Bytčianska reštaurácia Koliba na Vŕšku sa zapojila do Zimného festivalu jedla a pripravila trojchodové menu, ktoré odráža tradičné chute našich predkov v modernom a dokonale vyváženom prevedení. Kombinácia diviny, sezónnej zeleniny a netradičných príloh sľubuje gastronomický zážitok, ktorý stojí za ochutnanie.
Od prvej chvíle nás oslovila nielen príjemná atmosféra reštaurácie, ale aj ochotný personál, ktorý dbal na detaily a postaral sa o komfortný zážitok. Ako teda chutilo festivalové menu, aké jedlo nás najviac prekvapilo a či by sme reštauráciu Koliba na Vŕšku odporučili aj vám? Poďme sa na to pozrieť.
Koliba na Vŕšku si pripravila festivalové menu pre milovníkov mäsa
Tradičné zimné chute sú nielen chuťovo ťažšie a aromatickejšie, ale aj výrazne mäsové. Pre našich predkov bolo jednoduchšie uchovať počas zimných mesiacov mäso, ktoré konzervovali soľou a sušili, než napríklad ovocie alebo zeleninu.
Niektoré druhy čerstvých plodov sa však darilo aj v minulosti pomerne dobre uchovať. Boli to napríklad zemiaky, jablká, orechy či tekvica, ktoré vydržali v chlade pivníc aj niekoľko mesiacov. Okrem mäsa, ktoré našim predkom dodávalo bielkoviny a zasýtilo ich, boli práve tieto druhy ovocia a zeleniny dôležitým zdrojom vitamínov v zime.

Lokálnosť a sezónnosť sa v pravom slova zmysle podarilo preniesť aj na ponuku Zimného festivalu jedla v bytčianskej Kolibe. Menu reflektovalo sýte zimné chute a na svoje si prišli najmä milovníci mäsa a diviny. Čo nám v trojchodovom menu s prekvapením naviac naservírovali?
- Amuse-bouche: Jelení tatarák servírovaný v tartaletke
- Pečená tekvica, bryndza, cmar, tekvicové jadrá
- Jeleň, krém z pečených lieskovcov, brusnice, šípkový demi glace, zemiakový croissant
- Melasa, krém monte, jablko sous-vide, mandle, pivný keks

Čo nám chutilo najviac?
Rezerváciu sme si vytvorili pre šesť ľudí a Zimný festival jedla sme spojili s rodinnou oslavou narodenín. Aj keď sa vraví – sto ľudí, sto chutí, takmer do jedného sme sa zhodli v tom, že nás najviac očaril zamatovo lahodný dezert. Odhliadnuc od toho, že všetko bolo chuťovo výborne vyskladané, sous-vide jabĺčka v kombinácii s krémom monte boli novým chuťovým zážitkom a naozaj nás dostali.
Zaujímavá (v dobrom slova zmysle) bola aj kombinácia jelenieho mäsa a krému z pečených lieskovcov. Svojou sladkou chuťou a krémovou textúrou podčiarkoval celkový dojem z hlavného chodu a umocnil zážitok z rozkošných zemiakových croissantov. Videli ste už niečo podobné?

V hodnotení však nezaostávalo ani predjedlo. Tekvica s cmarom a neskutočne jemnou bryndzou spolu dokonale ladili a naše prvotné obavy, či nebude táto kombinácia príliš výrazná, sa absolútne nenaplnili.
Priznám sa, že na amuse-bouche v podobe jelenieho tataráka v chrumkavej tartaletke som odvahu nenabrala. So surovým mäsom mám ambivalentný vzťah, muži pri stole sa však bez reptania podujali na zjedenie mojej porcie prekvapenia šéfkuchára.
Chceli by ste ešte stihnúť Zimný festival jedla, no Koliba na Vŕšku v Bytči je pre vás ďaleko? Na TOMTO ODKAZE nájdete kompletnú ponuku všetkých festivalových reštaurácií »
Ako celkovo hodnotíme ich ponuku na Zimnom festivale jedla?
Bez preháňania vynikajúco. Koliba na Vŕšku je príjemne pôsobiaca reštaurácia s dobrou polohou a dostatkom parkovacích miest. Personál sa k nám od začiatku správal milo a nadväzovali konverzáciu aj mimo jedla. Spýtali sa nás napríklad, odkiaľ sme prišli. Pozitívne reagovali aj vtedy, keď sme sa spýtali, či môžeme fotiť a natáčať a vždy sa snažili s jedlom manipulovať tak, aby som získala dobrý záber.

Sú to maličkosti, ktoré tvoria celok a zanechali po návšteve pozitívny dojem. Čas medzi tým, ako nosili na stôl jednotlivé chody, bol primerane dlhý na to, aby sme sa medzi sebou stihli podeliť s dojmami z toho, čo sme práve zjedli.
Ku každému chodu nám personál povedal, čo máme práve pred sebou. Všetko bolo krásne naservírované, chutné a v reštaurácii dotváral celkovú útulnú atmosféru plápolajúci kozub. Napriek tomu, že sme si rezerváciu na Zimný festival jedla vytvorili na piatok podvečer a v reštaurácii bolo veľa hostí, nečakali sme dlho. Hneď nás usadili a obslúžili.
S čistým svedomím môžeme ich festivalové menu odporučiť. Rezervovať si svoje miesto stíhate ešte do 23. februára. Koliba na Vŕšku má však v ponuke napríklad aj špeciálne valentínske menu a ich klasické à la carte vyzerá tiež veľmi sľubne. Kombinuje tradičné prvky, typické pre slovenské koliby, s modernou a oku lahodiacou gastronómiou. Ďakujeme & určite sa tu ešte zastavíme!
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: