“Chcem ukázať ľuďom, že dať si kúsok pravej čokolády nie je hriech, ale zdravý pôžitok,” začala svoje rozprávanie Monika Kleinová, ktorá sa venuje dovozu a predaju kvalitnej českej čokolády Jordi’s Chocolate.

Každý si je vedomý toho, že v dnešnej dobe je ponuka čokolády na trhu neuveriteľne široká. Samotných výrobcov čokolády existuje veľké množstvo, no Monika nás hneď na začiatku upozornila, že nie je čokoláda ako čokoláda.

Jordi's Chocolate:

Hlavný cieľ: dostať z kakaa to najlepšie

Jordi’s Chocolate sa snaží od začiatku dostať z kakaa to najlepšie a posunúť to, v čo možno najmenej zmanipulovanej podobe, ďalej,” objasnila nám Monika základné princípy, s ktorými sa stotožňuje.

Aj preto sa dovozu tejto čokolády zo susednej Českej republiky venuje už štvrtý rok. “Za tento krátky čas si ju obľúbili vo vinotékach, čokoládovniach, v café baroch a podobne.” Dodala, že je aj príjemným darčekom, ktorý volia napríklad spoločnosti pre svojich klientov.

Jordi’s Chocolate pôsobí od začiatku veľmi reprezentatívnym dojmom a púta nadčasovým dizajnom. Je zabalená v papierovom obale, previazaná kúskom motúzika. Ten je z vnútornej strany popísaný skladbou čokolády a potenciálnych zákazníkov informuje o ďalších tovaroch v ponuke.

Proces výroby sa rovná zázraku

“Kakaová hmota sa nedelí na prášok a maslo a už vôbec sa do nej nepridávajú emulgátory či sójový lecitín.” Monika nám vysvetlila, že výrobcovia menej kvalitných čokolád pridávajú do svojich výrobkov práve tieto prídavky, aby ich výroba bola čo najlacnejšia. “Sója modifikuje viskozitu čokolády a robí ju tenšou. Tiež slúži ako lepidlo, ktoré má za úlohu udržať pridané ingrediencie, napríklad kakaové nibsy, posýpku sušeného ovocia či kvetov.”

Jordi's Chocolate:

V Jordi’s Chocolate sójový lecitín nenájdete. Je to pravá, kvalitná a vo svojej podstate aj zdravá čokoláda. Jej tradícia v Hradci Králové siaha až po prvú republiku. Táto malá výrobňa ručne robenej čokolády nesie v sebe kus tradície a rozdiel medzi jej chuťou a kvalitou je oproti veľkovýrobe značný.

“Videla som celý výrobný proces výroby čokolády a pre mňa je to zážitok. Samotná šíriaca sa vôňa kakaa, chuť pražených bôbov je tak silná, že stačí pár kúskov tejto super potraviny a obohatíte  telo o množstvo zdraviu prospešných látok.”

Viete, že keď si vložíte kúsok pravej čokolády do úst a necháte si ju voľne rozpúšťať, týmto procesom nastáva veľký nárast aktivity mozgu a srdcovej činnosti? Niečo ako vášnivý bozk, ale jeho účinky trvajú 4-krát dlhšie. :)

Legenda a sladká láska pre gurmánov

Monike sa obzvlášť páči stará indiánska legenda, ktorá hovorí o pôvode čokolády. “Aztécky boh Quetzalocoatl zostúpil z nebies a priniesol na zem kakaovník, ktorý ukradol v raji. Aztékovia verili, že kakaovník je vzácny strom, ktorý je symbolom života a plodnosti.” Tak sa podľa pôvodných obyvateľov Ameriky dostala táto zázračná dobrota medzi pozemšťanov a v miliónoch rôznych podôb pretrvala dodnes.

Jordi’s Chocolate je  pre ľudí, ktorí vedia oceniť niečo špeciálne – ručne miešaná zmes kakaových bôbov, šetrné praženie pri nízkej teplote, len po dobu potrebnú na dosušenie a uvoľnenie šupky, aby sa nestratila ich charakteristická chuť a vôňa, pomalé, viac ako 24-hodinové mletie…

Jardi's Chocolate: Monika si čokoládu dokáže vždy vychutnať
foto: archív M.K.
Monika si čokoládu dokáže vždy vychutnať
foto: archív M.K.

“100% Blend čokoláda je to najčistejšie, čo sa v čokoládovom svete dá vyrobiť. Chuť netvorí nič len kvalitná zmes bôbov a schopnosti čokolatéra. Každá šarža čokolády je originál. Občas cítiť viac kyselinky, inokedy zase chuť orieškov alebo nejaký druh ovocia,” nadchla sa Monika s úsmevom a my sme si uvedomili, že pred sebou máme zase raz človeka so zápalom pre kvalitnú gastronómiu.

Ochutnajte novinku CHUAO

Kakaové bôby, z ktorých sa vyrába táto pochúťka, pochádzajú z dedinky Chuao vo Venezuele. Dodnes sa tu pestuje unikátne kakao cennej  odrody Criollo. Spoločnosť, ktorá riadi všetko na plantážach aj pri následnom  zbere, vedú ženy.

“Na jedinečnej chuti kakaa sa podpisuje spôsob, akým sa tu zavlažujú plantáže: dvakrát do roka sa  na ne odkloní tok rieky, ktorá so sebou prináša minerály. Tie sa ku kakaovníkom bežne nedostanú. Mikroklíma, kombinácia pôdy spojená s tradičnou metódou sušenia, robia z tohto kakaa nežiadanejšie kakao sveta.”

Monika vysvetlila, že na kakaové bôby z tejto oblasti čakajú čokoláteri niekoľko rokov. Chuao má ochrannú známku, čomu zodpovedá i veľmi vysoká cena miestneho kakaa, aj to pri ročnej produkcii iba 20 ton.

V ponuke Jordi’s Chocolate nájdete dva špeciálne druhy, a to čokoládu z kozieho a ovčieho mlieka. Je určená pre alergikov alebo ľudí, ktorým prekáža prítomnosť  kravského mlieka v potravinách.

“Táto česká značka sa právom radí medzi najkvalitnejšie čokolády. Môžu sa pochváliť ziskom hneď šiestich medailí na medzinárodnej súťaži Academy of Chocolate,” uzatvorila svoje rozprávanie Monika s hrdosťou v hlase.

Jordi's Chocolate:

Zdroj foto: archív Monika Kleinová, Instagram LiMMaD Jordi’s Chocolate






Vložiť komentár