Mliečne bary boli fenoménom minulosti. Ako sú na tom dnes?

1638
mliečne bary
foto: Wikimedia Commons
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Po 2. svetovej vojne a prevrate v roku 1948 sa postupne aj na našom území rozšírila výroba rôznych mliečnych špecialít. Ako to už na gastronomickom (či akomkoľvek inom) trhu býva, tieto špeciality si vyžiadali svoj vlastný priestor. Stali sa ním legendárne mliečne bary, z ktorých niektoré u nás či u našich západných susedov fungujú dodnes.

Prečo mliečne bary? Rozhodli sme sa na ne zaspomínať pri dnešnej príležitosti svetového dňa mlieka. Niektoré historické vzácne spomienky sme si požičali z článku časopisu Život, ktorý si v roku 2021 pripomínal 70. výročie svojho vychádzania. Okrem iného spomínal práve na fenomén druhej polovice minulého storočia. Dámy a páni, zaspomínajte si s nami na lahôdkarne a mliečne bary.

Obľúbené gastro minulosti

Mlieko ako nápoj a produkt na ďalšie spracovanie malo v režime pred rokom 1989 nenahraditeľné zastúpenie. Jednotné roľnícke družstvá sa okrem poľnohospodárskych prác a chovu ošípaných vo veľkom venovali práve chovu kráv na mlieko. Jedným z dôvodov, pre ktorý teda mliečne bary vznikli, bola aj propagácia mlieka, výrobkov z neho a dôležitosti jeho konzumácie.

„Mliečne špeciality nielenže rozširujú počet výrobkov z mlieka, ale zvyšujú najmä chuťovú rozmanitosť mliečnych výrobkov a v dôsledku svojej príťažlivosti a chutnosti pôsobia intenzívne na zvýšený konzum mlieka. Tak sa stávajú špeciálne mliečne predajne dôležitým činiteľom pri zabezpečení správnej výživy pracujúcich,“ uviedol časopis Život vo svojom príspevku o mliečnych baroch v roku 1951.

Prvýkrát začali mliečnu špecialitu pod názvom mliečny koktejl predávať už v roku 1950 v Bratislave, konkrétne v Pochúťkovej reštaurácii Srdiečko na vtedajšom Stalinovom námestí. Na tieto pomery išlo pri mliečnych baroch o skutočne inovatívny projekt, v ktorom všetko – od interiéru až po ponuku a servírovanie jedál – dobiehalo západný svet.

Ponuka bola pestrá, na svoje si prišli dospelí aj deti

Na čom ste si v takomto podniku mohli pochutnať? Výber bol naozaj obrovský, išlo predsa o podniky, ktorých vznik a prosperitu do veľkej miery schvaľoval štát. V možnostiach sa tak nachádza široká škála studených mliečnych nápojov mixovaných s ovocím či kakaom, pudingy s ovocím a smotanovou šľahačkou, syrové misy so syrmi od výmyslu sveta, korbáčiky, parenice, ale aj čisté hutné mlieko.

foto: Wikimedia Commons

Mliečne jedlá dopĺňali aj lokálne a farmárske výrobky ako šunky, varené vajíčka, ovocné šťavy alebo klobásky. Neskôr sa k nim pridali múčne pochúťky, na mieste pečené chleby a z nich následne vyrábané chlebíčky či sladké rožky s náplňou. Jednou z najvyhľadávanejších pochúťok bol mrazený smotanový krém, ktorý na prvý pohľad pripomínal zmrzlinu, avšak mal hladšiu štruktúru a kvalitnejšie zloženie. Ponuku doklepli sladkými bublinkovými malinovkami v skle a gastronomický koncept, ktorý dnes takmer zanikol, bol na svete.

Ani dnes by ste ich nehľadali márne

Aj keď sú mliečne bary viac-menej minulosťou a ich životnosť v gastronomickom sektore neprekonala viac ako polstoročie, aj dnes môžete nájsť na Slovensku, v Čechách či susednom Poľsku nostalgické podniky pripomínajúce 50. roky. Nehovoriac o Severnej Amerike, kde sa tieto retro podniky stále tešia pomerne veľkej popularite.

Zatiaľ čo v Poľsku ich dodnes nájdete viac ako 140 (aj toto číslo je však len zlomkom oproti pôvodným niekoľkým tisícom), v Čechách sa ich číslo pohybuje v desiatkach. Na Slovensku je to o poznanie menej a tie, čo zostali, sa netešia veľkej návštevnosti či dobrým recenziám. Kedysi ste ich našli v každom meste, mlieko bolo považované za esenciálny prvok stravy a reklama tiež dokázala urobiť svoje.

Video: Dobová reklama na lahôdkarne.

Zdá sa však, že dnes lahôdkarne a mliečne bary budú len ťažko hľadať stálych zákazníkov. V roku 2018 sa dve nadšenkyne gastronómie – Mia a Alis – rozhodli otvoriť si takýto legendárny podnik priamo v srdci Bratislavy. Mliečak, ako ho nazvali, sa nachádzal na Poštovej ulici a ponúkal takmer identické špeciality ako mliečne bary, len s vynovenými receptúrami. „Dievčatá sa pri zariaďovaní prevádzky inšpirovali minulosťou, avšak snažili sa miestu vdýchnuť aj kúsok z dnešného moderného sveta. Jednoducho tak, aby si mladí aj starší našli to svoje,“ písal v roku 2018 portál Dobré noviny.

Žiaľ, ani ich zápal a nadšenie pre vec nestačili na to, aby sa Mliečak udržal medzi konkurenciou a po roku boli nútené podnik zatvoriť. Ak by ste však predsa len chceli nasať nostalgickú atmosféru a niektorý z mliečnych barov, ktoré dodnes fungujú navštíviť, nájdete ho napríklad v Nitre.

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama