Michelinská večera vo vesmíre? Od budúceho roka to možno bude realita

1323
Michelinská večera vo vesmíre

V prípade, že sa francúzskej spoločnosti Zephalto podaria všetky naplánované kroky, od roku 2024 si ľudia s dostatočným množstvom hotovosti budú môcť dopriať unikátny zážitok. Ako bude vyzerať Michelinská večera vo vesmíre?

Na hranici vesmíru. Presne tam sa má odohrávať výnimočný gastronomický zážitok. Pre lovcov nevšedných chvíľ sú už teraz v predpredaji exkluzívne lístky na tento výlet v kapsule pripútanej k stratosférickému balónu.

Ako chutí jedlo vo výške 25 kilometrov?

Len pre predstavu, bežné osobné lietadlo na chartrových letoch dosahuje výšku okolo 10 – 11 kilometrov, podľa vzdialenosti, ktorú musí prekonať. Výška 25 kilometrov, to už umožní zákazníkom spoločnosti Zephalto obdivovať Zem z pohľadu, aký sa bežne naskytuje iba astronautom.

Aby tej zábavy nebolo málo, tento neštandardný výlet spojili so servírovaním jedla od najlepších šéfkuchárov. Ako teda chutí Michelinská večera vo vesmíre? To môžete zistiť, ak máte naviac zhruba 120 tisíc €. Za takú sumu totiž spoločnosť plánuje predávať lístky. V súčasnosti si môžete za 10 tisíc kúpiť predrezerváciu. Vďaka nej si budete môcť napríklad vybrať miesta podľa vášho vkusu.

Michelinská večera vo vesmíre je nadlho vypredaná

Predstavitelia spoločnosti Zephalto prezradili spravodajskému portálu CNN, že lístky na druhú polovicu roku 2024 a prvú polovicu roku 2025 sú už beznádejne vypredané. Aktuálne majú v ponuke lístky až na druhú polovicu roku 2025. To ale ubehne ako voda a aspoň máte priestor na šetrenie, nie?

Zaujala vás večera v balóne? Podobný unikátny zážitok môžete zažiť aj u nás na Slovensku.

Celeste, ako sa kapsula pripevnená k balónu volá, vezme do vesmíru 6 pasažierov a 2 pilotov. Svoju maximálnu výšku by mala dosiahnuť zhruba po 90 minútach. Okolo Zeme by mala lietať asi tri hodiny, čo dáva posádke dostatok času hosťom servírovať niekoľkochodovú Michelinskú večeru a tie najlepšie francúzske vína.

„V centre pozornosti ale stále stojí výhľad a celkový zážitok z cesty. Chceme hosťom umožniť, aby si naplno vychutnali tú krásu okolo seba,“ prezradil CNN Farret d’Astiès zo spoločnosti, ktorá stojí za nápadom.

Nebude to „skutočný“ vesmír

Je však veľký rozdiel medzi výletom do orbitálneho či suborbitálneho priestoru, počas ktorého musia byť pasažieri trénovaní a sú vystavení napríklad stavom beztiaže. Michelinská večera vo vesmíre zasiahne len jeho okrajovú časť. Stále však budú výrazne vyššie ako v lietadle, preto by výhľady mali byť dychberúce.

Šéfkuchárov zatiaľ nevybrali, spoločnosť však sľubuje, že jedlo budú pripravovať tí najlepší z najlepších. Budú mať na starosti aj tvorbu a obmenu jedálneho lístka, tak aby bol sezónny a uspokojil potreby aj tých najnáročnejších zákazníkov.

Zephalto na projekte úzko spolupracuje aj s francúzskou vesmírnou agentúrou CNES a za jedného zo svojich partnerov považuje leteckú spoločnosť Airbus. Spoločnosť tvrdí, že balón, ktorý bude poháňaný héliom, bude musieť mať rovnaké certifikácie Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva ako komerčné lietadlo. Presný dátum prvého letu zatiaľ nie je verejnosti známy, sľubujú však, že to bude čoskoro.

zdroj: Edition.cnn.com

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama