
Trpíte alergiou alebo intoleranciou na lepok, teda celiakiou? Dobrou správou oproti minulosti je, že ponuka bezlepkových potravín je dnes oveľa širšia a bohatšia. Bezlepková diéta, ktorá vylučuje potraviny obsahujúce lepok, ako napríklad pšenica, raž alebo jačmeň, nemusí byť strašiakom. Aj vy sa môžete stravovať plnohodnotne a hlavne chutne.
Čo je to celiakia
Celiakia je autoimunitná choroba spôsobená neznášanlivosťou imunitného systému voči lepku, resp. gluténu. Keď sa do tráviaceho systému dostane lepok obsiahnutý v obilninách, vyvolá v tele imunitný zápal, na čo organizmus reaguje neprimeranou odpoveďou. Medzi najčastejšie príznaky patria bolesti brucha, nadúvanie, nevoľnosť, hnačka či únava. Intolerancia môže vychádzať aj z genetickej predispozície, pričom v prípade podozrenia na toto ochorenie či jeho liečby vstupujú do hry gastroenterológovia.

Ide to aj bez lepku
Nielen zlepšená diagnostika, ale aj širšia ponuka bezlepkových potravín, predstavuje dobrú správu pre celiatikov. Lepok, resp. glutén, sa bežne nachádza v pečive, cestovinách, no i v múke, sladkostiach či dezertoch. Dobrou správou je, že dnešné potraviny bez lepku vám dokážu ponúknuť prakticky rovnaký chuťový zážitok i energetickú hodnotu ako tie, ktoré lepok obsahujú. Ak by ste si dnes spravili slepý test medzi klasickým a bezlepkovým pečivom, možno by ste ani nespozorovali rozdiel. Druhou dobrou správou je, že mnoho potravín ani len lepok neobsahuje a nemusíte ich zo svojho jedálnička vylúčiť – logicky sa jedná o ovocie či zeleninu, mäso a strukoviny.
Obľúbené potraviny aj v bezlepkovej verzii
Pri dnešných možnostiach nájdete svoje obľúbené potraviny aj v bezlepkovej verzii. Dnes už môžete bežne dostať bezlepkové pečivo, cestoviny ako i bezlepkové múky, čo azda oceníte pri príprave svojich obľúbených múčnikov, pri ktorých nemožno múku len tak vynechať. Medzi najčastejšie používané alternatívy patrí kukuričná, mandľová, pohánková, ryžová a pšenová múka. Vďaka tomu budete môcť piecť koláče rovnako ako predtým, samozrejme s prihliadnutím na to, aby ostatné suroviny taktiež neobsahovali lepok. Rovnako sú k dispozícii rôzne bezlepkové kaše, cereálie, cukrovinky alebo slané snacky, ktoré so sebou pokojne môžete pribaliť na cesty a dovolenky.
Ešte viac kreativity v kuchyni
ODPORÚČAME VÁM:
Ste zákazník reštaurácií?
Pozrite si denné menu v okolí. Ste majiteľ alebo manažér reštaurácie?
Pridajte sa na portál Menučka
a uverejňujte tu Vaše menu.
Priama registrácia tu.
Paradoxom je, že takéto „obmedzenie” bude pravdepodobne viesť k väčšej kreativite v kuchyni. Jedálniček bude možno nutné od základov prekopať, nemusí to byť však také zdrvujúce, ako sa na prvý pohľad zdá. Alternatív je dostatok. Týka sa to napríklad aj prípravy raňajok – bezlepkové pečivo sa dá striedať s bezlepkovými vločkami, rôznymi kašami, palacinkovými mixami či granolou. To isté platí aj pri príprave bezlepkového obeda alebo večere.

Nemáte čas variť, chcete sa najesť rýchlo, chutne a bez obáv o svoje zdravie? Prijateľnou alternatívou sú aj bezlepkové hotovky, ktoré jednoducho stačí zohriať v mikrovlnnej rúre alebo v hrnci. Dokonca aj rôzne obľúbené omáčky, ktoré bežne obsahujú lepok, sa dajú zabezpečiť v bezgluténovej podobe.
Dnes už naozaj nie je nič zvláštne na tom, ak máte alergiu či potravinovú intoleranciu. Rozhodne to nemusí byť dôvod na skepsu. Chcete predsa, aby ste žili kvalitne a neobmedzovalo vás vaše trávenie. Vhodné bezlepkové potraviny môžu prispieť k tomu, aby bezlepková diéta bola aj o radosti z jedla či z objavovania nových receptov a postupov v kuchyni. Aj bez lepku sa totiž dá stravovať plnohodnotne i chutne, stačí mať správny prístup a objaviť tie správne potraviny.
zdieľať tento článok na: