Máte večnú dilemu, aké jedlo si vybrať v reštaurácii? Nie ste v tom sami, osvojte si tieto tipy

909
Neviete, čo si vybrať v reštaurácii?

Prvá dilema prichádza v tom, či sa najesť doma alebo vonku. Následne sa začneme zamýšľať nad tým, do akej reštaurácie vlastne chceme ísť. No a potom sme v reštaurácii, hľadíme na jedálny lístok a nie a nie prísť na to, čo si objednať. A keď už si konečne objednáme a čašník alebo čašníčka odídu, povieme si, že sme si predsa len mali objednať niečo iné. Je vám tento scenár povedomý?

Aj keď je medzi nami skupina ľudí, ktorí sa vedia v momente rozhodnúť a zvoliť si jednu možnosť, druhá skupina ľudí sú zas večne premýšľajúci nad tým, čo si vybrať, aby spravili najlepšie možné rozhodnutie. Tak sa poďme pozrieť na to, akými spôsobmi rozlúsknete vašu večnú dilemu v reštaurácii či cukrárni.

Nechajte výber na svoj inštinkt

Prvá rada znie jednoducho, no v mnohých prípadoch je veľmi účinná. Možno ešte pred samotným otvorením menu si povedzte, na aké jedlá, poprípade konkrétne ingrediencie máte chuť. Je to mäso, niečo pikantné alebo dokonca horčica? Tak hľadajte v menu presne to. Alebo si spomeňte, nad akým jedlom sa vám v posledných dňoch zbiehali slinky. Občas to netreba zbytočne komplikovať a je dobré dať si to prvé, čo vám padne do oka.

Spravte si zoznam

So svojou radou sa s nami podelil aj Michal, ktorý mal v reštaurácii večný problém vybrať si jedlo. „Keďže najčastejšie chodím do istej reštaurácie v Bratislave a ich menu je také, že by som si najradšej vybral všetko, spravil som si zoznam a postupne si z neho odškrtávam“. Tento spôsob sa nám veľmi páči a musíme uznať, že je skutočne praktický. Nielen, že postupne ochutnáte všetko, čo sa vám v danom podniku pozdáva, ale tiež si môžete na zoznam dopísať hodnotenie daného jedla a to, ako ste s ním boli spokojný.

Zdroj: Canva

Hľadajte sezónne ingrediencie

Ak patríte ku skutočným gurmánom, tak sa vždy zamerajte na sezónnosť. Prečo si v októbri dávať kurací steak s nivovou omáčkou, keď môžete ochutnať sezónnu kačku alebo hokkaido rizoto? Skúste sa inšpirovať aj naším nedávnym článkom o tom, aké ingrediencie patria k jeseni najviac. Nebojte sa spýtať čašníčky alebo čašníka na to, ktoré jedlo je v ich ponuke sezónne.

Nechajte si poradiť

Najmä v tých lepších reštauráciách, v ktorých nedostanete iba jedlo, ale doslova gurmánsky zážitok, sa oplatí nechať si poradiť. My sme to tak už viackrát vyskúšali a vždy sa nám tento spôsob osvedčil. Veď kto iný ako personál reštaurácie by nám mohol odporučiť to najobľúbenejšie jedlo, ktoré majú v aktuálnej ponuke? Pokojne si vyberte dve jedlá, na ktoré máte rovnakú chuť a spýtajte sa obsluhy, ktoré z nich si máte objednať.

Držte sa hlavného konceptu reštaurácie

Keď prídete do pizzérie, objednajte si pizzu a pokiaľ sa usadíte v reštaurácii zameranej na morské plody, neobjednávajte si steak. Práve to, čo je primárnym konceptom daného podniku, bude v drvivej väčšine prípadov aj to najlepšie z ich ponuky.

Zdroj: Canva

A čo tak si objednať dve rôzne jedlá v menších porciách?

Reštaurácie sú väčšinou ústretové a svojim zákazníkom chcú vždy vyhovieť. „Počas výletu v Taliansku sme mali milú príhodu v lokálnej reštaurácii. Všetci pri stole už mali objednané, no ja som sa nevedela rozhodnúť, či si mám dať lasagne alebo špagety. Spýtala som sa čašníka, ktorý mi poradil lasagne, no sprisahanecky na mňa žmurkol. Keď predo mňa postavil tanier, zistila som, že na jednej polovici sú lasagne, na druhej špagety,“ podelila sa s nami o svoju skúsenosť gurmánka Klaudia. Takže vidíte, vôbec to nemusí byť zložité, všetko je to o komunikácii.

Spravte si z výberu jedla zábavu

Ak ste dobrodružný typ a máte radi srandu, preneste ju aj do výberu jedla v reštaurácii. Napríklad si pribaľte hraciu kocku a povedzte si, že si objednáte jedlo, ktoré sa bude nachádzať pod číslom ako súčet niekoľkých hodov na kocke. Alebo si zakryte oči a jednoducho prstom ukážte na to, čo si dnes vyberiete. Viac tipov na podobné zábavné aktivity spojené s jedlom nájdete v tomto článku.

Sme si istí, že týchto 7 tipov vám pomôže pri vašej najbližšej dileme v reštaurácii či inom gastro podniku. A na odľahčenie prikladáme ešte úsmevnú lyrickú odpoveď nášho čitateľa Tomáša, ktorý v tom má jasno: „Keď je tvoj výber v reštaurácii dilemou sprevádzaný, stav na istotu a daj si syr vyprážaný“. Veríme však, že nebudete patriť k tým, ktorí vždy skončia pri vyprážanom syre a užijete si rozmanité chute, ktoré naše reštaurácie ponúkajú.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama