Ktoré boli najobľúbenejšie reštaurácie a jedlá na akcii Zimný festival jedla 2022?

550
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Aktuálna situácia v gastre síce nebola ani nie je ideálna, ale mierne uvoľnenia opatrení od 18. februára do 20. marca umožnilo opäť prechutnať 26 reštaurácií a jeden svetový bar v rámci pravidelnej akcie Zimný festival jedla , ktorý opäť zorganizoval prestížny bedeker Gurmán na Slovensku

Aj napriek ťažkej dobe a problémom, ktorým čelili gastro prevádzky sa  26 reštaurácií rozhodlo zúčastniť tohtoročného Zimného festivalu jedla a ponúknuť hosťom svoju zážitkovú gastronómiu. Festivalu sa zúčastnilo 4 420 hostí, čo je iba 65 % z posledného Zimného festivalu jedla z roku 2020.

„Veľká vďaka patrí všetkým reštauráciám, ako aj hosťom festivalu, že si udržali zdravý rozum a najmä chuť na kvalitnú gastronómiu, a navzájom sa takto podporili. Úžasné bolo aj to, že nás v tom nenechali ani dodávatelia produktov pre gastro, a spoločnosť KON-RAD, spol. s r.o., ako hlavný partner ZFJ, podporila festival cez svoje brandy S. Pellegrino a Champagne Laurent Perrier. Vďaka patrí aj mediálnym partnerom, ktorí nám ponúkli v rámci pomoci aj mediálny priestor navyše,“ hovorí riaditeľ festivalu Radoslav Nackin.

Hlavný mediálny partner RTVS a partneri:  Hotelier, Gastro, InBA, InBar & Restaurant, Menučka a Hotelovo. 

Potešujúcim javom bolo zapojenie reštaurácií z menších miest, či prírastok novo etablovaných reštaurácií. To zvýšilo nielen záujem o festival, ale napomohlo v poznateľnosti aj týchto reštaurácií pre hostí z celého Slovenska. Takými boli Sushihanil Žilina, Hotel Hviezdoslav Kežmarok, Koliba na Vŕšku Bytča, Áčko Šurany, COZY COZA a Duetto Bratislava

Podľa organizátora sa najobľúbenejším festivalovým menu stala ponuka reštaurácie CARNEVALLE Bratislava – najviac rezervovaných menu, a taktiež ponuka reštaurácie Au Café Bratislava.

Po 2 rokoch sa Jolly Jockerom stala ponuka menu miešaných drinkov svetoznámeho baru Mirror z Carltonu.

Menu, ktoré najviac prekvapilo nezvyčajnou chuťovou variáciou a výborným vyladením bolo menu reštaurácie Ohnisko Košice.                                                                                                                                                                       

Kuchári, ktorí najviac prekvapili na ZFJ 2022:

  • Gabriel Uher – Reštaurácia Carnevalle Bratislava
  • Rudi Feješ – Reštaurácia Albrecht Bratislava

Podľa ohlasov a recenzií hostí festivalu sa najobľúbenejšími jedlami ZFJ 2022 stali:

Chute regiónov:

  • Chrbátik z daniela, marinovaný v borovičke, čučoriedková omáčka a gratinované zemiačiky – Chateau Čereňany
  • Kroketa z bravčového mäsa, zeler, jablko – Chateau Gbeľany 
  • Domáce pirohy obalené v orechoch, plnené čučoriedkami a preliate smotanovo-vanilkovým krémom – Villa Regia Košice
Chateau Gbeľany

Ikonické jedlo:

  • Tortellini plnené kačacím riletts, pyré z pečenej tekvice, hľúzovka, hruška – Au Café Bratislava
  • PHO – UFO Bratislava
  • Pohánkový piroh plnený konfitovaným stehnom, maslová emulzia, domáci créme fraiche, kôpor – Slávia Košice

Kuchárova voľba:

  • Zubáč, fenikel, oškvarky, údená rybacia omáčka – Albrecht Bratislava
  • Morský čert, kukuričné pyré, kaviár, riasy, omáčka beurre de blanc – Carnevalle Bratislava
  • Terinka z bažanta so šípkovým kaviárom, konfitovaný cesnak, profiterol plnený bažantím paté a domáci chlebík – Lovecký zámoček Antonštal

V postavení nováčika festivalu prekvapila reštaurácia Lovecký zámoček Antonštál vedená šéfkuchárom Michalom Škorcom, ktorá zaujala skoro 300 hostí.

Festivalovým dezertom 2022 je podľa voľby hostí tento rok:

  • Čokoládová pena z bielej čokolády s citrónovým krémom, kôprom a pusinkami – Mlyn 108 Modra

Titulná fotografia je z našej návštevy Zimného festivalu jedla v Hoteli Albrecht.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

sledujte nás na:

FacebooklinkedininstagramFacebooklinkedininstagram