Mlyn 108 x Zimný festival jedla: Harmónia z prírody prenesená do každého sústa

206
Mlyn 108 Zimný festival jedla

Počas januára a februára už tradične prebieha obľúbený Zimný festival jedla. Tento rok sa doň zapojilo až 44 reštaurácií z celého Slovenska. A keďže ide o skvelú príležitosť na ochutnanie toho najlepšieho, čo naša gastro scéna ponúka, nemohli sme si ju nechať ujsť. Poďte sa pozrieť, ako sa nám páčilo v Mlyn 108.

Modra má z gastronomického hľadiska skutočne čo ponúknuť, presvedčiť sa o tom môžete aj v tomto cestovateľskom článku. No za akúsi pomyselnú čerešničku na torte by sme mohli označiť práve reštauráciu Mlyn 108, ktorá vám vyrazí dych už pri vstupe.

Mlyn 108, reštaurácia z rozprávky

Presne tak na nás pôsobila cesta do vnútra reštaurácie. Všade samé rastliny, stromy, brečtan, nechýbali starodávne predmety, ktoré celkovú atmosféru dopĺňali. Mlyn 108 sa totiž nachádza v pôvodnom dome zo 16. storočia, v ktorom bol vodný mlyn. Budova následne prešla rekonštrukciou, no aj tak sa po vstupe okamžite prenesiete stovky rokov do minulosti. Teda o jedle to, samozrejme, neplatí.

Ako z rozprávky… Zdroj: Instagram

Mlyn 108 je reštaurácia, v ktorej zažijete počas celého roka vysoký gastronomický zážitok. No ak by sme vám mali poradiť, choďte sem ochutnať práve degustačné menu Zimného festivalu jedla. A pripomíname vám, že seba aj svojich blízkych môžete potešiť tlačeným alebo elektronickým voucherom práve do tohto podniku. Garantujeme vám, že na tento darček tak ľahko nezabudnú.

V Mlyn 108 je to o prírode, sezónnosti a harmónii

Ihneď pri vstupe sme dostali svojho čašníka, ktorého výkon nám celkový zážitok z degustácie vylepšil. Nikdy sa totiž nezabudol spýtať, či je všetko v poriadku, bol veľmi všímavý a presne vedel, kedy nám má odniesť taniere či kedy je čas na ďalší chod. Usadil nás k vopred prestretému a pripravenému stolu, sedeli sme hneď vedľa vynoveného mlynského kola.

V rámci každej festivalovej degustácie máte v cene menu aj minerálku a víno, v Mlyn 108 tomu nebolo inak. Fantastické víno sme mali v pohári, príjemnú hudbu v ušiach a prvý chod mohol prísť na stôl.

Mrkvový tatarák z Mlyn 108 by sme za ten hovädzí rozhodne nemenili.

V rámci Chute regiónov sme pred seba dostali krásne nastylované misky, z ktorých sa šírila vôňa mrkvového tataráku. Ten bol doplnený rôznymi komponentmi, napríklad prepeličím žĺtkom, jabĺčkom či horčičným semienkom. Po prvom súste sme vedeli, že dnes to bude nezabudnuteľný zážitok.

Nech to nikdy neskončí

Aj také myšlienky nám behali hlavou počas každého sústa. Po prvom predjedle prišlo na rad predjedlo číslo 2, tentokrát z kategórie Naše ikonické jedlo. Na jazyku sa nám doslova rozplýval krémový mousse zo zemiakov s decentným hľuzovkovým maslom, no hlavnou hviezdou bola foie gras.

Krémový mousse zo zemiakov

Následne nám čašník na stôl priniesol Kuchárovu voľbu, teda hlavné jedlo. Glazované hovädzie rebrá s cibuľovým džemom na portskom víne boli také exkluzívne, že sme sa pri ich konzumácii zabudli rozprávať. Doslova sme sa dostali do stavu flow a nevnímali sme nič okrem svojich porcií.

Najlepšie na záver? Pre mňa, ako najväčšieho milovníka sladkých dezertov, jednoznačne áno. Štvrtý chod bol totiž pohár s bielou čokoládou, vanilkou a mandarínkou. Na spodku bolo chrumkavé crumble, na tom pena z bielej čokolády, mandarínkový gel, mandarínkový krém a na vrchu kúsky bieleho brownie.

Celá degustácia trvala necelé dve hodinky no ako iste viete, pri dobrom jedle a v dobrej spoločnosti čas letí veľmi rýchlo. No musíte povedať, že spomienky a skvelý zážitok v nás budú rezonovať ešte dlho. Určite odporúčame aj vám zažiť takého gastro nebo, neobanujete. Mlyn 108, ďakujeme!

Mrkvový tatarák / Biela čokoláda s mandarínkovým krémom

Kompletné festivalové menu v Mlyn 108

  • Mrkvový tatarák s mrkvovou vinaigrette, nakladaným žĺtkom z prepeličieho vajíčka, s jabĺčkami, horčičnými semiačkami, jablkovou horčicou a horčičným olejom
  • Krémový mousse zo zemiakov s hľuzovkovým maslom, foie gras, omáčka so škoricou a borievkami, pufovaná quinoa a hľuzovka
  • Glazované hovädzie rebrá s džemom z bielej cibule na portskom víne, karamelizované huby s mirin a sójou a zemiaková pena
  • Biela čokoláda, vanilka, mandarínky
Mlyn 108, to sú Otto a Lujza. Zdroj: Instagram

O Zimnom festivale jedla

Reštauračný bedeker Gurmán na Slovensku organizuje túto zimu už 11. ročník festivalu pre gurmánov z celého Slovenska. O tom, že Zimný festival jedla je pre skutočných milovníkov gastronómie svedčí nielen jeho 10 predchádzajúcich ročníkov, ale najmä počet reštaurácií, ktoré sa tento rok zapojili.

Gurmán na Slovensku pre vás vybral rekordných 44 zaujímavých reštaurácií a predstaví vám aj zopár nových mladých šéfkuchárov. Na konci tohto článku nájdete KOMPLETNÝ ZOZNAM všetkých festivalových menu, ktoré si do 25. februára ešte stíhate vychutnať.

Prečítajte si, ako nám chutilo degustačné menu v rámci Zimného festivalu jedla v Hoteli Elizabeth Trenčín.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie