Ak vás fascinuje objavovanie nových chutí, Margecianske fajnoty by nemali chýbať vo vašom jesennom kalendári. Tento medzinárodný gurmánsky festival je už roky legendou, no každý ročník dokáže prekvapiť niečím novým.
V tohtoročnej edícii vás čakajú stovky vôní, desiatky “kuchní” a jedlá, ktoré sa varia podľa starých receptov. Medzi nimi sa však nájdu i také, o ktorých ste možno ešte nikdy nepočuli. Ale poďme pekne poporiadku.

Čaká nás jubilejný ročník festivalu
V Margecanoch to bude voňať už 18. a 19. októbra. Uskutoční sa tu totiž 15. ročník festivalu Margecianske fajnoty. Festival patrí medzi najväčšie gastronomické podujatia na Slovensku a zároveň medzi najobľúbenejšie jesenné akcie na východe. Každoročne priláka desaťtisíce návštevníkov, ktorí prichádzajú za dobrým jedlom, hudbou a tradíciami.
Tento rok prinesie aj novinku s názvom Chute vodného sveta. Na Gastroscéne sa predstavia Kuchári bez hraníc – Aregala Slovensko, medzi nimi aj známi šéfkuchári Martin Repaský a Braňo Michalčík. Návštevníci uvidia filetovanie mečúňa, ustricovú show a ochutnajú špeciality, ktoré bežne v slovenskej kuchyni nenájdete.
Gruľovníky či ľečky? Fajnoty prinášajú regionálne poklady
Na jednom mieste tu ochutnáte takmer sto tradičných jedál a gastronomických špecialít: jedlá od Dolného Spiša cez Gemer a Šariš až po Abov. Medzi stánkami nájdete aj chute z iných kútov Slovenska a zahraničné delikatesy od hostí z rôznych regiónov Európy.

Zo zoznamu sme vybrali najzaujímavejšie, azda i menej tradičné jedlá, ktoré by ste na festivale Margecianske fajnoty 2025 nemali vynechať. Poďte s nami zistiť, čo všetko sa bude tento október v Margecanoch variť, piecť a podávať.
Tradičné aj zabudnuté jedlá našich predkov
Mnohé jedlá pripravujú priamo na mieste gazdinky a kuchári, ktorí si recepty starostlivo odovzdávajú z generácie na generáciu. Práve táto autenticita je tým, čo festival odlišuje od iných – jedlá majú dušu, vôňu detstva a chuť poctivej domácej kuchyne. Ochutnajte napríklad:
- Margecianske gruľovníky – gruľovníky pripomínajú lokše, no sú o niečo tenšie a pečú sa nasucho na panvici či starej peci. Z jednoduchého zemiakového cesta vznikajú placky, ktoré sa po upečení potrú masťou alebo maslom. Na Fajnotách si ich môžete dať naslano s cesnakovým pestom alebo nasladko s cukrom.
- Ľečky s kapustou – jedlo podobné klasickým kapustovým fliačkom, kde sa uvarené fliačky (alebo cestoviny) miešajú s dusenou alebo karamelizovanou kapustou. Dochucujú sa soľou, korením a často aj cukrom alebo škoricou. Výsledkom je sladko-slaná kombinácia cestovín a kapusty.

- Demikát – tradičná polievka, ktorá vonia bryndzou, maslom a pečenými zemiakmi. Vychádza z jednoduchého receptu pastierov, ktorí si ju kedysi varili priamo na salaši. Základ tvorí vývar so zemiakmi, do ktorého sa pridáva bryndza a cesnak, niekedy aj trochu slaninky. Výsledkom je hustá, krémová a výrazne bryndzová polievka.
- Džatky – sú príbuzné klasickým zemiakovým haluškám, no vynikajú svojou jednoduchosťou a výraznou chuťou. Pripravujú sa zo strúhaných zemiakov, múky a soli, varené sú vo vriacej vode a nakoniec sa miešajú s opečenou slaninkou, cibuľou alebo tvarohom.
- Mačanka – tradičná hustá polievka, ktorú pozná takmer každý východniar. Varí sa z výpeku mäsa, cibule, múky a sušených húb, ktoré jej dodávajú výraznú vôňu lesa. Často sa dochucuje cesnakom a kyslou smotanou, niekde aj kúskom údeného mäsa. Podáva sa s čerstvým chlebom alebo kúskami lokší, ktoré sa do nej doslova „máčajú“.
Zahraničná kuchyňa aj exotika
Aby to však nebolo “len” o tradíciách, Margecianske fajnoty pravidelne pozývajú aj zahraničných hostí. Ich kuchyne, ale aj iný prístup ku gastronómii vždy pekne osviežia festivalovú ponuku. Zo všetkých, ktoré sa oplatí ochutnať, tento raz vyberáme napríklad:
- Mexiko – ochutnať môžete chrumkavé tacos plnené mäsom a zeleninou, nachos s roztopeným syrom a pikantnou salsou, či quesadillas. Zastaviť by ste sa mali aj pri mexickej kukurici, ktorá sa podáva grilovaná, potretá maslom a posypaná syrom a korením.
- Španielsko – zavonia tu aj pravá španielska paella, sladký kontrast k nej ponúknu chrumkavé churros, posypané cukrom a podávané s čokoládovou omáčkou. A ak máte radi niečo výnimočné, ochutnajte aj čerstvé ustrice.

- Bosna a Hercegovina – tradičná čorba je hustá, aromatická polievka plná zeleniny, mäsa a korenia. K nej si môžete dať uštince, malé pečené alebo vyprážané kúsky cesta, ktoré sa podávajú naslano s syrom či mäsom alebo nasladko s cukrom a džemom.
- Litva – ich polievka z kyslej kapusty je hustá, mierne kyslastá a voňavá po údenom mäse, ideálna na chladné dni. Ešte výraznejším zážitkom sú cepelinai – veľké zemiakové gule plnené mäsom, podávané so slaninkou a smotanou.
Kompletný zoznam stánkov a jedál na obidva dni nájdete u nás na menucka.sk/margecianske-fajnoty. Pozrite sa, čo dobrého ochutnáte!
Margecianske fajnoty ožijú aj hudbou a pestrým programom
Aký by to bol festival, keby na ňom chýbal sprievodný program? Aj na tom, ako je vyskladaný, vidno, že organizátori robia svoju prácu s vášňou a nadšením pre detail.
Na pódiu sa počas dvoch dní vystriedajú rôzne kapely a hudobné štýly – množstvo folklórnych súborov zo Slovenska aj zahraničia, priestor dostanú mladé začínajúce talenty aj známe slovenské kapely.
Nebude chýbať country hudba, zaujímavá prednáška o fyzike, obľúbená Ulička remesiel či výstava Príbehy ukryté v kroji od Dominiky Sakmárovej. Jej príbeh návratu z ciest po Taiwane, Kórei či Číne na rodný Spiš vás istotne uchváti. Takže naozaj nie je klišé, ak povieme, že každý si tu príde na svoje.

Festival je taktiež skvelou príležitosťou spoznať okolie Margecian. Aj tento rok bude premávať kyvadlová doprava a turistický vláčik k známemu Margecianskemu tunelu a do múzea v Žakarovciach. Aj vďaka tomu a výstave historických automobilov je podujatie atraktívne aj pre rodiny s deťmi ako celodenný či dokonca celo-víkendový výlet.
V predvečer festivalu – v piatok – sa môžete tešiť na medzinárodnú školu tanca, ktorá každoročne láka návštevníkov všetkých generácií. Príjemný večer zakončíte štýlovo, degustáciou kvalitných vín v miestnej Cukrárni.
Margecianske fajnoty sú najmä o ľuďoch, ktorí festival s láskou pripravujú, o receptoch, ktoré prežili celé generácie a o zážitkoch, ktoré spájajú rodiny i priateľov. Každý stánok tu rozpráva svoj vlastný príbeh – niekde zavoňajú halušky, inde bryndza a o pár krokov ďalej korenie z ďalekého sveta. Príďte a vpíšte do tohto príbehu svoju vlastnú kapitolu.





























