Kristína Suchánková z profilu The Tolerant Cook: Rada vyvraciam mýty, ktoré kolujú po sociálnych sieťach

398
foto: The Tolerant Cook

V roku 2017 začínala ako foodbloger, pridávala na svoj Instagram fotky receptov a na blog samotné recepty. Dnes, keď sa instagramový priestor preklopil viac na formát videí (reels), robí aj krátke videorecepty. Nájdete však u nej aj obsah, ktorý s jedlom nemá nič spoločné, ale darí sa jej ho kreatívne a vtipne spracovať.

Práve vďaka tomu dnes jej meno nie je neznáme. Od varenia receptov vhodných pre ľudí s intoleranciami na rôzne druhy potravín plynule prešla k inému obsahu. Stále je však veľmi úzko spätý s jedlom, ktoré miluje a ktorému sa venuje na dennej báze.

V internetovom priestore vás môžu naši čitatelia poznať ako tvorkyňu profilu The Tolerant Cook na Instagrame, kedysi ste tvorili aj vlastný blog. Čo na vašom profile môžeme nájsť dnes?

Je to tak, blog stále mám. Kedysi som naň pridávala obsah pravidelne, dnes už je to sporadicky, ale stále pár receptov a článkov do roka pridám. Ostatný obsah dávam už len na Instagram, je to rýchlejšie a aj ľudí to viac zaujíma. V stories sa často venujem osvetovým témam, hlavne z oblasti výživy a rada aj vyvraciam rôzne mýty, ktoré kolujú po sociálnych sieťach.

Kedysi ste sa pre intolerancie vášho syna Dominika venovali receptom, ktoré nahrádzali alergény inými alternatívami. Dostávate dodnes otázky na recepty či potraviny tohto druhu?

Občas, ale už skôr nie, keďže si už ľudia zvykli, že sa už nevenujem výhradne tejto téme.

Zostaňme ešte chvíľku pri „tolerantných“ receptoch. Dá sa plnohodnotne chuťovo stravovať aj v prípade, že trpíte rôznymi intoleranciami na potraviny?


ODPORÚČAME VÁM:

Ste zákazník reštaurácií?
Pozrite si denné menu v okolí. Ste majiteľ alebo manažér reštaurácie?
Pridajte sa na portál Menučka
a uverejňujte tu Vaše menu.
Priama registrácia tu.

Podľa mňa nedá (smiech). Ja som si teda z dôvodu problémov syna prešla eliminačnou diétou spolu s ním, keďže som ho dojčila do 2,5 roka. Takmer celú tú dobu som nejedla mlieko a vajce. Dalo sa na to zvyknúť, ale hneď, ako som ho odstavila, som sa vrátila ku konzumácii mliečnych výrobkov aj vajec. Je to jednoducho chutnejšie a tiež výživnejšie. Vajce mi chýbalo v kuchyni najviac. On má teraz 6 rokov a vajce našťastie jesť môže. Mlieko nie, a keďže mu mliečne veci, napríklad jogurty, veľmi chutia, je mi ľúto, že ich nemôže jesť. Ale tiež si už zvykol.

V januári kolovali po internete rôzne výzvy spojené so stravovaním. Vy ste skúsili Veganuary, teda vegánsku stravu počas celého mesiaca. Čo si myslíte o týchto výzvach vo všeobecnosti?

Nestravovala som sa vegánsky počas celého mesiaca, iba som obmedzila živočíšnu stravu. Nie som vegán, mám naozaj rada mäso, vajcia aj mlieko, sú to plnohodnotné zdroje bielkovín aj iných živín. Na druhej strane súhlasím s tým, že v súčasnosti konzumujeme živočíšnych produktov veľa a prospelo by našej planéte a možno aj zdraviu pridať do našich jedálničkov viac rastlinnej výživy.

Výzvy kolujú po internete rôzne, niektoré sú podľa mňa úplne šialené. Čo sa stravy týka, hlavne kadejaké džúsové detoxy na začiatok roka a extrémne diéty s veľmi obmedzeným zložením jedálnička, z ktorých človek naozaj nenačerpá dostatok živín a akurát sa na krátku chvíľu odvodní a vyhladuje.

foto: archív The Tolerant Cook

V súkromí aj na svojom profile sa dnes odborne venujete zdravému, vyváženému aj intuitívnemu stravovaniu. Ako ste sa k tejto téme dostali a čo vás na nej najviac fascinuje?

Musím podotknúť, že nie som odborníkom na výživu. Mám vysokoškolské vzdelanie v oblasti manažmentu, ekonómie aj verejného zdravotníctva, ale stravu ako takú som nikdy na žiadnej akademickej pôde neštudovala. Táto téma je vyslovene moja záľuba a myslím si, že vďaka štúdiu a uplynulým pracovným skúsenostiam v oblasti zdravotníctva a klinických štúdií dokážem vyhodnotiť, aké informácie sú relevantné a aké nie. Nikdy by som si však nedovolila napríklad pripravovať ľuďom jedálničky na mieru. Toto patrí do rúk nutričných terapeutov a tiež je to jedna z vecí, ktorú na svojom profile dokola komunikujem.

Najprv som sa venovala len príprave receptov bez jednotlivých alergénov, časom som sa však začala zamýšľať aj nad ich výživovou hodnotou, nie len chuťou a technickým spracovaním. Postupne som zistila, že téma výživy ma fascinuje a baví ešte viac ako príprava samotných receptov, takže som prešla do trocha viac teoretickej roviny. Ku konceptu intuitívneho stravovania som prišla cez kamarátku Kristínu Miřetinskú, ktorá sa venuje téme porúch príjmu potravy a práve tento koncept, ktorý je založený na dôkazoch na v liečbe PPP preferuje a mne pripadá tiež veľmi zmysluplný.

Na Kristíninom profile The Tolerant Cook nájdete naozaj rôznorodé témy. Najmä vo svojich stories sa venuje témam, na ktoré natrafí v internetovom priestore a ktoré pomocou odbornej literatúry alebo v spolupráci s inými influencermi, ktorí sa problematike venujú, podrobne rozoberie. Nájdete u nej napríklad rozpracovanú tému samozvaných odborníkov na zdravé stravovanie, ktorí "liečia" ľudí pomocou zeleninových štiav zo závažných chôrob. Na konkrétnych príkladoch poukazuje na absurditu činnosti týchto "liečiteľov", ktorí naviac zavádzajú často veľmi chorých a zúfalých ľudí a oberajú ich o peniaze. Rovnako rozoberá napríklad ukážky postov, ktoré veľmi nezdravým spôsobom propagujú chudnutie a nebezpečnú diétnu kultúru. 

Často u vás vidím aj odporúčanie na odbornú literatúru spojenú práve so stravovaním. Ktoré knihy by ste odporučili našim čitateľom?

Určite by som ľudom odporučila samotnú knihu Intuitívne stravovanie od autoriek Evelyn Tribole a Elyse Resch. Zo slovenských kníh odporúčam knihy od MUDr. Borisa Bajera Medicína výživy 1 a 2 a knihu od Michala Páleníka Vystúpte z kolotoča diét. Najnovšie sa chystám objednať si knižku od Bena Cerpentera Everything Fat Loss: The Definitive No Bullsh*t Guide. Veľmi sa mi tiež páčila kniha Nabrúsený šéfkuchár od Anthonyho Warnera, ktorá sa venuje vyvracaniu hoaxov a kompromitácií rôznych influencerov a diétnych „guru“, ktorí šírili nezmysly o výžive.

Prejdime na ľahšiu tému. Na túto otázku iste odpovedáte často, ale v magazíne o gastronómii sa na to musíme spýtať. Aké je vaše obľúbené jedlo?

Som nostalgická a ostávam verná mojim dvom obľúbeným jedlám už z detstva, a to je pečená kačka s dusenou kapustou na sladko a lokšou a domáce parené buchty so slivkovým lekvárom poliate čokoládou. Tieto dve jedlá si dám kedykoľvek a akokoľvek veľakrát po sebe.😊

Dokázali by ste si zo všetkého, čo ste kedy ochutnali, vybrať jeden pokrm, ktorý vám najviac utkvel v pamäti?

Áno. Toto jedlo by určite boli paradajkové placky, ktoré som ochutnala na dovolenke na Santorini. Strašne mi to chutilo, tak som sa bola pýtať, čo to je a na moje prekvapenie to bolo jedlo z paradajok, ktoré ja v surovom stave nejem, lebo mi nechutia. Následne som recept pripravila na môj blog a recept sa stal virálnym, a to vlastne naštartovalo moju „kariéru“ na Instagrame.😊

Keby ste boli postavená pred gastronomickú voľbu, vybrali by ste si skôr slané či sladké jedlá, ktoré by sa objavovali na vašom tanieri?

Ja som chuťovo strašne na sladké, najviac sa vyžívam v príprave aj konzumácií rôznych koláčov. Aj na výletoch do zahraničia si najviac užívam návštevy cukrární a ochutnávky dezertov. Milujem portugalské pastel de nata, fancúzske crepes, pravé talianske tiramisu, kvalitnú belgickú čokoládu alebo napríklad linecké koláče priamo z rakúskeho Linz, či Sacherku z hotela Sacher vo Viedni. Ale z výživového hľadiska viem, že správny tanier by mal vždy obsahovať bielkoviny, sacharidy, tuky aj vlákninu, a v tomto prípade preferujem ryby alebo krevety na stredomorský alebo ázijský štýl.

Spolu s manželom a/alebo priateľmi ste navštívili rôzne krajiny. Kuchyňa ktorej z nich je vám chuťovo najbližšia?

Najviac mi chutí v Taliansku a v Ázii. Milujem taliansku pizzu, aj cestoviny z malých rodinných reštaurácií. Sardínska kuchyňa má pre mňa osobitné čaro. Ale tiež nepohrdnem dobrou španielskou paellou alebo treskou bacalhau kdesi v zapadnutom bistre na pobreží Portugalska. Vyžívala som sa tiež v jedle zo stánkov v uliciach Bangkoku, ale viem si veľmi užiť aj fine dining niekde vo veľkomestách ako Paríž, Londýn, Singapur či Praha. Naopak, nie v príliš dobrom spomínam na jedlo v Anglicku, Škótsku, Írsku, ani Amerika a Austrália ma neoslovili. Oni vedia burgre a steaky.😊

foto: archív The Tolerant Cook

Zastavme sa ešte na chvíľku pri tradíciách. Uctievate si ich tradičným jedlami a surovinami?

Na Vianoce zvykneme mať tradičné jedlá, kapustnicu aj kapra. Po starej mame zo Záhoria sme zdedili recept na vývar z kapra a ku kaprovi zemiakový šalát bez majonézy. Tiež mám doma zbierku receptov po mame a starej mame, ale úprimne, ja radšej pripravujem pokrmy rôznej svetovej kuchyne ako tradičné slovenské jedlá.

Je niečo, čo vám v oblasti gastronómie na Slovensku chýba? Aký koncept by ste tu privítali?

V posledných rokoch sa podľa mňa slovenské gastro výrazne zlepšilo, hlavne čo sa ponuky v Bratislave týka. Mne sa veľmi páči napríklad reštaurácia ZEM Prague v Prahe, ktorú vedie mladý slovenský šéfkuchár Richard Bielik a je to fusion českej a japonskej kuchyne. Také niečo by sa mi tu páčilo. Alebo koncept pop up večerí na špeciálnych miestach.

Našich respondentov sa pýtame na konkrétne podniky, do ktorých sa vždy radi vracajú. Vedeli by ste vybrať obľúbené podniky vo vašom okolí?

V Bratislave mám veľmi rada malú taliansku reštauráciu Mile Baci, kde je vždy absolútne rodinná atmosféra. Keď spomeniem naše okolie, tak rozhodne to bude pekáreň Bajkery v Šamoríne, kam sa chodím opustiť na chleby a koláče. A najlepšia reštaurácia na celom Slovensku je za mňa Gašperov mlyn v Batizovciach, kde návšteva je ultimátnym gastro zážitkom od jedál z lokálnych farmárskych surovín pripravených na spôsob fine dining, cez prezentáciu a obsluhu až po prostredie reštaurácie. Chcela by som tiež ochutnať kuchyňu Pala Sekerku, ktorý posledné roky pôsobil ako šéfkuchár v Michelinskej reštaurácii v Paríži Ze Kitchen Galerie a nedávno sa vrátil naspäť na Slovensko a ponúka tu privátne kurzy varenia.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin