Lepší príbeh zamestnáva ľudí s duševnými problémami, zlepšuje im kvalitu života

630
tréningová kaviareň Lepší príbeh (4)
foto: FB Lepší príbeh

Tréningová kaviareň Lepší príbeh je prvý podnik svojho druhu na Slovensku. Zamestnávajú v ňom ľudí s duševným ochorením, ktorí majú následne vyššiu šancu uspieť na pracovnom trhu.

„O duševnom zdraví nemusíme len hovoriť. Môžeme niečo urobiť. Zmeniť niečí príbeh. Dnes.“ Tak znie motto tréningovej kaviarne Lepší príbeh. Prečítajte si, ako nápad zamestnávať v kaviarni ľudí s mentálnymi problémami vznikol, ako ich môžete podporiť a kto všetko sa môže do práce v kaviarni zapojiť.

Lepší príbeh pomáha ľuďom začleniť sa opäť do pracovného procesu

Ak ste doteraz nepočuli o niečom ako tréningová kaviareň, radi vám to objasníme. Ide o projekt, kde zamestnanci, ktorí z rozličných dôvodov majú problém uplatniť sa na trhu práce, prechádzajú pracovným tréningom. Následne môžu vstúpiť do pracovného procesu s tým, že majú referencie, odporúčania aj reálnu pracovnú skúsenosť.

Lepší príbeh je presne takýto podnik, tréningová kaviareň, ktorú nájdete v bratislavskom obchodnom centre Vivo. Rozhodli sa pomáhať ľuďom s rozličnými duševnými ochoreniami, ktorí si pre svoje zdravotné problémy nevedia nájsť prácu na bežnom pracovnom trhu.

tréningová kaviareň Lepší deň zamestnanci
foto: FB Lepší príbeh

Pýtate sa, aký je rozdiel medzi kaviarňou Lepší príbeh a bežnou chránenou dielňou? „Zamestnanci u nás nezostávajú celý život. Chceme ich podporiť, aby si zvykli na to, že pracujú, a aby sa potom zamestnali inde, v bežnom, nepodporovanom zamestnaní,“ uvádza Martin Zambor, ktorý spoločne s rodinou prišiel s týmto unikátnym nápadom. Inšpiroval sa v susedných Čechách. Hovorí, že čas, ktorí zamestnanci v kaviarni strávia, sa pohybuje v rozmedzí niekoľkých mesiacov až jedného roka.

Ľudia sa s pojmom tréningová kaviareň nestretli

„Minule prišla jedna pani, ktorá si o nás prečítala, že sme tréningová kaviareň. Spýtala sa, či tu bude musieť cvičiť, ak si chce dať kávu. Ubezpečili sme ju, že cvičiť nemusí,“ prezradil pre Denník N Martin Zambor, predseda občianskeho združenia Starý tunel, ktoré kaviareň v bratislavskom Vive otvorilo.

Tréningová kaviareň je kaviareň ako každá iná, s tým rozdielom, že ľudia s duševnými ochoreniami v nej dostanú šancu osvojiť si bežné pracovné návyky, komunikáciu so zákazníkmi i s kolegami a zaradia sa do pracovného procesu. Benefitom pre nich nie je len to, že majú príjem, ale najmä to, že spoznávajú lepšie sami seba, prekonávajú vlastné limity a zvyšujú kvalitu svojich životov.

„Zo skúseností vieme, že ľudia s duševným ochorením, ktorým sa podarí nájsť si prácu, začnú veľmi rýchlo inak uvažovať, majú iné témy na rozhovor, opäť sa stretávajú s bývalými kamarátmi, nevyhýbajú sa rodinným oslavám… Takáto zmena má veľký dopad na rodiny a sociálne okolie našich zamestnancov,“ opisuje kaviareň Lepší príbeh ďalšie výhody takéhoto inkluzívneho projektu.

tréningová kaviareň Lepší príbeh Vivo Bratislava
foto: FB Lepší príbeh / Donio.sk

Ako funguje kaviareň Lepší príbeh?

O prácu v Lepšom príbehu sa môže uchádzať každý, kto má nejaký duševný problém či ochorenie. Keď vás budú obsluhovať, nerozoznáte, či ide o trénera alebo zamestnanca. Sú rovnako oblečení, aby aj pomocou vonkajšieho imageu zotierali hranice, ktoré v skutočnosti neexistujú. Jedinou podmienkou je priniesť potvrdenie od psychiatra, ktorý uvedie, či daný uchádzať v kaviarni môže pracovať a zvládne to.

Počas pracovnej doby majú zamestnanci v tréningovej kaviarni k dispozícii terapeuta. Ak by cítili, že je čokoľvek nad ich sily, môžu sa na neho obrátiť a porozprávať sa o problémoch, ktorým čelia.

O aké pozície sa môžu ľudia v Lepšom príbehu uchádzať?

  • Barman / Barista – ide o najnáročnejšiu pozíciu v kaviarni (predovšetkým z hľadiska sociálnej záťaže). Barmani a baristi pracujú dva dni po sebe (vždy na 4-hodinové pracovné zmeny), potom majú deň voľno. Ich úlohou je prijímať objednávky, komunikovať so zákazníkmi, obsluhovať pokladňu a kávovar, servírovať nápoje a zákusky a ďalšie administratívne činnosti.

  • Upratovač/ka – pracujú necelé 3 hodiny (ráno pred otvorením kaviarne). Starajú sa o to, aby bol Lepší príbeh čistým, príjemným miestom. Kontrolujú zásoby tovaru, niekedy aj nakupujú chýbajúce suroviny. Táto pozícia je sociálne, fyzicky aj psychicky najmenej náročná. Upratovač pracuje v čase, keď v kaviarni nie sú zákazníci a komunikuje viac-menej len s trénerom.

  • Žemliar/ka – pracujú na 4-hodinové zmeny (dva dni práca, jeden deň voľno). Žemliar/ka si ráno pripraví suroviny, umyje a očistí zeleninu. Potom podľa pokynov barmana pre zákazníkov pripravuje občerstvenie – krája žemle, na nárezovom stroji nakrája šunku, naplní žemľu, pridá čerstvú zeleninu podľa aktuálnej ponuky a všetko buď naservíruje na tanier alebo zabalí. Sú priamo v kaviarni, ale pokiaľ nechcú, nemusia prichádzať do kontaktu so zákazníkom.
tréningová kaviareň Lepší príbeh suroviny
foto: FB Lepší príbeh

Ako môžete Lepší príbeh podporiť

Martin Zambor s manželkou rozbehli projekt vďaka vlastným peniazom a kampani na darcovskom portáli Donio. Tiež sa im podarilo získať grant z programu spravovaného Nadáciou Pontis. To však ani zďaleka nestačí. Aj keď robia všetko preto, aby si na seba zarobili, potrebujú pomoc najmä so mzdovými nákladmi.

Okrem kampane Donio im môžete prispieť aj priamo. Ich transparentný účet v Tatra banke sa volá Tréningová kaviareň a má číslo SK28 1100 0000 0029 4015 8464.

Svojím príspevkom pre Lepší príbeh podporíte:

  • ľudí s duševným ochorením, ktorí získajú nielen príjem, ale predovšetkým spoznajú svoje možnosti a limity, nájdu si medzi kolegami priateľov, prestanú žiť v izolácii
  • ich rodiny
  • spoločnosť, v ktorej ľudia s duševným ochorením nebudú len príjemcovia, ale aj prispievatelia
  • každého, kto do kaviarne príde a zistí, že nerozozná, kto je terapeut a kto získava skúsenosti
  • a mnoho ľudí, ktorým táto práca dodáva nádej, že sa svet ešte úplne nezbláznil

zdroje: Lepsipribeh.sk, DennikN.sk

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama