Ste v Tatrách a ste poriadne hladní? Turistika, wellness či lyžovanie dokážu spôsobiť zázraky s naším apetítom. Ak máte chuť na tradičné slovenské jedlo, zavítajte do centra Tatranskej Štrby, kde vás svojou útulnosť objíme Koliba Žerucha.
„Pod končiare, vedľa cesty, kolibka sa vera zmestí. 800 dní ju stavali, podľa rastlinky ju nazvali. Olympijský medailista so ženou v nej gazdujú, na tvoj príchod všetko poctivo pripravujú. Tradičné jedlá ťa v nej čakajú, halušky aj divina už rozvoniavajú. Tak neváhaj a hybaj si dať voľačo do brucha, teší sa na teba koliba Žerucha.“
Takto pekné víta Koliba Žerucha svojich potenciálnych zákazníkov na internetovej stránke. Koliba v tradičnom slovenskom štýle stojí v srdci Tatranskej Štrby, kde ju vybudoval spoločne so svojou manželkou náš olympijský medailista Pavol Hurajt. V kategórii Slovenská reštaurácia je tento podnik nositeľom ceny „Poskytujem kvalitné služby a som na ne hrdý“. My sme vyskúšali a môžeme len súhlasiť.
Ľudovková extáza
Už pri vchode počujete ľudovky, ktoré sa ozývajú po celom podniku a dotvárajú tak energickú a pozitívnu náladu všade navôkol. K takémuto typu reštaurácie predsa takáto hudba patrí. Veselo sme sa usadili na drevené lavice s mäkkými ovčími kožušinami a nadšene sme hľadeli okolo seba. Akoby sme sa ocitli v inom svete, vo svete našich predkov. Dekorácie boli zladené do posledného detailu, dokonca aj v priestore medzi dvoma sklenenými tabuľami okien sme našli zdobené jabĺčka alebo slamených panáčikov. Teplo dotvárali nielen pravé kožušiny, ale aj otvorený kamenný kozub uprostred stolov, čo sa len tak nevidí. Hudba hrala tak akurát nahlas, aby nás nerušila pri rozprávaní, no bez nej by to rozhodne nebolo ono. Čašníčka vo vyšívanej sukni nám priniesla drevený jedálny lístok takmer okamžite a nechala nám dostatočne dlhý čas, aby sme si z pestrej ponuky jedál vybrali. V ponuke boli polievky, teplé i studené predjedlá, tradičné jedlá pre jemné dámy i poriadnych tatranských chlapov a nápoje od výmyslu sveta – skrátka, každý si tu príde na svoje.
Šúľance, grilovaný oštiepok, pirohy a šťuchané zemiaky
Z tohto pozostávalo naše nie jedno, ale rovno dvojdňové menu, pretože nás koliba nesmierne očarila a my sme sa zastavili i na druhý deň. Jedálny lístok a názvy jedál boli (a celkom právom) napísané tak lákavo, že ísť do tejto reštaurácie len raz by bolo hriechom. Vždy sa držíme hesla, že ak sa nám niekde páčilo, prídeme skúsiť aj iné dobroty z jedálneho lístka. V prvý deň sme sa nechali zlákať skvostnými šúľancami a pečenou bravčovou krkovičkou so šťuchanými zemiakmi so slaninkou. Jedlo bolo esteticky nainštalované, takže potešilo nielen chuťové poháriky, ale aj oči. Vďaka rýchlej obsluhe, naozajstnému kulinárskemu zážitku a na Tatry veľmi prijateľným cenám sme sa rozhodli na druhý deň vrátiť opäť. Cieľ dovolenky – dobre si oddýchnuť a dať si tatranské bryndzové pirohy, sa nám vďaka Kolibe Žerucha podarilo splniť. Spoločne s opečenou slaninkou a nadrobno nasekanou cibuľkou vytvoril kuchár z obyčajných pirohov hotovú symfóniu chutí. O mojom tanieri s naservírovaným grilovaným oštiepkom, pečenými plátkami slaninky a opekanými mesiačikmi zemiakov doplnenými miskou s malinami ani nehovoriac.
Toalety na jednotku
Pred odchodom sme sa zastavili aj na toaletách, ktoré kolibu nijako nezahanbili, práve naopak. Vrhli na ňu ešte lepšie svetlo. Za takéto sociálne zariadenia by sa nemuseli hanbiť ani tie najkrajšie slovenské hotely. Zladené do tmavej kameninovej farby a dreva pôsobia útulne, a naviac sú veľmi čisté. Naša posledná zastávka pred ďalším tatranským dobrodružstvom tak dopadla na jednotku. Koliba nesúca meno chutnej rastlinky plnej vitamínov sa pokojne môže zaradiť k najlepším tatranským reštauráciám a my vám odporúčame, ak budete niekedy v Tatrách, určite sa tu zastavte a neoľutujete.
Zdroj foto: www.kolibazerucha.sk, autor
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: