Vybrali ste sa na menu do obľúbenej reštaurácie? Tiež vás na jedálnom lístku vítal Gordon Blue? My ho familiárne voláme Modrý Gordon, spoločnosť pri obede nám robí skoro rovnako často ako stáli členovia našej obedovej partie. Modrý Gordon nie je len tak hocikto. Na svoju prezývku si stále nezvykol, ostatne, okrem Gordon Blue ho volajú i Cordon Blue či Gordon Bleu. Ak dovolíte, vrátime sa k jeho aristokratickému menu – pôvod názvu Le Cordon Bleu (modrá stuha) siaha hlboko do francúzskej histórie. Svoje meno má po vyznamenaní, ktoré sa od polovice 16. storočia udeľovalo slávnym kráľovským kuchárom povedzme za vytvorenie novej špeciálnej receptúry. Poznáte to, niečo ako Řád zlaté vařečky ;-)

Originálne Cordon Bleu sa pripravuje z teľacieho mäsa.

A súčasťou plnky je okrem kvalitnej šunky syr ementál alebo gouda. U nás je Cordon bleu známy najmä vo verzii z kuracieho mäsa, zriedkavejšie i bravčový. Kuracia verzia by mala byť pripravená z kuracieho “motýľa” – kuracieho prsíčka s hornou časťou krídla. Obsluha istej reštaurácie nám dokonca tvrdila, že Gordon Blue majú na vývesnej tabuli napísané naschvál, pre zahraničných turistov. Len či tí to správne pochopili ;)

Gordon Blue a iní “šampióni”

Modrý Gordon u nás vyludzje úsmev na tvári rovnako ako ďalší šampión menučiek – vyprážané šampióny :-) Keď sú šampiňóny jednoducho top, najlepšie a najchutnejšie, tak sú šampiónmi celého menu. Ak ich nájdete na jedálnom lístku pod týmto označením, ide len o to, že vám kuchár chce naznačiť, že sú dnes pre vás to pravé orechové.

Špecialitou niektorých reštaurácií je i originálny preklad do cudzieho – obyčajne anglického – jazyka. Na sociálnych sieťach je preklad názvu cous-cous jednou pražskou reštauráciou ako piece of a piece úplným hitom. Takisto zeleninovú prílohu, u nás populárne nazývanú obloha ponúkajú niektoré reštaurácie k jedlu ako sky :) Ak vás zaujal v niektorej reštaurácii podobný preklad, napíšte nám do diskusie :)

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Cordon_bleu_(dish)

Pozývame vás na tieto akcie, kde budeme aj my. Radi sa s vami stretneme :)
ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokHotel Dália Košice očarí eco friendly atmosférou
Nasledujúci článok3 najobľúbenejšie reštaurácie, kam na pizzu v Trnave
Andy Sekanová
Som gurmánka, dlhoročná blogerka a tiež, zrejme ako väčšina mám, aj kuchárka. Tieto moje hobby som pretavila do ďalšej príjemnej aktivity - pre Magazín portálu menucka.sk píšem o dobrom jedle, zaujímavých reštauráciách a gurmánskych novinkách.

1 KOMENTÁR

  1. Neexistuje Gordon blue. To je slovenská neinformovanosť a keďže tzv. profesionálni kuchári nedostali žiadne informácie na hotelových školách lebo ich vyučujúci boli absolútni amatéri a samoukovia. Vôbec nevedia, že existuje najslávnejšia hotelová škola Le cordon bleu, kde tento recept vznikol a podľa nej dostal nazvanie (teda žiadny Gordon ale Cordon a nie blue a bleu!).

Vložiť komentár