Mirka Luberdová o svojom blogovaní a tvorbe zdravých receptov: Vymyslel to pre mňa sám život

1901

Mirka Luberdová je vyštudovaná zdravotná sestra, blogerka, mama a bývalá vicemiss súťaže Miss Slovensko. Práve pre účasť v súťaži krásy začala experimentovať s rôznymi diétami, ktoré jej zničili zdravie a dostala sa do začarovaného kruhu neustáleho chudnutia a následného priberania. No s príchodom zdravotných problémov syna Riška sa Mirka začala vo veľkom zaoberať výživou a dnes radí ohľadne stravovania aj iným.

Mirku sme vyspovedali pri príležitosti konania konferencie Pre zdravie ženy, ktorá sa uskutoční už túto sobotu 22. októbra v Bratislave. Bude jednou z diskutérok v podnetnej debate o vegánstve, jeho výhodách aj nástrahách, spoločne s Veronikou Sivovou a Martinom Šmahelom. Viac o konferencii si môžete prečítať na konci rozhovoru.

Mirka, vaše sociálne siete sú plné úžasných receptov. Ako ste sa dostali k tomuto nápadu – tvoriť recepty?

Vymyslel to pre mňa sám život. Keď dostal môj syn Riško leukémiu, začala som sa zaoberať výživou, aby som jeho telo čo najviac posilnila a odľahčila od zbytočne náročného trávenia a škodlivín v potrave. Liečili sme sa niekoľko rokov. Veľa sme žili v izolácii, niečo podobné zažili ľudia cez covid. Vtedy som mala minimálny kontakt s ľuďmi, tak som začala cez siete zdieľať to, čo som v podstate celý deň varila, aby som mala aspoň nejakú interakciu s ľuďmi. Netušila som, že sa siete takto silno vyvinú a že o to bude záujem.

Aké recepty vás bavia najviac?

Veľmi ma baví variť tak, aby to na seba nadväzovalo a vytvorila som naraz viacej pokrmov. Ak si teda namočím napríklad šošovicu, tak z nej vytvorím polievku aj napríklad fašírky alebo prívarok.

Máte aj nejakú skupinu potravín, s ktorou pracujete najradšej? Poprípade je niečo, čomu sa snažíte vyhýbať?

Veľmi rada pracujem so strukovinami. Sú úžasným pomocníkom v kuchyni za dobrú cenu, nutrične veľmi bohaté, výživné a skvele zasycujúce. Snažím sa vyhýbať polotovarom. Sú plné pridaných látok, ktoré sú nežiadúce a neprospešné pre telo. Väčšinou sú tvorené z nekvalitných surovín, plné cukru a nezdravých tukov, ak by sme si odmysleli konzervanty.

Ako to stíhate časovo? Koľko takáto tvorba zaberie času?

Vareniu sa väčšinou venujem po večeroch, keď na to mám priestor. Pripravím nám jedlo na dva dni, aby stačilo k tomu dolaďovať obmeny cez deň za 20 – 30 minút. ,,Krabičkujem‘‘pre seba aj muža v podstate od obeda po večere, plus pripravujem snacky pre deti. Každý druhý deň sa teda zvyknem vareniu venovať 2-3 hodiny. V lete je to menej. Vtedy siahame viacej po surových produktoch a kombináciách, takže príprava je rýchlejšia. Aj sme menej hladní.

Mirka vždy varí viacero pokrmov naraz. Šetrí tak nielen čas, ale aj peniaze.

Okrem toho, že ľuďom prostredníctvom sociálnych sietí ponúkate tipy na rýchle, chutné, zdravé a cenovo dostupné jedlá, ste aj výživovou poradkyňou. Ako takáto služba prebieha, pre koho je určená?

Priznám sa, že nerada robím jedálničky alebo poradenstvo vyslovene na chudnutie. Mám rada keď chcú klienti inšpiráciu, ako zmeniť stravovacie návyky na celkovo zdravý životný štýl a nie na určitý časový úsek len za cieľom schudnúť do plaviek. Dostanú tak kopec inšpirácie na recepty a základnú teóriu, ktorú by bolo super, aby sme všetci ovládali, aby sme sa vedeli správne a pre telo prospešne rozhodovať čo, kedy a zhruba koľko je pre nás vhodné.

S akým problémom sa ako výživová poradkyňa stretávate najčastejšie? V čom majú ľudia najväčšie medzery?

Najväčším problémom je vymaniť sa zo zaužívaných stereotypov a návykov. Dať šancu novým jedlám, chvíľu tomu venovať v ponímaní učenia sa nových receptov a postupov varenia. Takže taká naša klasická ľudská vlastnosť lenivosť a hľadanie pomoci u druhých a nie si prevziať šťastie do svojich rúk. Veľakrát mám pocit, že ľudia radšej siahnu po zaručených chudnúcich nápojoch a podobne nepraktických postupoch, ktorými si môžu uškodiť.

Mali ste v minulosti iný pohľad na stravovanie alebo vám vždy záležalo na kvalite vašej stravy?

Samozrejme, že aj ja som sa dívala na stravu kedysi inak. Primárne som tiež chcela dosahovať ideálne miery, môcť jesť vyprážané, sladkosti, chipsy a nepriberať. Až keď som sa začala dívať na jedlo ako liek a chcela som byť primárne zdravá, vitálna, rovnako moje deti, až vtedy sa mi podarilo dosiahnuť rovnováhu. Nejedávam vyprážané veci, junk food, štandardné sladkosit a slané pochutiny a vôbec to nevnímam ako obmedzenie mojej slobody, dokonca mi to ani nechýba. Nemám na to chuť. Bola to ale určite cesta a dnes je to už 11rokov.

Prezraďte nám, aké je vaše najobľúbenejšie jedlo? Čomu nikdy neodoláte?

Milujem zeleninové fašírky a placky, ktoré vyrábam na toľko spôsobov, že ani neviem povedať, ktoré mám najradšej. Najviac asi cuketové placky a fašírky z beluga šošovice. Potom moje tekvicové lazane. Tie sú vždy pre všetkých veľmi príjemným prekvapením, najmä, že tam nie je žiadna cestovina a napriek tomu chutia fantastickyJ

Zapájate do kuchynského umenia aj vaše detičky? Koho z nich to viac baví?

Občas sa zapoja, obaja majú kladný vzťah k jedlu a vareniu. Beluška teraz viac, Riško je už puberťák a sám si občas rád pripraví jednoduchšie recepty. Verím, že obaja pôjdu do života s dobrou inšpiráciou.

Mirkina dcéra Beluška aj syn Riško sa taktiež občas zapoja do varenia.

Aké jedlo, ktoré pripravujete, je vaše „majstrovské dielo“, po ktorom sa vždy rýchlo “zapráši”?

Ako som už spomínala tekvicové lazane, jogurtové pampúšiky, cuketové placky a perník, fazuľové brownie. Rôzne druhy cestoviniek s domácimi omáčkami. Rada používam pohánkové, celozrnné alebo zo strukovín a deti si na to zvykli.

Varíte radšej doma alebo zájdete rada aj do reštaurácií a podnikov?

Vonku jedávame veľmi málo. Mám radšej keď viem, aké suroviny som použila a čo som do jedla dala. Deti ale milujú sushi na milión spôsobov, tak na to si občas zájdeme, to nepripravujem sama.

Ktoré slovenské reštaurácie, kaviarne či cukrárne patria medzi vaše najobľúbenejšie?

Bývame v Rusovciach a máme tu super taliansku základňu. Radi zájdeme napríklad do Pizzarium, Gatto Matto či Antica Toscana a v lete máme veľmi radi Bazzi Bistro v Hamuliakove a Štyri Sochy v Banskej Štiavnici.

Rada cestujete a spoznávate zahraničnú gastronómiu? Kde vám zatiaľ chutilo najviac?

Veľmi rada skúšam v zahraničí ich pokrmy a spoznávam iné podoby gastronómie. Talianska je, samozrejme, asi klasicky najobľúbenejšia a rovnako chorvátska. Siahame vtedy skoro vždy po rybách, chobotnici, veľa zeleniny a kvalitné syry.

Čomu sa aktuálne venujete a čo plánujete do budúcna?

Zatiaľ je to najviac tvorba receptov, kurzy varenia. Pripravuje sa program pre ľudí s intoleranciami a potravinovými alergiami, ktorý by mal mať aj rozvoz jedla s týmito obmedzeniami. Do budúcna by som rada prepájala výživu, psychohygienu, sebarozvoj cez terapie (nie robené mnou) a pohyb. Všetko spolu súvisí a rovnováha by mala byť na všetkých frontoch. Veľmi dôležité je si upratať aj ,,hlavu‘‘, aby sme boli šťastní, samozrejme, k tomu dopomáha pohyb a zdravé črevo.

Mirka s plechom fanstastickej zdravej pizze.
Štvrtý ročník konferencie Pre zdravie ženy sa bude konať v Hoteli Park Inn Radisson Danube Bratislava už túto sobotu, 22. októbra 2022 od 8:00 do 18:00 hod. Ide o prvú interaktívnu konferenciu o celkovom ženskom zdraví na Slovensku. Za jeden deň absolvujete množstvo prednášok, diskusií a konzultácií s lekármi. Môžete si zacvičiť, otestovať sa, absolvovať jednoduché vyšetrenia či nastaviť si jedálniček. Vstup na konferenciu je voľný, je nutné sa vopred registrovať na tomto odkaze. 
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie