Marec v sebe nesie množstvo medzinárodných dní, je mesiacom knihy aj mesiacom žien. Jeden z najkrajších dní, ktoré si koncom marca pripomíname, je však práve medzinárodný deň šťastia.
Pri jeho príležitosti sme sa rozhodli spísať do veľkého prehľadu všetky články, ktoré nejakým spôsobom súvisia s naším šťastím a jedlom. Konzumácia toho, čo jeme a naše prežívanie pozitívnych emócií spolu úzko súvisia. Potvrdilo to už veľa prieskumov.
Pozrime sa spoločne na prehľad článkov, v ktorých sme sa tejto téme venovali. V mnohých z nich podrobne, v niektorých len okrajovo, no všetky majú jasný odkaz. Skvelé, kvalitné a čerstvé jedlo nám zvyšuje kvalitu života a rozhodne aj pocity radosti. Prajeme vám príjemné čítanie a čo najkrajší medzinárodný deň šťastia!
Jedlo má moc ovplyvňovať našu náladu. Strava a mentálne zdravie spolu súvisia viac ako si myslíme
Strava a mentálne zdravie sú faktory prepojené podobne ako strava a zdravie fyzické. Telo odborníci často prirovnávajú k stroju s veľmi zložitým mechanizmom, v ktorom je všetko úzko poprepájané. Strava je jeho hnacím palivom a má obrovskú moc ovplyvňovať aj našu mentálnu pohodu. ČÍTAJTE TU »

Vývar je liek pre telo aj dušu: Pripravte si ten najlepší podľa TOHTO overeného receptu
Každá lyžica prináša hrejivý pocit a šťastie. Presne to pre nás predstavuje poctivý domáci vývar, na ktorý existujú stovky receptov. Niekto má najradšej kurací, ďalší zas hovädzí či morčací. Ak ste ešte nenašli ten svoj najlepší recept, nech sa páči – RECEPT NÁJDTE TU »

Počuli ste už o modrých zónach? Ľudia sa v nich bez problémov dožívajú 100 rokov aj vďaka svojmu jedálničku
Takzvané modré zóny – oblasti, v ktorých ľudia vykazujú najlepšie zdravie a dožívajú sa veľmi vysokého veku, sú populárne vďaka svojej kráse a jednoduchosti. Vďaka tejto kombinácii sa tu ľudia tešia pevnému psychickému aj fyzickému zdraviu. Štúdia ukazuje, že esenciálnym faktorom je pre nich spôsob prípravy a konzumácie potravy.
V podstate ide o úplne jednoduchý vzorec – kombinácia odľahčenej a čerstvej stravy a dostatku prirodzeného pohybu môže robiť zázraky. ČÍTAJTE TU »

Poznáte najzdravšie potraviny na svete? Jedzte ich, no dajte si pozor na trend okolo superpotravín
Slovo superpotravina sa u nás používa pomerne často, pričom sa môžeme stretnúť s určitými trendmi. Raz to bolo ovocie goji, potom kyslá kapusta a ďalší rok sme odvšadiaľ počúvali o tom, že treba jesť veľa čerstvého zázvoru či chia semienok. Ktoré potraviny však dlhodobo patria k tým najzdravším na svete? ČÍTAJTE TU »

Ako naše stravovacie návyky ovplyvňujú kvalitu nočného odpočinku?
Stravovacie návyky každého z nás sú rozhodujúce pre kvalitu nášho spánku. Naučte sa, ako voľba toho, čo zjete a vypijete pred spaním alebo načasovanie jedál môžu ovplyvniť nočnú regeneráciu.
Dostatočne dlhý (minimálne 7 – 8 hodín) a kvalitný spánok je totiž nevyhnutný pre fyzické aj psychické zdravie. Ako si ho môžete zlepšiť už len tým, že porozumiete vplyvu jedla a nápojov na nočný odpočinok? ČÍTAJTE TU »

Jedlo ako afrodiziakum: Prečo nás romantická večera rozpáli a čo naozaj funguje?
Ako už samotný názov naznačuje, slovo afrodiziakum pochádza z mena gréckej bohyne lásky, krásy, potešenia a vášne. Existujú naozaj zázračne vzrušujúce jedlá a má nejaký zmysel ich zaraďovať do jedálnička, ak chceme zlepšiť svoj sexuálny život? ČÍTAJTE TU »

Údené rebierka a špekáčiky: Prečo nám tak veľmi chutí jedlo pripravené na ohni?
Všimli ste si niekedy, ako vám zbystria všetky zmysly, keď zacítite jedlo pripravené na ohni? Už samotná vôňa ohňa v našom mozgu vyvoláva veľmi príjemné konotácie, ktoré sme si v genetickom fonde priniesli od našich pradávnych predkov.
Pozrite sa s nami na niekoľko dôvodov, prečo nám práve takto pripravené jedlo tak veľmi chutí a vyvoláva v nás pocit šťastia. ČÍTAJTE TU »

Zlepšite si vzťahy a načerpajte inšpiráciu. Toto je 7 dôvodov, prečo je skvelé najesť sa vonku
Jedlo vonku dokáže podľa psychológov takmer úplne eliminovať drobné stresové faktory, s ktorými sme sa stretli počas dňa. Naše mentálne zdravie dokáže v pozitívnom slova zmysle ovplyvniť mnohými faktormi. Patrí medzi ne napríklad užšie spojenie s prírodou a zelenou farbou, ktorá preukázateľne znižuje tlak a zlepšuje našu mentálnu pohodu.
Počas jedla dokážeme tiež načerpať vitamín D a ďalšie dobroty zo slnka. Vychutnanie si jedla vonku poskytuje príležitosť precvičiť si všímavosť a pocit akéhosi ukotvenia v reálnom čase. Ak jete vonku s priateľmi či rodinou, aj utužovanie sociálnych vzťahov spomínaných v predošlom odstavci robí dobre našej mysli. Celý článok a ďalšie dôvody ČÍTAJTE TU »

zdieľať tento článok na: