Tradičná vianočná večera je síce veľmi obľúbená, ale skladá sa z ťažkých a tučných jedál, ktoré môžu narušiť trávenie a zhoršiť spánok. Preto sa ponúka pár tipov, ako si môžete užiť tradičné menu v odľahčenej podobe – bez toho, aby stratiloš skvelú chuť a sviatočnú atmosféru.
Zdravšia polievka
Vianočné polievky všeobecne nie sú práve nezdravé. Medzi klasiku podľa tradície patrí rybia, hubová či kapustnica. Tie obsahujú samé skvelé veci. Problematické však môže byť zahusťovanie múkou. Polievky väčšinou zahusťovanie ani nepotrebujú. Ale ak sa vám konzistencia zdá príliš riedka, skúste namiesto múky pridať nastrúhaný zemiak.
Do týchto polievok sa bežne pridáva rasca a majorán – toto korenie podporuje trávenie. Preto naňho rozhodne pri varení nezabudnite.
Kapor bez vyprážania
Vyprážaný kapor je klasika, bez ktorej si mnoho ľudí nevie štedrovečernú večeru predstaviť. Lenže ide o pomerne tučnú rybu, a kvôli vyprážaniu je navyše veľmi ťažká na žalúdok a ľahko rozhodí trávenie. Pokiaľ sa nechcete vzdávať klasického trojobalu, dajte kapra piecť do rúry alebo teplovzdušnej fritézy.
A pokiaľ máte citlivejšie trávenie, zvoľte radšej inú alternatívu. Namiesto trojobalu skúste marinádu z citrónu, cesnaku a byliniek a kapra ugrilujte. Môžete zvoliť aj inú rybu, napríklad zubáča alebo lososa, tie nie sú také tučné.
Tieto tipy môžete využiť, aj keď vaše menu na Štedrý večer zahŕňa rezne. Aj u tých je problémom vyprážania v množstve oleja. Mäso môžete pripraviť v už spomínanej teplovzdušnej fritéze. Z tej získate skvelé rezne s minimom tuku a vianočná večera bude zdravá a chutná.
Zemiakový šalát
Hoci ide o šalát, nie je práve zdravý. Trávenie zaťažuje hlavne majonéza. Namiesto nej môžete použiť biely jogurt alebo kyslú smotanu. Pokiaľ sa klasickej chuti nechcete úplne vzdávať, môžete nahradiť aspoň časť majonézy. Okrem klasickej zeleniny môžete pridať aj nakrájané jablká alebo stopkový zeler. Tie šalát ozvláštnia, dodajú mu skvelý chrumkavý prvok a nezaťažia toľko žalúdok.
Zdravšie maškrtenie
Po večeri rozhodne nesmie chýbať ani pečivo. Namiesto klasických receptov môžete skúsiť zdravšie varianty. Bielu múku je možné nahradiť špaldovou či mandľovou. Namiesto cukru môžete použiť med alebo datľový sirup. Alternatív je celý rad – skúste tento rok vyskúšať nové recepty, ktoré sú o niečo zdravšie.
Tipy pre ľahšiu vianočnú večeru
Odľahčené recepty predstavujú zaujímavé riešenie, pokiaľ si chcete užiť tradičné menu bez bolestí brucha. Ale ani klasická vianočná večera vám nemusí narušiť spánok. Dajte si menšiu porciu, po ktorej nebudete prejedení.
Pozor dávajte aj na to, čo pijete. Alkohol narúša zdravý spánok a môže ešte viac zaťažiť trávenie. Vhodné nie sú ani sladené malinovky, ovocné džúsy a podobné nápoje. Tie je vhodné konzumovať iba v malom množstve. Po večeri si môžete dať bylinkový čaj, napríklad z medovky či mäty. Bylinky podporia trávenie a upokoja telo, aby sa vám lepšie zaspávalo.
Vyhnite sa maškrteniu, jedlo pred spaním nie je vhodné, pretože kvalita spánku je potom výrazne nižšia, pretože telo musí tráviť. Práve polnočné desiaty môžu spôsobovať poruchy spánku ako je nespavosť (insomnia).
Zdravý spánok
Tipy, čo sa môže a čo nemôže jesť, by vám nemalo znepríjemniť vianočné obdobie. Môžu ale slúžiť ako inšpirácia na prípravu ľahkej večere, po ktorej vám nebude ťažko. Vianoce sú časom odpočinku, pre zdravý spánok je dôležité venovať pozornosť tomu, čo jete. Nemusíte presne vedieť, ako funguje spánok, ale je jasné, že po veľkej porcii kapra a šalátu sa vám bude s bolesťou brucha zaspávať ťažko. Síce vás pravdepodobne nestretnú nočné mory, námesačnosť alebo živé sny, ale vianočné prejedanie ľahko naruší odpočinok.
Pre príjemný odpočinok je samozrejme dôležitá aj útulná spálňa. Jeden tip na vybavenie vianočnej spálne: nepreháňajte to s výzdobou.
Veľa ľudí si bez kapra a zemiakového šalátu nedokáže predstaviť Vianoce a vianočnú večeru. Pokiaľ si chcete dopriať tradičnú štedrovečernú večeru, majte na pamäti tieto tipy. S malými úpravami je možné pripraviť chutné a sviatočné jedlo, po ktorom budete pokojne spať.
Zdroj obrázka: Anjelika Gretskaia / stock.adobe.com
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: