozriete zloženie.

Cenovo výhodnejšie

Mrazené ovocie a zelenina sú často lacnejšie ako ich čerstvé varianty, a to aj vtedy, keď nie sú v sezóne. Pri porovnávaní cien si nezabudnite všímať množstvo v balení.

Dlhšia trvanlivosť

Nebudeme si klamať, občas v koši každého z nás skončí plesnivá brokolica, zhnitá jahoda či mazľavý špenát. Je to veľmi frustrujúce, najmä keď vieme, aké sú potraviny v dnešnej dobe drahé. Zbytočnému vyhadzovaniu a plytvaniu sa ľahko vyhnete aj pomocou mrazeného ovocia a zeleniny. V mrazničke vám jednotlivé druhy vydržia pokojne aj celý rok.

Úspora času

Ďalším benefitom mrazenej zeleniny a ovocia je jednoznačne úspora času a celkové zjednodušenie. Napríklad takú mrazenú brokolicu alebo karfiol si kúpite už pekne rozdelenú na menšie hlavičky, takže ju stačí rovno hodiť do jedla.

Alebo čo taký zeleninový vývar či sviečková omáčka? Len si predstavte, koľko času zaberie šúpanie a krájanie takého množstva zeleniny.

Zvýšený príjem vlákniny

Keďže človek je (vo väčšine prípadov) tvor lenivý, tak je na mieste spomenúť aj poslednú výhodu – vďaka tomu, že zeleninu a ovocie z mrazničky jednoducho vytiahneme a môžeme rovno použiť, ju zároveň aj častejšie využijete.

Určite ste sa už aj vy pristihli pri tom, že ste si išli pripraviť omáčku na cestoviny, no keďže ste sa ponáhľali alebo sa vám nechcelo, skončili ste pri omáčke bez zeleniny. Ak by ste mali v mrazničke mix mrazenej cukety s brokolicou a šampiňónmi, jednoducho by ste ju pridali do omáčky a raz-dva ju obohatíte o dostatok vlákniny.

Najlepšie spôsoby, ako využiť mrazenú zeleninu

  • Pripravte si z nej polievku
  • Pridajte ju do omáčky na cestoviny
  • Pripravte si zeleninové rizoto
  • Pridajte mrazené ovocie do smoothie
  • Mrazené ovocie a ovsené vločky zalejte horúcou vodou
  • Upečte si mrazenú zeleninu so zemiakmi

Veríme, že vďaka dnešným tipom a popísaným výhodám ste si lepšie ozrejmili, prečo je mrazená zelenina a ovocie skvelou súčasťou varenia. Samozrejme, počas sezóny, keď máte prístup k čerstvým lokálnym produktom či produktom z vlastnej záhradky, tou najlepšou voľbou je dopriať si čerstvé zrelé plody. Nebojte sa ich však pri nadbytku zamraziť a vychutnať aj o niekoľko mesiacov.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie