Foodstock – reštaurácia v Bratislave, ktorá predstavuje viac ako len street food. Pod vedením Ľuba Blaha tu vegánske jedlá pripravuje tím, ktorý do svojej práce vkladá nekonečne veľa lásky a dobrej nálady. „Preto pomenovanie good mood food,“ usmieva sa Ľubo. 

Ľubo Blaho je chlapík, ktorému z očí sála dobro. Hneď pri prvom stretnutí mi navrhuje tykanie a ja viem, že s týmto človekom si budem rozumieť a budeme si mať čo povedať. Rozpovedal nám o viac o svojej reštaurácii Foodstock a zanechal dojem, aký sa podarí málokomu.

Ako vznikol Foodstock? 

Projekt Foodstock založený pred takmer dvoma rokmi je nadčasový. Ľubo Blaho, ktorý stojí za jeho vznikom a za názvom, ktorý pripomína slávny uvoľnený festival Woodstock, je človek s mnohými skúsenosťami v oblasti gastronómie. Rozhodol sa pre vlastné podnikanie, pretože ako vraví, potreboval robiť niečo, čo ho baví a napĺňa na sto percent.

Foodstock: Foodstock pôvodne fungoval ako putovný stánok, foto: FB Foodstock
Foodstock pôvodne fungoval ako putovný stánok, foto: FB Foodstock

„Foodstock nie je mojou prácou. Je mojím najväčším potešením. Zároveň som túžil vytvoriť koncept, ktorému budem naozaj veriť a rád čerpám inšpiráciu zo svojich ciest po Ázii,“ zasmeje sa.

Reštaurácia fungovala spočiatku len ako stánok na festivaloch či vianočných trhoch. Ako protipól k bežným festivalovým jedlám ponúkali ázijský vegetariánsky street food, ktorý spĺňal aj kritériá vegánskych stravníkov. Niet sa teda čomu čudovať, že záujem o ich služby bol obrovský a časom vznikla aj kamenná prevádzka so stálym a zohratým tímom.

V jednoduchosti tkvie zázrak, a nie je to klišé

Na jeho vystúpení na prestížnom gastronomickom podujatí Gastronomy Slovakia 2018 sme si mohli vypočuť krátku prednášku, počas ktorej boli všetci zúčastnení ticho, s úsmevom na tvári. Ľubo počas rozprávania prezradil niektoré rady a tipy, ktoré znejú jednoducho a predsa sú základom dobrého jedla a správneho podnikania.

„Ak nemáte radosť z práce, nevkladáte do nej lásku a všetku svoju energiu, nie ste to vy. To sa zaručene odrazí na jedle,“ začal s nadšením svoj príspevok. Vraví, že v žiadnom prípade nesmiete stratiť samého seba a robiť veci čo najjednoduchšie.

Foodstock: V jednoduchosti tkvie krása a dobro, foto: FB Foodstock
V jednoduchosti tkvie krása a dobro, foto: FB Foodstock

„Nehľadajte zbytočné komplikácie. Existujú tri základné piliere, ktoré dlhé roky dodržiavam pri príprave jedla a zdá sa, že fungujú.“ Ľudia podľa neho chcú len teplé, šťavnaté a chrumkavé jedlo. V jednoduchosti je teda krása a nie je to klišé, ale reálny koncept fungovania jednej z najlepších vegetariánskych/vegánskych reštaurácií na Slovensku.

Jedlo, ktoré dostanete vo Foodstocku naservírované, len ťažko možno radiť k bežnému street foodu. Nazvala by som ho skôr „slow food“ alebo príznačným „good mood food“, čo vo voľnom preklade znamená jedlo, ktoré vám vyčarí dobrú náladu. Tím Foodstock ho pripravuje z kvalitných surovín v súlade s prírodou a ľudským zdravím.

Bez ľudí by som bol ničím

Ľubo jedným dychom dodáva, že nielen suroviny a ich následná príprava, ale najmä ľudia sú to, čo tvorí reštauráciu. Bez spokojného tímu ľudí by bol vraj ničím.

„Snažím sa vždy byť nad vecou, ale zároveň určovať jasné pravidlá. Som rád, že mám v mojom tíme vyrovnaných a usmiatych ľudí. Na každej fotke sa usmievajú a je to tak aj v bežnom živote – celkom bez stylistu,“ popisuje zamestnancov Foodstocku.

Foodstock: Šťastný a usmiaty tím aj bez stylistu, foto: FB Foodstock
Šťastný a usmiaty tím aj bez stylistu, foto: FB Foodstock

Podstatné je podľa neho uvedomiť si, že aj šéf je len človek, ktorý musí rešpektovať chyby svojich zamestnancov. „Osobne milujem chyby. Sú cestou k poučeniu sa, a to tak, že si to zapamätáte aj do budúcnosti.“ 

Dobrý šéf je podľa neho ten, ktorý dostane prácu úplne dokončenú bez toho, aby ju musel sám prerábať alebo ju vracať zamestnancovi. Ten musí byť motivovaný a vidieť, že aj jeho nadriadený je schopný urobiť pre kvalitný chod reštaurácie maximum. Ľubo sa preto nebráni ani noseniu ťažkých bedničiek či umývaniu toaliet, ak je to nutné. Je totiž nielen šéf, ale v prvom rade človek a kamarát.

Rast, pokrok a pokora

Ľubo je veľmi pokorný človek, ktorý precestoval mnohé krajiny. Zo svojich ciest (najmä po Ázii) čerpá nielen inšpiráciu, no v prvom rade energiu.

„Vidím zmenu v spoločnosti. Viac premýšľame o živote, o našom smerovaní, o vývoji našich životov. Viac sa zaujímame o prírodu, o spôsob prípravy jedla, o životné prostredie. Je dôležité, aby aj malé koncepty, akým je naša reštaurácia Foodstock, mierili tým správnym smerom,“ dodal Ľubo s nákazlivým úsmevom.

Foodstock: Nedávno navštívil Nepál, foto: FB Foodstock
Nedávno navštívil Nepál, foto: FB Foodstock

Napriek nepopierateľnému úspechu zostáva Ľubo človekom, ktorý sa s každým rád porozpráva, nechá si poradiť. Jeho plány však nekončia pri jednej prevádzke.

„Moje myšlienky smerujú vyššie. Som presvedčený, že na Slovensku existuje potenciál na vytvorenie streetfoodovej asociácie. Medzi majiteľmi kvalitných reštaurácií fungujúcich na spôsob streetfoodu by mohla fungovať príjemná komunikácia, mohli by sa zomknúť, spolupracovať, navzájom si pomáhať.“

Okrem toho plánuje postupné rozbehnutie franchisingu, teda posunutie svojich znalostí a know-how ďalej. Rozšírenie v slovenských mestách, ale napríklad aj v Prahe, vyzerá veľmi reálne už v blízkej dobe.

„Ak by mal niekto záujem, nech ma neváha kontaktovať. Veľmi rád sa s potenciálnymi záujemcami a nadšencami pre podobný štýl života a podnikania stretnem a podebatujem s nimi,“ uzatvára svoje rozprávanie Ľubo Blaho a v nás zanecháva pocit pokoja, pokory a vyrovnania.

Foodstock Bratislava
Klobúčnícka 6, 811 01
Tel. č.: 0905 456 654

Zdroj foto: Facebook Foodstock

Pozývame vás na tieto akcie, kde budeme aj my. Radi sa s vami stretneme :)

Vložiť komentár