Kodaň odmeňuje ekologických turistov. Dostávajú kávu aj vegetariánske obedy

513
Kodaň odmeňuje ekologických turistov
foto: Canva
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Ekologický turizmus už nie je hudbou budúcnosti. Pri súčasnom počte ľudí, ktorí chcú cestovať, musia mestá a štáty nejakým spôsobom regulovať správanie turistov. Najlepšou formou je, zdá sa, motivácia. Napríklad v podobe jedla alebo kávy zdarma.

Nedávno svet obletela správa o tom, že Kodaň sa rozhodla odmeňovať ekologické správanie turistov. Je to určitá forma regulácie ich správania – chodia ich sem totiž státisíce. Môže za to aj rebríček spred piatich rokov, v roku 2019 Kodaň vyhlásil portál Lonely Planet za mesto číslo 1, ktoré by ste v živote mali navštíviť.

bicyklovanie v Kodani
foto: Canva

Za zbieranie odpadu šálka kávy alebo obed

Možno to tak nevyzerá, ale aj to je ekologický turizmus. Regulovanie odpadu, ktorý turisti bezpodmienečne vyprodukujú, je možné aj pomocou pozitívnej motivácie. Kodaň sa rozhodla cez leto skúsiť akciu s názvom CopenPay.

Tá má povzbudiť turistov k tomu, aby počas návštevy mesta vykonávali ekologicky šetrné a prospešné aktivity ako zbieranie odpadkov či cestovanie mestskou hromadnou dopravou. Za pomáhanie v komunitnej záhrade môžete zase dostať zeleninový obed zdarma. Nejde len o to, že urobíte niečo pre mesto a planétu, zažijete aj nezvyčajné turistické aktivity, ktoré by ste inak pravdepodobne do svojho cestovateľského itineráru nezaradili.

reklama:

Akcia má prebiehať od 15. júla do 11. augusta 2024, no ak sa ukáže ako úspešná, predstavitelia mesta a úradu pre cestovný ruch Visit Copenhagen majú v pláne ju ponechať aktívnu po celý rok. Ako to prebieha a ako môžu turisti získavať odmeny?

ekologický turizmus vegetariánsky obed zdarma
foto: VisitCopenhagen (FB)

Stačí sa pri vstupe do atrakcií alebo zapojených gastro prevádzok preukázať lístkom z MHD či napríklad kôpkou vyzbieraného a vyseparovaného odpadu. Vďaka tomu, že preukázateľne znížili svoju environmentálnu stopu, dostanú turisti odmenu.

Ekologický turizmus premenia do praxe a turisti si budú môcť za vyzbierané body dopriať čerstvo pripravenú kávu, zmrzlinu, chutný vegetariánsky obed alebo prehliadku miestnych múzeí. Do akcie sa zapojilo aktuálne 24 gastro prevádzok, múzeí, ale aj požičovne bicyklov či kajakov.

Ekologický turizmus a gastro spolu úzko súvisia

Trvalo udržateľná výroba a spotreba potravín je jedným z najdôležitejších faktorov pri ochrane planéty. Jedným z dôvodov je neustále a rýchlo rastúci dopyt po potravinách vo svete, ktorého populácia sa má do roku 2050 zvýšiť na viac ako 9 miliárd ľudí. Viac ľudí = viac turistov, ktorí musia jesť, a tak idú ekologický turizmus a udržateľné stravovanie ruka v ruke.

turisti v Kodani
foto: Canva

V tomto článku nájdete 9 tipov, ako variť ekologickejšie a šetrnejšie »

Gastronómia a jej ochutnávanie patria pri cestovaní ku kľúčovým zážitkom. Časť turistov má však také nastavenie, že pri cestovaní a na dovolenke môžu plytvať, lebo je to len občas alebo raz za rok. Skutočnosť je však taká, že aj keby polovica z turistov naozaj cestovala na populárne turistické miesta len za rok, počet návštev miestnych podnikov a reštaurácií by sa stále vyšplhal na státisíce.

Cestovný ruch je súčasťou takzvanej strednej etapy potravinového hodnotového reťazca (stravovacie služby). Preto má potenciál ovplyvňovať to, čo farmári (a rybári, pastieri atď.) vyrábajú a predávajú, ako aj to, čo kupujú a jedia spotrebitelia. Potravinový odpad vzniká v tejto oblasti naprieč všetkými spektrami. Znamená to, že má veľký vplyv na environmentálnu udržateľnosť turizmu aj na ekonomickú efektívnosť podnikania miestnych.

lokálna reštaurácia ekologický turizmus
foto: Canva

Ako jesť ekologicky, keď cestujete? Tu je zopár dobrých tipov:

  • navštevujte malé lokálne reštaurácie a kaviarne namiesto veľkých svetových reťazcov
  • z menu si vyberajte sezónne potraviny, ktoré dopestovali/vychovali v danej krajine
  • vyhľadávajte podniky a predajne, ktoré robia niečo naviac pre ekologický turizmus
  • obmedzte príjem mäsa – staňte sa počas cestovania vegetariánom či vegánom
  • neberte si jedlo a nápoje so sebou v jednorazových obaloch
  • naplánujte si na jedlo dostatok času a radšej si ho vychutnajte priamo na mieste s lokálnou atmosférou

zdroj: Delicious.com.au, Oneplanetnetwork.org, Good-travel.org

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama