Krakov sa stal gastronomickým centrom Európy pre rok 2019

2570
Krásnemu historickému mestu ležiacemu len pár desiatok kilometrov od našich severných hraníc sa podarilo poraziť Lisabon, ktorý Krakov s prehľadom zhodil z vrcholu pomyselného rebríčka.

Okrem toho, že v Krakove nájdete až 26 (!) reštaurácií odporúčaných Michelinovským sprievodcom, varí tu aj zopár veľmi talentovaných šéfkuchárov svetovej kvality.

Európska gastronomická akadémia rozhodla jasne

Rafael Anson Oliart ako prezident tejto akadémie sa vyjadril, že Poľsko má v sebe obrovský gastronomický potenciál. “Okrem iného sme oceňovali excelentne premyslené recepty a potraviny od lokálnych dodávateľov, ktoré sú v mnohých krakovských podnikov absolútnou samozrejmosťou.”

Najviac odporúčaných reštaurácií sa podľa jeho slov nachádza v blízkosti hlavného námestia, popri nábreží Visly a v pôvodnej historickej židovskej štvrti Kazimierz.

https://www.instagram.com/p/Btg_9YyH__7/

“Cítime sa poctení, že Európska gastronomická akadémia sa rozhodla udeliť titul Európske hlavné mesto gastronómie 2019 po prvýkrát Krakovu. Konečne sme porazili Lisabon,” zasmial sa starosta Krakova, Jacek Majchrowski.

Skvelé jedlo = talent za sporákom

Podľa akadémie sa v jednom z najstarších poľských miest doslova sústredia mladé kuchárske talenty. Jedným z nich je nepochybne aj Marcin Filipkiewicz, šéfkuchár hotelovej reštaurácie v Copernicus Hoteli v blízkosti centra starého mesta.

V roku 2017 si odniesol ocenenie Future Chef (šéfkuchár budúcnosti, pozn. redakcie) a dlhé roky zbieral svoje skúsenosti v Michelinských reštauráciách v Taliansku či vo Francúzsku. Varil jedlá pre svetové celebrity, umelcov či politikov a vyjadril sa, že prvá cena pre Krakov ho vôbec neprekvapila.

“Krakov bol dlhé roky pod drobnohľadom svetových odborníkov na gastronómiu. Počas týchto rokov hodnotenia sme nikdy veľmi nezaostávali za svetovými špičkami, hoci nás práve vlastná krajina nebrala veľmi vážne ako mesto gastronómie. V popredí boli vždy len historické pamiatky, vzdelanie a turizmus, no na skvelé jedlo sa zabúdalo,” vyjadril sa šéfkuchár pre britský portál The First News.

Ďalšie lákadlo pre turistov

Hoci Krakov má už teraz nepochybne čo ponúknuť, toto prestížne gastronomické ocenenie ho môže dostať ešte vyššie na rebríčku návštevnosti európskych miest.

Jeho gastronomická ponuka je totiž pestrá a úzko spätá s historickým vývojom mesta. Predstavuje akýsi mix poľskej, ukrajinskej a židovskej gastronómie, ktorý je jednoducho neodolateľný.

“Nemali by sme sa zameriavať na to, či pritiahneme do Krakova viac turistov. Mali by sme sa sústrediť na tých, ktorí prichádzajú do mesta preto, lebo túžia po opätovnom gastronomickom zážitku,” dodáva Filipkiewicz na záver.

A čo vy? Navštívili ste už niekedy Krakov? Z vlastných skúseností ho môžeme len odporúčať. Má neopakovateľnú atmosféru viacerých kultúr, ktoré sa spájajú v jeden veľký, no stále prívetivý šum. A skvelé jedlo je len veľkým bonusom. :)

Zdroj: thefirstnews.com

Zdroj foto: pexels.com, Instagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie