Lúka na tanieri či torta ako kytica? Objavte čaro jedlých kvetov

529
Jedlé kvety

V dnešnej dobe sa fantázii, čo sa týka vizuálnej prípravy jedla či dezertov, žiadne medze nekladú. A jedlé kvety sú perfektným spôsobom, ako vytvoriť na tanieri nádhernú hru farieb. Viete ale, ktoré kvety sú vhodné na konzumáciu a ktoré sú, naopak, pre človeka nebezpečné?

Jedlé kvety nie sú len na ozdobu. Sú plné vitamínov a chuti, niektoré sú sladké, iné svieže či pikantné. Preto sa hodia na skrášlenie aj dochutenie slaných či sladkých pokrmov. Vedeli ste, že jedlé kvety poznali už v staroveku a považovali ich za luxus? Dnes si ich môžete pokojne dopriať aj vy.

Obľúbené jedlé kvety

Niektoré z jedlých kvetov nájdete na lúke, iné dokonca na balkóne. Dajte si však pozor na kvety z kvetinárstva alebo supermarketov, tie môžu obsahovať jedovaté postreky. No kvety, ktoré rastú na lúke mimo ciest či na vašom balkóne môžete pokojne konzumovať. Trhajte ich vždy ráno alebo večer, ich chuť je vtedy výraznejšia. Konzumujte iba okvetné lístky. Piestiky a tyčinky nekonzumujte, stonka býva taktiež horká.

Zdroj: Canva

TIP: Ak ste alergik a máte rôzne alergie či potravinové intolerancie, jedlým kvetom sa radšej vyhnite.

Jedlých kvetov existuje veľmi veľa, tu sú tie najčastejšie a najobľúbenejšie:

  • Jedlé kvety byliniek – levanduľa, mäta, medovka, materina dúška, tymián, pľúcnik, bazalka
  • Lúčne jedlé kvetypúpava, podbeľ, prvosienka, fialka, sirôtka, kapucínka, nechtík, sedmokráska
  • Jedlé kvety zo zeleniny – uhorka, cuketa, kôpor
  • Jedlé kvety zo záhona a balkóna – ruža, muškát, fuksia, chryzantéma

Kvety, ktoré sú jedovaté

Rovnako ako hríby, aj medzi kvetmi nájdeme jedlé a nejedlé druhy. Tu vám prinášame zoznam kvetov, ktoré bežne pestujeme, no na ich konzumáciu si dajte veľký pozor:

  • narcis
  • tulipán
  • snežienka
  • konvalinka

Ako používať jedlé kvety?

Inšpirovať sa môžete aj slovenskými kuchármi či cukrármi, ktorí vedia vďaka kvetom svoje výtvory pozdvihnúť na ešte vyššiu úroveň. Perfektným príkladom je Barbora Belanová, šéfkuchárka svadobných cateringov. Dokonca si s ňou môžete u nás prečítať veľmi zaujímavý rozhovor.

Ozdobte s nimi tanier

Už zopár okvetných lístkov dokáže vizuál jedla úplne zmeniť. Ak vám chýba estetické cítenie, skvelou voľbou budú pre vás sušené jedlé kvety.

Pridajte ich na tortu či iné dezerty

Tu sa môžete dokonale vyhrať. Pred samotným pečením vám odporúčame prečítať si tento článok, v ktorom vám radíme, ako pozdvihnúť vaše torty a dezerty na ešte vyššiu úroveň.

Spestrenie šalátov

Kvety nielen krásne vyzerajú, ale sú plné chuti. Napríklad sedmokráska dodá v šaláte jemnú chuť orieškov s nádychom pikantnosti. Dnes už dokonca zoženiete v supermarketoch šalátové mixy, ktoré obsahujú rôzne drobné jedlé kvety.

Dokonalé letné osvieženie

Lupene jedlých kvetov dajte do formy na ľad, pridajte drobné bobuľové ovocie a zalejte vodou či sirupom. Po zamrazení kocky vylupnite a pridajte ich do limonády.

Zdroj: Canva

Luxusné jednohubky

Chystáte oslavu či posedenie pre priateľov a chceli by ste pripraviť niečo špeciálne? Stačí, ak mierne ozvláštnite klasické jednohubky a pridáte na ne jedlé kvety. Krásne budú vyzerať fialky, levanduľa a mnoho iných.

Chlieb s jedlými kvetmi

Aj pečivo je super spôsob, ako využiť jedlé kvety. Ak ich vmiesite do cesta, budú plniť chuťovú funkciu. Alebo nimi ozdobte povrch chleba, talianska foccacia bude vďaka nim tiež vyzerať nádherne.

Zdroj 1 / Zdroj 2 / Zdroj 3

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie