Letné bylinky vám prevoňajú tanier: Tipy na využitie v kuchyni (zoznam)

342
letné bylinky zber a využitie
foto: Canva

Väčšina z nich rastie aj v menej priaznivých podmienkach a rozmnožuje sa doslova geometrickým radom. Ak máte šťastie, v teplých mesiacoch môžu váš tanier osviežiť letné bylinky plné zdraviu prospešných látok, šťavnatej chuti a arómy.

Rozdelili sme ich do troch kategórií podľa toho, kde v kuchyni vám prinesú najväčší úžitok. Nikde ale nie je striktne stanovené, že nemôžete napríklad rozmarín pridať do lahodnej grepovej limonády. Preto si prečítajte článok až do konca a vneste do svojej kuchyne trochu vône a bylinkovej inšpirácie.

Letné bylinky na dochucovanie jedál

Jedlo by v lete nebolo ono bez týchto malých zelených zázrakov. Najčastejšie využitie pre letné bylinky v kuchyni je práve dochucovanie – marinád, mäsa na grilovačku či omáčok. V čerstvej podobe majú takmer zázračnú moc urobiť z každého pokrmu niečo výnimočné. Ktoré letné bylinky najlepšie osviežia letné varenie?

letné bylinky
foto: Canva

Bazalka

Krásna, sýta a aromatická – taká je bazalka, ktorá patrí medzi obľúbené a v kuchyni veľmi cenené letné bylinky. Výborne sa hodí na dochutenie mäsa, ale aj studených šalátov či do talianskej kuchyne. Napríklad do ich typického šalátu Caprese alebo na čerstvo upečenú pizzu. Ak jej máte veľa, môžete si doma skúsiť urobiť bazalkové pesto, ktoré vám bude pripomínať vôňu leta počas zvyšku roka.

Oregano

Oregano má široké využitie najmä vo svojej sušenej podobe, preto je naším prvým tipom práve toto. Dôkladne ho usušte a uzavrite do vzduchotesnej nádoby, aby ste mali domáce korenie k dispozícii po zvyšok roka.

Ak by ste mu chceli nájsť využitie v čerstvej podobe, odporúčame ho pridať do omáčok, marinád na mäso či do domácich dresingov, ktorým oregano dodá fantastickú prímorskú arómu.

Koriander

Samostatnou kategóriou je koriander. Táto orientálna bylinka rozdeľuje ľudí do dvoch kategórií – jedni ju milujú, druhí nenávidia a prakticky neexistuje nič medzitým. Vzhľadom veľmi pripomína petržlenovú vňať, má však oveľa viac sviežu chuť a arómu.

letné bylinky koriander
foto: Canva

Koriander dokonale vyladí ľahké jedlá z ázijskej kuchyne, no svedčí mu aj tá európska. Posypte ním omáčky, pridajte ho do šalátov, na chlebík s nátierkou alebo do letných roliek v ryžovom papieri a vychutnajte si úžasný bylinkový zážitok.

Estragón

Estragón je bylinka známa svojou jemnou, anízovou chuťou a vôňou, ktorá má svoje miesto v mnohých kuchyniach po celom svete. Je neodmysliteľnou súčasťou napríklad tej francúzskej, kde sa často používa na prípravu rôznych omáčok. Napríklad béarnaise, ktorá sa podáva k pečenému mäsu.

Karí

Vzhľadom a farbou pripomína rozmarín, chuťovo je však na úplne inej škále. Karí je bylinka, ktorej sa dobre darí aj v našich zemepisných šírkach, hoci pôvodom pochádza z Talianska. Odtiaľ je aj jej menej známy názov, slamienka talianska.

V kuchyni sa slamienka talianska často používa na dochutenie rôznych jedál, vrátane mäsových pokrmov, šalátov, omáčok a marinád. Jej listy môžete použiť čerstvé alebo sušené a pridávajú do jedál jemnú korenistú chuť, ktorá sa dobre dopĺňa s inými bylinkami ako je tymian, rozmarín a oregano.

Chceli by ste svoju kuchyňu ozvláštniť ešte viac? Pridajte do jedál tieto druhy jedlých kvetov »

Šalvia

Táto bylinka je známa svojou intenzívnou aromatickou vôňou s mierne horčicovým a citrusovým nádychom. Šalvia sa často používa v stredomorskej kuchyni na dochutenie mäsových jedál, najmä bravčového a kuracieho mäsa, ktorým pridáva hĺbku a bohatosť.

letné bylinky šalvia
foto: Canva

Okrem toho sa šalvia často pridáva do omáčok, v ktorých je základ smotana alebo maslo a kde jej chuťové vlastnosti zvýrazňujú ďalšie ingrediencie. Čerstvé listy šalvie sú ideálne aj na pridávanie do šalátov, polievok a na dochutenie rôznych druhov pečiva.

Citrónová tráva

V gastronomickom svete je citrónová tráva známa pre svoju osviežujúcu citrusovú arómu a výraznú chuť, ktorá často pripomína samotný citrón. Táto bylinka sa široko využíva v ázijských, najmä thajskej a vietnamskej kuchyni.

Môžete ju pridať do omáčok, marinád či rybích pokrmov. Jej tenké listy osviežia a dodajú jedlu jemný citrusový tón. Pre svoju intenzívnu arómu a chuť sa používa čerstvá alebo sušená, pričom pri príprave jedál sa najčastejšie pridáva na začiatku varenia, aby mohla uvoľniť svoje esenciálne oleje a maximálne obohatiť chuť jedla.

Aromatické letné bylinky

Aromatické letné bylinky sú neoddeliteľnou súčasťou kuchyne. Nielen vďaka svojej vôni, ale aj schopnosti meniť chuťové tóny jedál a obsahu esenciálnych olejov a ďalších dôležitých živín. Sú vynikajúcim spôsobom, ako pridať do jedla výraznejšiu chuť bez potreby nadmerného použitia soli alebo tukov.

letné bylinky
foto: Canva

Levanduľa

Levanduľa je bylinka známa svojou silnou vôňou a jemnou, kvetinovou chuťou, ktorá ju robí viac než len ozdobnou rastlinou. V kuchyni sa levanduľa využíva na pridávanie subtílnej kvetinovej arómy do slaných aj sladkých jedál.

Jej kvety a listy sa často používajú v čerstvom alebo sušenom stave na dochutenie dezertov, do limonád, zákuskov, koláčikov či dokonca do džemov, ktorým dodajú jedinečnú arómu. Je známa pre svoje uvoľňujúce účinky, preto vám odporúčame ju aj vysušiť a odložiť do zásoby. Počas chladnejšieho obdobia si z nej môžete pripraviť výborný relaxačný čaj.

Rozmarín

Rozmarín má, podobne ako levanduľa, veľmi silnú arómu. Často sa používa na dochutenie mäsových jedál, najmä bravčového, jahňacieho či kuracieho mäsa, ktorým pridáva intenzívnu arómu a pomáha zmäkčiť a obohatiť ich chuť.

Jeho čerstvé vetvičky sa tiež často pridávajú do zemiakov, k pečenej zelenine, do domáceho pečiva či omáčok. Rozmarín prekvapivo dobre ladí s citrusmi, skúste ho pridať do letných limonád (napríklad grepovej, pomarančovej či citrónovej).

rozmarínová limonáda letné bylinky
foto: Canva

Tymian

Jeho malé, drevité listy sú plné éterických olejov, ktoré dodávajú jedlám charakteristickú korenistú a ľahko citrusovú chuť. Tymian sa často používa v rôznych mäsových jedlách a marinádach (podobne ako rozmarín) a jeho aróma nevyhovuje každému, preto s ním narábajte opatrne.

Tymian je jednou z tých bylín, ktoré vďaka svojej univerzálnej použiteľnosti a silnej chuti často nájdu miesto vo všetkých druhoch kuchynských receptov. Avšak len v prípade, že vám jeho špecifická chuť vyhovuje. Vtedy mu neodoláte a budete mať chuť si ho pridať (takmer) do každého jedla.

Majoránka

Majoránka je aromatická bylinka s jemnou, sladkastou chuťou a príjemnou vôňou, ktorá je obľúbená predovšetkým v stredomorskej kuchyni. Vo veľkom však rastie aj u nás a poznáme ju už od detstva, napríklad ako súčasť obľúbených gulášových párty počas leta. Ku gulášu totiž neodmysliteľne patrí.

Majoránka sa tiež často používa v paradajkových omáčkach, polievkach a zeleninových jedlách, kde prispieva k harmonickému zladeniu chutí. Jej čerstvé listy sa môžu použiť aj na dochutenie šalátov, bruschiet alebo rôznych druhov syrov.

Letné bylinky do chladených nápojov

Nielenže sú svieže a krásne voňajú. Okrem toho, že letné bylinky pridávajú do chladených nápojov bohatšie chuťové spektrum, ich prítomnosť v pohári tiež vizuálne zatraktívni celkovú prezentáciu nápoja. Preto sú letné bylinky ideálnym doplnkom do chladených nápojov. Vyberte si napríklad:

letné bylinky v drinkoch
foto: Canva

Mäta (rôzne odrody)

Mäta má prirodzené chladivé účinky, vďaka čomu patrí medzi najobľúbenejšie letné bylinky používané v alkoholických aj nealkoholických drinkoch po celom svete. Drinkom dodáva sviežu chuť a arómu – nenadarmo sa pridáva aj do výrobkov ústnej hygieny.

Okrem toho mäta podporuje trávenie a dokáže zmierniť nevoľnosti, neodporúča sa však piť a konzumovať tehotným ženám. Stále je to však skvelá voľba pre tých, ktorí hľadajú spôsob, ako zdokonaliť chuť a zážitok z obľúbených nápojov.

Niektoré odrody mäty:

  • mäta prieporná
  • mäta citrónová
  • mäta čokoládová
  • mäta jahodová
  • mäta šalviová

Medovka (rôzne odrody)

Menej aromatická sestra mäty – aj tak by sa dala nazvať medovka, ktorá má tiež mnoho odrôd. Pokiaľ ju nebudete strihať a bude mať dostatočne vyživenú pôdu, veľmi rýchlo sa rozrastie a bude vám prinášať mnoho radosti, napríklad v letných drinkoch.

Jej sladká a jemne karamelová chuť dodáva nápojom prirodzený sladký základ bez potreby pridávať rafinovaný cukor. Medovka má aj svoje zdravotné výhody – obsahuje rôzne antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré môžu podporiť imunitný systém a zdravie všeobecne.

Niektoré odrody medovky:

  • medovka lekárska
  • medovka citrónová
  • medovka zelená
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama