Skvelé správy pre cestovný ruch! Svetový a medzi cestovateľmi rešpektovaný portál Lonely Planet každoročne vydáva rebríček destinácií, ktoré by cestovatelia mali zaradiť na svoj bucket list v nasledujúcom roku. Na zoznam pre rok 2025 sa dostalo aj Slovensko, porota nešetrila chválou na prírodné krásy aj slovenskú gastronómiu.
Podobné rebríčky ľudia berú celkom vážne – často už len preto, že cestovateľom, ktorí už boli „všade“, prinesú nepoznanú a prepotrebnú inšpiráciu. Na základe rôznych kritérií ich pravidelne zverejňujú viaceré portály, avšak práve ten od Lonely Planet je považovaný za najrešpektovanejší.
Niektorí z cestovateľov a blogerov ho berú tak vážne, že každý rok strávia niekoľko týždňov v každej jednej z odporúčaných destinácií, prípadne si vyberú jednu a ako nomádi tam strávia nemalú časť roka. Môžeme teda aj my v roku 2025 očakávať príval zahraničných turistov?
Slovensko je v rebríčku Lonely Planet na 9. mieste
Ocitli sme sa tak v tej najprestížnejšej časti – v TOP desiatke, spolu s destináciami ako Kamerun, Litva či Arménsko. V tohtoročnom zozname sa nachádza dohromady 30 destinácií – 10 krajín, 10 miest a 10 regiónov po celom svete, čo je pomerne elitná skupina a môže to Slovensko dostať do povedomia svetových cestovateľov.
Porota každý rok hodnotí viacero kritérií, predovšetkým však možnosti trávenia voľného času. Destinácie, ktoré ponúkajú nové alebo málo známe zážitky, sú preferované. Ďalej sú to miesta, ktoré dokážu návštevníkov ohromiť svojou krásou, kultúrou alebo zážitkami. Povedzme si narovinu, tých máme na Slovensku nadostač.
Zjednodušene povedané, aj keď Slovensko nie je vždy na vrchole rebríčkov, získava si pozornosť práve tým, že ponúka nepreplnené miesta s nádhernými horami, hradmi, termálnymi prameňmi a malebnými mestami. Tento rok hodnotiteľov zaujali najmä prírodné krásy, Vysoké Tatry a naše jaskyne. Spomedzi miest si vybrali Bratislavu a okolie Banskej Bystrice, ktoré prekypuje unikátnymi banskými úkazmi.
Prinesie nám umiestnenie viac turistov?
Slovenský cestovný ruch by potreboval vzpruhu ako soľ. Napriek tomu, že sa jednotliví predstavitelia v HoReCa sektore mimoriadne snažia a robia nepochybne skvelú prácu, turizmus na Slovensku by privítal osvieženie v podobe zahraničných turistov. Dopomôcť k tomu môže znížená 5% DPH, ktorá má začať platiť od budúceho roka, ako aj skvelé umiestnenie v rebríčku Lonely Planet.
Ocenenie od takto uznávaného cestovateľského portálu dáva Slovensku nový medzinárodný punc atraktivity, ktorý vzbudí zvedavosť aj u tých, čo o tejto krajine veľa nevedeli. Pre tých, čo radi objavujú skryté poklady, je umiestnenie v rebríčku Lonely Planet priam pozvánkou na objavovanie.
Po pandémii navyše mnoho cestovateľov uprednostňuje pokojnejšie destinácie s autentickými zážitkami. Slovensko, s jeho bohatou prírodou a kultúrou, predstavuje ideálnu alternatívu k rušným destináciám, čo je pre turistov čoraz väčším lákadlom. Koniec koncov, to bola jedna z vecí, ktorú porotcovia na našej krajine vyzdvihli.
Všetky faktory hrajú v náš prospech a naznačujú, že budúci rok môžeme v našich končinách skutočne natrafiť na viac zahraničných turistov ako doteraz. Ak sa na to pozrieme s odstupom, budeme to vedieť zhodnotiť lepšie (aj na základe tvrdých dát, ktoré predstavitelia cestovného ruchu pozorne sledujú).
V každom prípade by to však mala byť pozvánka pre nás – k tomu, aby sme sa snažili neustále zlepšovať a skvalitňovať svoje služby pre každý typ návštevníka. Ak krajina podporí toto ocenenie správnou marketingovou stratégiou, môže to využiť na dlhodobý nárast záujmu turistov.
Slovenská gastronómia je na svetovej úrovni
…a vedia to aj v Lonely Planet, keďže o našom gastronomickom dedičstve napísali už nejeden článok či príspevok na sociálnych sieťach. Vyzdvihujú však predovšetkým naše tradičné jedlá, ktoré dostanete najmä v kolibách a postupne ustupujú moderným trendom v gastronómii.
Nezabúdajú však ani na reštaurácie, ktoré by sa smelo mohli pokúsiť o získanie Michelinskej hviezdy – ak by na Slovensku aktuálne bola takáto možnosť. K tomu, že nás svet vníma ako atraktívnu turistickú destináciu, prispievajú v nemalom práve podniky pod vedením najlepších slovenských šéfkuchárov.
Lonely Planet si všimol napríklad ECK Restaurant, najlepšiu reštauráciu Slovenska za rok 2024, na čele so šéfkuchárom Danielom Tillingerom. V júni tohto roka vyzdvihli z menu „nakladané jesenné hrušky sprevádzané bielou čokoládovou penou s mliekom, borievkami a vlašskými orechmi“. Túto kombináciu označili ako „dômyselný mix dedičstva a inovácií“.
Ktoré reštaurácie by ešte mohli svetoví turisti oceniť? S čistým svedomím by sme ich poslali do jednej z našich TOP slovenských reštaurácií »
Ak Slovensko bude ďalej investovať do prezentácie svojej kuchyne a jedinečných regionálnych produktov, má šancu stať sa vyhľadávanejšou destináciou pre milovníkov dobrého jedla a pitia. Musí to však byť v modernom šate hodnom 21. storočia, o čo sa snažia mnohí nadšenci gastra. So samotnými bryndzovými haluškami z polotovaru pravdepodobne už u zahraničných turistov nepochodíme.
Lonely Planet – TOP 10 krajín
- Kamerun
- Litva
- Fidži
- Laos
- Kazachstan
- Paraguaj
- Trinidad a Tobago
- Vanuatu
- Slovensko
- Arménsko
TOP 10 miest
- Toulouse (Francúzsko)
- Puducherry (India)
- Bansko (Bulharsko)
- Chiang Mai (Thajsko)
- Janov (Taliansko)
- Pittsburgh (USA)
- Osaka (Japonsko)
- Curitiba (Brazília)
- Palma de Mallorca (Španielsko)
- Edmonton (Kanada)
Lonely Planet – TOP 10 regiónov
- Lowcountry, South Carolina and Georgia (USA)
- The Terai (Nepál)
- Chiriquí (Panama)
- Launceston and the Tamar Valley (Austrália)
- Valais (Švajčiarsko)
- Giresun and Ordu (Turecko)
- Bavorsko (Nemecko)
- Východné Anglicko (Veľká Británia)
- Jordan Trail (Jordánsko)
- Mount Hood a Columbia River Gorge (USA)
zdroje: Lonelyplanet.com
sledujte nás na sociálnych sieťach:
zdieľať tento článok na: