To, po čom celá slovenská gastronómia aj jednotliví talentovaní jedinci túžili, sa stáva realitou. Michelin na Slovensku bude hodnotiť reštaurácie – v dohľadnej dobe sem pošlú svojich komisárov. Prídu na základe zmluvy s Ministerstvom cestovného ruchu a športu SR, ktorú podpísal ešte bývalý minister Dušan Keketi.
Zmluva v hodnote 175 000 € bez DPH bola potrebná na to, aby The Michelin Guide vôbec mohol zaradiť Slovensko na svoju mapu hodnotených reštaurácií.
Debata o tom, či Slovensko uzavrie alebo neuzavrie zmluvu s Michelinom prebiehala už viac rok, na základe podpisu bývalého ministra Dušana Keketiho sa Michelin na Slovensku stáva realitou.
Obrovský skok pre slovenskú gastronómiu
„Naším cieľom je vytvoriť podmienky, ktoré umožnia slovenským šéfkuchárom a reštauráciám zažiariť aj na medzinárodnej úrovni. Michelinská hviezda by bola obrovským uznaním kvality slovenskej kuchyne a významným krokom pre rozvoj nášho gastroturizmu,“ citoval portál Aktuality vlaňajšie slová Keketiho. Aktuálne je už za hladký priebeh spolupráce zodpovedný nový minister Rudolf Huliak.

Podľa dostupných informácií zavítajú komisári na Slovensko už čoskoro a prvé hodnotenie by mali zverejniť už v lete, pravdepodobne v júli tohto roka. Reštaurácie, ktorých jedlá ochutnajú, môže odporučiť aj samotné ministerstvo. Komisárov by to však nemalo nijako ovplyvniť pri finálnom výbere hodnotených zariadení.
Hodnotenie prebehne v 5 prísne stanovených fázach, na konci ktorých môže byť Michelin na Slovensku skutočne realitou. Túžba a snaha mnohých ľudí pôsobiacich v HoReCa sektore sa, zdá sa, konečne začína vyplácať.
Toto je 5 fáz výberu & hodnotenia reštaurácií:
1. Zber informácií
Na začiatku všetkého je dôkladný prieskum. Tím spoločnosti Michelin zhromažďuje údaje o reštauráciách, ktoré by mohli reprezentovať daný región, jeho chuťové bohatstvo, pestrosť a kvalitu. Do úvahy sa berú rôzne kategórie – od výnimočného pomeru ceny a kvality až po reštaurácie s ambíciou high cuisine.
2. Užší výber 30 reštaurácií s najväčším potenciálom
Z desiatok podnikov sa výber zužuje na približne 30 tzv. POI (points of interest) – teda miest, ktoré podľa viacerých faktorov vykazujú najväčší kulinársky potenciál. Zohľadňuje sa tu napríklad kvalita tímu a zázemie šéfkuchára, reputácia v komunite i online priestore, ale aj špecifické poznatky a skúsenosti samotných inšpektorov.

3. Anonymné návštevy
Každá reštaurácia z užšieho výberu sa stáva cieľom anonymnej návštevy. Inšpektori si objednajú obed alebo večeru a hodnotia zážitok podľa presne definovaných a rokmi overených kritérií The Michelin Guide.
4. Zhrnutie poznatkov
Po návštevách prichádza na rad sumarizácia. Všetky zistenia a dojmy sa spoločne analyzujú a vyhodnocujú. Dôležité je, že rozhodnutia nie sú individuálne a výsledný verdikt je výsledkom konsenzu celého tímu inšpektorov.
5. Predstavenie výsledkov
Na záver sa organizuje hodnotiace stretnutie, kde podrobne prezentujú závery celej štúdie o gastronomickom potenciáli daného územia. Výsledky sú okomentované, doplnené o odborný pohľad a pripravené na ďalšie kroky.
Získať hviezdu vôbec nie je jednoduché
Počas 20. storočia sa vďaka svojmu serióznemu a jedinečnému prístupu stali sprievodcovia Michelin absolútnou zárukou kvality. Sprievodca teraz hodnotí viac ako 40 000 prevádzok na viac ako 24 územiach a troch kontinentoch. Všetky podniky sa snažia o jedno – získať ocenenie Michelinská hviezda.
Aby to znamenalo naozaj záruku kvality, musia reštaurácie spĺňať hneď niekoľko podmienok. Reštaurácia môže aj dnes získať až tri hviezdičky, ktoré sú odstupňované nasledovne:
- 1 Michelinská hviezda: vysokokvalitné varenie, stojí za návštevu
- 2 Michelinské hviezdy: vynikajúce varenie, stojí aj za dlhšiu zachádzku z cesty
- 3 Michelinské hviezdy: výnimočná kuchyňa, stojí za špeciálnu cestu

Od minulého storočia sú inšpektori Michelin neoddeliteľnou súčasťou procesu udeľovania cien. Aby zistili, ktoré reštaurácie si zasluhujú preskúmanie, preštudujú webové stránky, blogy a recenzie reštaurácií v miestnych časopisoch a novinách. Ak reštaurácia v danom meste vyvoláva rozruch a ústne chvály od zákazníkov, môže sa dostať na pomyselný recenzentský radar.
Inšpektor pri návšteve zostane v utajení, aby získal čo najviac autentický pocit z prostredia, obsluhy a samotného jedla. Toto je 5 kritérií, ktoré pri hodnotení berú do úvahy najviac:
- Kvalita ingrediencií
- Technika varenia
- Osobnosť šéfkuchára
- Hodnota za peniaze
- Konzistentnosť medzi návštevami
Slovensko bola jediná krajina bez Michelina na okolí
To, že Michelin na Slovensku bude hodnotiť naše reštaurácie, je skvelou správou. Už dlho sme totiž boli jedinou krajinou v strednej Európe, do ktorej títo komisári nemohli zavítať. Teraz sa to môže zmeniť a aj Slovensko sa môže stať súčasťou svetovej gastronomickej mapy.
Doteraz sme mohli Michelinské reštaurácie navštíviť v „dojazdovej“ vzdialenosti napríklad vo Viedni, v Prahe či v Budapešti. U našich susedov nájdetemnohé fantastické ocenené reštaurácie, ktoré rozhodne stoja za návštevu. Ktoré to sú? Pozrite si prehľad, čo sme pre vás nedávno pripravili a nalaďte sa na to, že onedlho možno bude Michelin aj na Slovensku!
zdroje: Aktuality.sk, Interez.sk 1, Interez.sk 2, Touchbistro.com
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: