Matteo Di Carlo je mladý, tridsaťročný Talian žijúci na Slovensku. Narodil sa v Miláne, no jeho korene siahajú do rázovitej južanskej dedinky Motta Montecorvino v turistami obľúbenom regióne Apúlia. Okrem toho, že má momentálne (posledných 5 rokov) zázemie na Slovensku, veľa cestuje a najmä, absolútne miluje dobré a kvalitné jedlo.
Aké je to byť Talian žijúci na Slovensku? Občas možno trochu mätúce. Mattea poznám osobne a neraz sme si z neho v práci trochu vystrelili (napríklad sme ho nesprávne naučili názvy dní v týždni). Je to veľmi sympatický človek, ktorý miluje jedlo, smiech a zábavu.
Na Slovensko prišiel, aby si vyskúšal pouniverzitný život mimo rodnej krajiny. V súčasnosti úspešne podniká v online biznise a digitalizácii firiem. Do Bratislavy sa zamiloval a dnes nám porozprával o tom, ako vníma našu kuchyňu, čo mu najviac chýba na tej rodnej či čo by mala mať dobrá talianska reštaurácia.
Matteo, ako vnímaš po 5 rokoch život na Slovensku a Slovákov všeobecne?
Slovensko, Bratislavu aj menšie mestá mám naozaj úprimne rád. Z čisto strategického geografického hľadiska, keďže veľmi rád cestujem, má napríklad Bratislava vynikajúcu polohu blízko Viedne, Prahy aj Budapešti. Slovensko má čo ponúknuť v každom ročnom období – pre mňa ako lyžiara a milovníka snowboardu je očarujúca napríklad Jasná. Priznávam, že mi chýba more, ale niektoré jazerá a vodné plochy na Slovensku ho svojou krásou bez problémov dobiehajú. Hodiny by som mohol menovať všetko pekné, čo má táto krajina ponúknuť.😊
Gastronómiu máš v krvi – pochádzaš z rodiny, ktorá je s ňou úzko prepojená.
Áno, moja rodina doma v Taliansku sa dlhé roky zaoberá výrobou, skladovaním a obchodovaním najmä s obilím či ovsom, ale napríklad aj so slnečnicou. Vedľa tohto podniku je aj naša čerpacia stanica Pit Stop Events s prislúchajúcim barom. Ponúkame raňajky, typické talianske cornetto caffé (typická talianska káva s malým množstvom alkoholu, pozn. redakcie), cappuccino či slané občerstvenie ako panini, pizza, panzerotti…
Ako tvoje talianske korene ovplyvnili spôsob vnímania gastronómie u nás na Slovensku?
Ako každý Talian, ktorý sa presťahuje do inej krajiny, som ochutnal čo najviac lokálnych jedál a postupne som začal skúšať všetky talianske reštaurácie a pizzerie na okolí. Sme trochu hrdí a naše očakávania pri talianskom jedle mimo Talianska nebývajú vysoké, musím však povedať, že Bratislava je iná. Objavil som pizzu, ktorá sa automaticky zaradila medzi TOP 10 najlepších pízz, aké som kedy mal. Ak by vás to zaujímalo (😊), bolo to v podniku Basilicò na Dunajskej 25. Ide o typickú Napoletana pizzu a všetky ingrediencie pochádzajú priamo z Talianska. Okrem toho, naozaj mi chutí aj vaše jedlo a aj bryndzové halušky, ale musím sa priznať, že by som ich nedokázal jesť každý deň.
V čom si spozoroval najväčšie odlišnosti medzi našimi kuchyňami?
Určite v chodoch. Zatiaľ čo vy máte typicky polievku a druhé, hoci sa od toho pomaly upúšťa, my začíname s antipasti, teda malým predjedlom. Ak ho vynecháme, máme dva hlavné menšie chody. Namiesto masla používame olivový olej a do jedla nedávame ani zďaleka toľko cesnaku ako vy. V jedálničku mi asi najviac chýbajú morské ryby, ktoré sú pre juh Talianska absolútne typické.
Stretol si sa s negatívnymi komentármi ohľadom tvojej rodnej kuchyne?
Ak mám byť úprimný, čo aj som, Slováci a Taliani sú si vo vzťahu k jedlu veľmi podobní. Okrem toho mám pocit, že drvivá väčšina Slovákov doslova miluje taliansku kuchyňu vo všeobecnosti, takže nie. Žiadne negatívne komentáre.
Mal si príležitosť svojim priateľom niečo lokálne z juhu navariť? Ocenili to?
Keď som sem prišiel, bolo to oveľa častejšie. Skromne musím povedať, že keď som niečo navaril, tvárili sa, že im to veľmi chutí a naozaj si pochvaľovali.😊 Dnes sa však stretávame hlavne vonku, skúšame rôzne reštaurácie a chute Bratislavy.
Ktoré z tradičných talianskych podnikov v Bratislave by si teda na základe vlastnej skúsenosti odporučil?
Ako som spomínal vyššie, určite Basilicò na Dunajskej. Je to moja najobľúbenejšia reštaurácia široko-ďaleko a niekedy si myslím, že je to fakt najlepšia pizza, akú som mal kedy možnosť ochutnať. Celkovo ma veľmi milo prekvapuje, že sa trend v gastre otáča pozitívnym smerom k tradícii a tradičná pizza už nie je ani na Slovensku výnimkou. Odporučiť s čistým svedomím môžem aj MILLETRANCI v EUROVEA 2. Tí zase ponúkajú rímsky štýl pizze a predávajú ju po kúskoch. Choďte tam, ochutnajte a dajte mi vedieť.😊
Povedzme, že by si niekto z našich čitateľov chcel otvoriť taliansku reštauráciu. Čo je podľa teba kľúčom k úspechu?
Určite mix rôznych aspektov. Voľba a pôvod ingrediencií, ktoré musia byť nekompromisne čerstvé, kvalitné a priamo z Talianska. V ďalšom bode prichádza dokonalé poznanie tradičných receptov a samotné prevedenie jedla. Ak sa bavíme napríklad o cestovinách, spĺňam typické stereotypy o Talianoch. Je mimoriadne dôležité, aby boli uvarené tak akurát, teda al dente. Majitelia by mali dbať aj na celkovú atmosféru, ktorá musí kričať Taliansko! od momentu, keď vkročíte do dverí reštaurácie.
A čo menej známe, no stále staré tradičné talianske recepty, napríklad z tvojho regiónu? O čo sme na Slovensku ochudobnení?
Čo som tu naozaj doteraz nenašiel je typická talianska rybia reštaurácia s receptami z juhu. Z regiónov Kampánia, Sicília či Apúlia. Náš región je na jedlo a tradície skutočne bohatý. Za všetky môžem spomenúť recept na orecchiette. Je to druh cestovín v tvare uší, ktoré sa podávajú s omáčkou z listov okrúhlice (preložené z anglického turnip greens, pozn. redakcie). Sú to takzvané orecchiette alle cime di rapa.
Vyhľadáme a skúsime uvariť. Prejdime k zaujímavým, možno úsmevným gastro zážitkom, ktoré máš zo Slovenska. Sú nejaké?
Bolo ich mnoho, vlastne, väčšina mojich pekných zážitkov sa spája s jedlom. Milujem slovenské street food festivaly, maximálne si užívam tímové raňajky v práci, kde sa vždy veľa nasmejeme a vymeníme si nekonečné množstvo zážitkov. Nebojím sa, oslovujem ľudí a v puboch či reštauráciách som takto spoznal mnoho zaujímavých priateľov len vďaka faktu, že jedli niečo dobré a sedeli vedľa mňa.😊
Na záver sa ťa spýtam to, čo sa pýtame všetkých. Ktoré podniky okrem vyššie menovaných by si určite našim čitateľom odporúčal?
V centre Bratislavy je naozaj množstvo vynikajúcich reštaurácií. Osobne preferujem podniky s dušou a menej formálnou atmosférou. K takým patrí napríklad Meštiansky pivovar. Rovnako rád chodím do Flagship Restaurant, ktorú mám veľmi rád pre jej výnimočnú polohu v starom divadle v centre mesta.
Tento rozhovor prebehol v anglickom jazyku a bol preložený do slovenčiny s láskavým dovolením Mattea Di Carla.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: