Vybrali ste sa na menu do obľúbenej reštaurácie? Tiež vás na jedálnom lístku vítal Gordon Blue? My ho familiárne voláme Modrý Gordon, spoločnosť pri obede nám robí skoro rovnako často ako stáli členovia našej obedovej partie. Modrý Gordon nie je len tak hocikto. Na svoju prezývku si stále nezvykol, ostatne, okrem Gordon Blue ho volajú i Cordon Blue či Gordon Bleu. Ak dovolíte, vrátime sa k jeho aristokratickému menu – pôvod názvu Le Cordon Bleu (modrá stuha) siaha hlboko do francúzskej histórie. Svoje meno má po vyznamenaní, ktoré sa od polovice 16. storočia udeľovalo slávnym kráľovským kuchárom povedzme za vytvorenie novej špeciálnej receptúry. Poznáte to, niečo ako Řád zlaté vařečky ;-)

Originálne Cordon Bleu sa pripravuje z teľacieho mäsa.

A súčasťou plnky je okrem kvalitnej šunky syr ementál alebo gouda. U nás je Cordon bleu známy najmä vo verzii z kuracieho mäsa, zriedkavejšie i bravčový. Kuracia verzia by mala byť pripravená z kuracieho “motýľa” – kuracieho prsíčka s hornou časťou krídla. Obsluha istej reštaurácie nám dokonca tvrdila, že Gordon Blue majú na vývesnej tabuli napísané naschvál, pre zahraničných turistov. Len či tí to správne pochopili ;)

Gordon Blue a iní “šampióni”

Modrý Gordon u nás vyludzje úsmev na tvári rovnako ako ďalší šampión menučiek – vyprážané šampióny :-) Keď sú šampiňóny jednoducho top, najlepšie a najchutnejšie, tak sú šampiónmi celého menu. Ak ich nájdete na jedálnom lístku pod týmto označením, ide len o to, že vám kuchár chce naznačiť, že sú dnes pre vás to pravé orechové.

Špecialitou niektorých reštaurácií je i originálny preklad do cudzieho – obyčajne anglického – jazyka. Na sociálnych sieťach je preklad názvu cous-cous jednou pražskou reštauráciou ako piece of a piece úplným hitom. Takisto zeleninovú prílohu, u nás populárne nazývanú obloha ponúkajú niektoré reštaurácie k jedlu ako sky :) Ak vás zaujal v niektorej reštaurácii podobný preklad, napíšte nám do diskusie :)

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Cordon_bleu_(dish)






2 KOMENTÁR

  1. Neexistuje Gordon blue. To je slovenská neinformovanosť a keďže tzv. profesionálni kuchári nedostali žiadne informácie na hotelových školách lebo ich vyučujúci boli absolútni amatéri a samoukovia. Vôbec nevedia, že existuje najslávnejšia hotelová škola Le cordon bleu, kde tento recept vznikol a podľa nej dostal nazvanie (teda žiadny Gordon ale Cordon a nie blue a bleu!).

    • Tesi ma, ze (konecne) Slovak/Slovebka vie, ako sa Cordon Bleu pise. Len historia Cordon Bleu vyzera trochu inaksie:
      Povodne zvykol vyznamenavat francuzsky kral Henry III. touto “modrou paskou” radu Sv. Ducha zasluzené osobnosti, aj kucharov (vo Francuzsku vysoko vazenych). Pomenovanie ostalo vysiet na pokrme, ten sa nevola po hoteli.
      Po dlhych resersach sa podavaju dve history;
      1) Ako ocenenie najrychlejsej lode z Bremenu do New Yorku si britski novinari vymysleli cenu “Cordon bleu” a vraj ju dostala v 1933 lod “Bremen”, ktorej sefkuchar na to upiekol tento pokrm: Do telacieho mäsa (neklopat/buchat) do ktorLho sa vreze tasticka, sa vlozi svajciarsky syr Gruyères a stavnata sunka od kostim potom sa to paniruje v zemlovych (a nie vo vulgarnych chlebovych) omrvinkach. Pouzivaju sa len tie najkvalitnejsie ingrediencie!
      2) Existuju zaznamy na tento recept prave vo Svajciarsku (mesto Brig, kanton Wallis) uz z pred 200 rokov! Ale nie pod tymto menom.

Vložiť komentár