Letná grilovačka ako od šéfkuchára: Nechajte sa inšpirovať

322
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

S teplým počasím ide ruka v ruke aj grilovačka. Hoci pre mnohých je to stále len nudná klasika v podobe pečených klobások či slaninky, pripraviť na grile sa dajú aj rôzne špeciality. Ohúrte tento rok počas grilovačky jedlami ako od uznávaného šéfkuchára. Vybrali sme pre vás 4 recepty, ktoré zvládnete s trochou šikovnosti aj ak ste doteraz grilovali len klobásky.

Marinovaná krkovička

Krkovička je šťavnaté mäso, ktoré je ako stvorené na grilovanie. A keď ju ešte naložíte v lahodnej marináde… Pochúťka ako od šéfkuchára je razom na svete. Vyskúšajte napríklad nasledujúci recept:

  • 200 g krkovička
  • vetvička rozmarínu
  • soľ
  • svetlé pivo
  • olej
  • cesnak
  • čierne korenie
  • horčica

Všetky suroviny na marinádu zmiešame. Mäso naložíme do misky s marinádou a necháme odstáť, ideálne aspoň 12 hodín. Mäsko následne vyberieme z marinády, necháme chvíľu odkvapkať (nebude nám prihárať) a ugrilujeme.

Krkovičku je možné marinovať na milión spôsobov. Ak nemáte čas na dlhé marinovanie, prípadne si netrúfate na prípravu vlastnej marinády, krkovičku v marináde určenú na gril nájdete aj v obchodoch. Odporúčame pozrieť Tesco leták, v ktorom počas letnej sezóny nikdy nechýbajú špeciality určené na gril v akciovej ponuke.

Šťavnatý steak

Ste zákazník reštaurácií? Pozrite si aké je dnes denné menu vo Vašom okolí. 

Ste majiteľ alebo manažér reštaurácie? Pridajte sa na portál Menučka 
a uverejňujte tu Vašu aktuálnu ponuku jedál a denného menu. 
Priama registrácia tu.

Kvalitný steak pre mnohých predstavuje vrchol gastronómie, za ktorým sú ochotní cestovať aj desiatky kilometrov. Šťavnatý rib eye steak si môžete skúsiť pripraviť aj počas domácej grilovačky. Potrebné suroviny na 4 steaky:

  • 4 rib eye steaky
  • olej
  • soľ
  • korenie

Steaky pre grilovaním osoľte a okoreňte z oboch strán. Gril na prípravu steakov by mal byť poriadne rozžeravený. Na medium rare, čo je asi najobľúbenejší variant steaku, pečte mäso z každej strany 2 až 3 minúty. Ako príloha k šťavnatému steaku pekne vynikne grilovaná zeleninka.

Voňavé krídelká

Aj kuracie krídelká patria medzi vďačné mäso na grilovanie. Vďaka svojej malej veľkosti ľahko natiahnu rôzne chute a rýchlo sa prepečú. Na prípravu voňavých bylinkových grilovaných krídelok budete potrebovať: 

  • balík kuracích krídelok 
  • 5 vetvičiek rozmarínu
  • 5 strúčikov cesnaku
  • citrón
  • olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Z rozmarínu, cesnaku, citróna, oleja, soli a korenia si pripravíte marinádu. Vložte do nej krídelká, misku prikryte a nechajte odpočívať v chladničke (ideál 12 hodín). Krídelká následne upečte na grile, najskôr kožou dole. 

Hamburger na domáci spôsob

Domáci hamburger je pochúťka, ktorou hravo ulahodíte malým aj veľkým. A navyše tiež patrí k tým menej náročným jedlám. Na prípravu 4 hamburgerov budete potrebovať: 

  • 600 g mletého hovädzieho mäsa
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá červená paprika
  • sušený majorán
  • sušený tymián 
  • sójová omáčka
  • cesnak
  • tatárska omáčka
  • šalát
  • paradajka
  • syr
  • slanina
  • žemle 

V miske zmiešajte mäso, soľ, korenie, bylinky, papriku, sójovú omáčku a cesnak. Nechajte odstáť v chladničke približne hodinu. Následne zo zmesi vytvarujte 4 hamburgery. Grilujte z každej strany 5 minút. Žemle, tí šikovnejší si môžu pripraviť aj domáce, rozkrojte a z vnútornej strany položte na chvíľu na gril. Potom ich natrite tatárskou omáčkou, uložte na ne kúsky šalátu, mäso, syr, grilovanú slaninku a paradajku. 

Sladká bodka na záver

Ako bonusový recept sme si pre vás pripravili jednoduchý, sladký dezert – grilované jahody. Práve tie patria medzi jedno z najviac rozšírených ovocí u nás počas celej grilovacej sezóny. A ich príprava na grile je naozaj jednoduchá a chuť očarujúca. Na sladký grilovaný dezert budete potrebovať: 

  • 25 jahôd
  • 100 g medu
  • šťavu z jedného citróna 

Umyté jahody napichnite na špízy, pokvapkajte medom a citrónovou šťavou. Prudko ich ugrilujte z každej strany. Podávajte samostatne alebo doplnené vanilkovou zmrzlinou. 

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

sledujte nás na:

FacebooklinkedininstagramFacebooklinkedininstagram