zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Ak patríte medzi tých, čo neradi trávia pri sporáku dlhé hodiny, určite by ste mali zbystriť pozornosť. Práve Veronika, ktorú poznáme skôr ako Lenivú kuchárku, miluje vymýšľať jednoduché recepty z kvalitných ingrediencií. Podarilo sa jej dokonca vydať vlastnú kuchársku knihu, vďaka ktorej budete vždy vedieť, čo navariť. Prečítajte si rozhovor s úspešnou blogerkou Veronikou.

Ľudia ťa skôr poznajú ako Lenivú kuchárku. Prečo práve Lenivá kuchárka, ako toto meno vzniklo?

Samotný názov blogu vznikol tak trochu náhodou. Najprv mu predchádzalo rozhodnutie začať sa prostredníctvom blogovania deliť o moje recepty, ktoré sa mi vydarili a tešilo ma, keď sa šírili ďalej svetom. Po rozhodnutí založiť si blog prišla tá ťažšia časť, zistiť, ako blogovanie funguje, čo všetko obnáša a, samozrejme, hľadanie názvu, ktorý by vystihol mňa a moje recepty. Mňa napadli samé poetické názvy ako “atlas chutí” a podobné chutnosti, priateľ však prišiel s názvom Lenivá kuchárka, pretože je to ľahko zapamätateľné a väčšina z nás si pod ním predstaví jednoduché a rýchle recepty, ktorým nebude musieť venovať veľa času.

Odkedy aktívne bloguješ a čo ťa nakoplo k tomu, aby si napísala knihu?

Blogujem už viac ako 4 roky, pričom okrem samotného blogu sa snažím rozvíjať aj sociálne siete a YouTube kanál, na ktorom uverejňujem videorecepty. Vydať kuchársku knihu bol jeden z mojich snov, ktorý sa formoval v priebehu blogovania a sprevádzal ma pri mojom tvorení. Knihu som sa rozhodla vydať minulý rok, keď sme spoločne s priateľom nasporili čiastku potrebnú na tlač knihy a cítili sme, že recepty a fotky, ktoré ich sprevádzajú, by boli krásne v knižnej tlačenej podobe. Od vydania knihy sa predalo už viac ako 2000 kusov, čo verím, svedčí o tom, že moja kuchárska kniha Lenivá kuchárka si našla svojich čitateľov.

Na aké recepty sa zameriavaš najčastejšie?

Najčastejšie sa zameriavam na rýchle a jednoduché recepty, teda recepty, na ktoré človek nepotrebuje vela ingrediencií a chutný výsledok má pripravený v priebehu pár desiatok minút aj s varením či pečením. Rada vytváram recepty s čo najmenším množstvom pridaného cukru a kombinujem rôzne druhy celozrnných či bezlepkových múk. V poslednej dobe vytváram tiež veľa receptov vo verzii bez laktózy či bez lepku. Vďaka tomu je aj v mojej kuchárskej knihe, ktorá obsahuje 60 receptov, až 44 variant receptov bez lepku a 32 bez laktózy. Využije ju teda naozaj takmer každý.

Napíš 5 surovín, s ktorými v receptoch pracuješ najradšej.

Keďže veľmi rada pečiem, používam často kvalitné maslo do cesta, mascarpone do krémov a samozrejme u mňa nesmú nikdy chýbať vajíčka z voľného chovu. Poslednými obľúbenými surovinami sú korenia – najmä cejlónska škorica a bourbon vanilka.

Záleží ti na kvalite produktov?

Na kvalitu produktov si potrpím a na základe skúseností môžem povedať, že častokrát neplatí, že kvalitné produkty sú cenovo nedostupné. Kvalita sa dá kúpiť aj vo veľkých obchodných reťazcoch, čerstvé sezónne ovocie a zelenina na trhoviskách a ak je to možné, najlepšie je si niečo vlastné pestovať. Ja túto možnosť, bohužiaľ, nemám, keďže žijem v paneláku v meste, vyrastala som však na dedine a dodnes si pamätám chuť a vôňu domácich paradajok či reďkoviek, ktoré sme mali z našej vlastnej záhrady.

Uprednostňuješ domácich dodávateľov?

Pri mnohých produktoch uprednostňujem domácich dodávateľov, priznám sa, že ja som presne ten typ človeka, ktorý si pozorne študuje pôvod produktu a jeho zloženie. Verím, že na Slovensku máme veľa úžasných producentov, nielen ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov, ale aj chovateľov zvierat a majiteľov kvetinových fariem, od ktorých rada nakupujem kvetiny v rámci tvorby fotografií k receptom.

Kde všade berieš inšpiráciu?

Inšpiráciu čerpám najmä z osvedčených receptov mojej a priateľovej maminy, ktoré varia a pečú úžasne. A, samozrejme, veľa inšpirácie čerpám na Pintereste, sociálnych sieťach a z rôznych relácií a kníh, ktoré sa venujú gastronómii.

Aké jedlá máš najradšej a čo, naopak, veľmi nemusíš?

Mám veľmi rada čerstvé ovocie a zeleninu, obzvlášť špargľu, ananás a avokádo. Ovocie dokážem jesť na kilá a rada z neho vytváram rôzne dezerty. A čo by som nikdy nezjedla? Nie som veľkou fanúšičkou exotických jedál typu morské príšery či netopiere a aj keď milujem olivový olej, olivy samotné mi veľmi nechutia.

Chodíš rada do reštaurácií? Aké sú tvoje najobľúbenejšie?

Do reštaurácií chodím veľmi rada. Párkrát za mesiac s priateľom navštívime väčšinou naše obľúbené prevádzky, v rámci spoznávania nového chodíme vždy aj do nejakých odporúčaných reštaurácií. Naposledy nám veľmi chutilo v talianskej reštaurácii Con Forchetta, často chodievame do reštaurácie Gatto Matto a niekoľkokrát do roka ideme do Trnavy len kvôli slávnym raňajkám v Thalmeineri.

Na čo si vo svojom živote zatiaľ najviac hrdá?

Najviac hrdá som na to, že sa nám spoločne s mojím priateľom podarilo vydať našu vlastnú kuchársku knihu bez záštity vydavateľstva. Celú cestu, od oslovovania tlačiarní, výberu špecifikácií tlačenej knihy, jej zalomenie, tvorbu receptov a fotografií, vytvorenie e-shopu a marketing spojený s predajom, sme si zastrešili sami. Bola to veľká výzva, ale som hrdá na to, že sme ju spoločne zvládli, aj keď niekedy nám nebolo zrovna do smiechu. A teším sa aj z výhry v Blogerovi roka – za najlepší blog v kategórii gastronómia za rok 2017 a najlepší wordpress blog v roku 2018.

Skúšala si niekedy vegetariánstvo, vegánstvo?

Vegetariánstvo, vegánstvo či iný alternatívny spôsob stravovania som nikdy neskúšala. Mäso jedávam len veľmi striedmo, z detstva som naučená na to, že mäso sa jedávalo len v nedeľu a pravidlo raz týždenne dodržiavam viac-menej aj teraz. Cez týždeň jedávam najmä rýchle polievky, ktoré príjemne zasýtia a zahrejú a na večeru si väčšinou pripravíme niečo jednoduché. Som rada, že nemám intoleranciu na nejakú surovinu, pretože z reakcií okolia a taktiež od mojich fanúšikov viem, že je to v niektorých prípadoch naozaj ťažké. Preto sa snažím pomôcť aspoň tak, že z hľadiska mojich skúseností pridávam na blog aj recepty bez lepku či laktózy, pretože chcem ľuďom ukázať, že chutné recepty sa dajú pripraviť naozaj jednoducho a nemusia byť najmä pri pečení odkázaní na kúpu polotovarov.  

Máš nejakú vtipnú príhodu z kuchyne?

Moje začiatky s pečením boli viac ako úsmevné. Doteraz si pamätám, ako sme sa s mojou sestrou rozhodli upiecť pre maminu našu prvú bábovku. Z rukávu sme vytiahli overený recept od našej susedky, úspech bol teda vopred zaručený. V rámci prípravy sme však poplietli mililitre s litrami a tak bola bábovka príliš tekutá. Nielenže sa neupiekla, ale počas pečenia začala vytekať, takže nás okrem neúspechu čakalo aj čistenie rúry, čo nás na dlhší čas odradilo od ďalších pokusov v kuchyni :)

Zo zahraničnej kuchyne je ktorá tvoja najobľúbenejšia?

Najradšej mám taliansku kuchyňu. Je mi blízka práve sezónnosť a kvalita ingrediencií, na ktorú si potrpia, ich tradičný spôsob prípravy jedla a to, že recepty sú väčšinou jednoduché a rýchle.

Spájaš si cestovanie so spoznávaním lokálnej kuchyne?

V rámci cestovania rada spájam dovolenku s ochutnávkou lokálnej kuchyne, prejdem sa trhom, nakúpim čerstvé suroviny a ak máme k dispozícii aj kuchyňu, pripravujem pre nás jedlo zo zopár čerstvých ingrediencií, ktoré starostlivo vyberiem na trhu a v lokálnych obchodíkoch. A určite rada chodím aj do reštaurácií, nie tých turistických, ale určených pre domácich.

Máš jedlo alebo konkrétne nápoje spojené s rituálmi?

Už samotná príprava jedla je pre mňa rituálom. Rada si k tomu pustím dobrú hudbu a sústredím sa na každý krok, od miešania ingrediencií, šľahania bielok na sneh, až po pozorovanie rastúcej bábovky v rúre. Príprava jedla je pre mňa relax, jeho vychutnávanie zase zážitkom a rada si ho spájam s čítaním knihy či pozeraním obľúbeného seriálu.

Považuješ sa za milovníka typickej slovenskej kuchyne?

Ak ide o niektoré sladké dezerty, tak áno. Ostatné, typicky slovenské recepty si upravujem podľa vlastných  chuťových preferencií, znižujem množstvo cukru, nahrádzam niektoré ingrediencie a niektorým jedlám, ktoré nemám rada, sa vyslovene vyhýbam.

Aký je tvoj názor na filozofiu zero waste, teda minimalizovanie odpadu v domácnosti, predovšetkým v kuchyni, vo varení?

Plne sa s ním stožňujem. Tento trend je u nás relatívne nový a neopozeraný, ale ide v podstate len o návrat k hodnotám, aké mali naši starí rodičia či prarodičia – využiť každú jednu ingredienciu naplno a zbytočne neplytvať. Viem, že kedysi to bolo ľahšie a dnes je ťažké odolať akciám a rozmanitej ponuke, ktorá je dostupná na trhu. Ale častokrát sa nám potom stáva, že v preplnenej chladničke a komore strácame prehľad a pri jarnom upratovaní potom natrafíme na kopec surovín, ktorým skončila záruka a my sme ich ani len neotvorili. Preto si myslím, že treba kupovať len to, o čom vieme, že to v dohľadnej dobe využijeme a variť či piecť tak, aby nám v chladničke neostali napoly plné tégliky od jogurtov, smotany či nátierky, na ktoré potom zabudneme a neskôr nám neostáva nič iné, len všetko vyhodiť.

Zdroj fotiek: Lenivá kuchárka

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

sledujte nás na:

FacebooklinkedininstagramFacebooklinkedininstagram