Jar prichádza s dlhým denným svetlom, teplými slnečnými dňami a množstvom inšpirácie. Tá sa u mnohých prenáša aj do kuchyne či do knižnice – túžime po niečom novom, sviežom a možno zľahka extravagantnom. Pozrite sa, čo prinášajú „jedlé“ knižné novinky počas tohtoročnej jari.
Dnes naviac v kalendári svieti krásny dátum. Dvadsiaty tretí apríl patrí knižkám, po celom svete si pripomíname Svetový deň kníh a autorských práv. Naše knižné tipy na sladké aj slané receptáre, knižky pre deti alebo cestopisy voňajúce exotikou ste si počas minulých sezón veľmi obľúbili.
A tak sme sa rozhodli váš wishlist opäť obohatiť sviežimi tipmi, tento raz na knihy v slovenskom aj anglickom jazyku. Poďme na sľúbené knižné novinky, knihomoli!
Pozvite jar do svojej kuchyne
- Filip Sajler: Kluk v akci – Filip Sajler varil pre národný tím, pretekal do kopca a cez obrazovky sa vďaka obľúbenému programu Kluci v akci dostal do tisícok kuchýň. Kniha spája jeho príbeh s receptami, ktoré mu zostali v pamäti. Nie je to len o varení, ale o chuti robiť veci naplno, nech ste kdekoľvek.
- Navždy mladí – Môžeme starnutie skutočne ovplyvniť? Mark Hyman tvrdí, že áno. Vo svojej knihe ponúka vedecky podložené návody, ako si udržať vitalitu, predchádzať civilizačným ochoreniam a spomaliť biologické hodiny. Nejde o sľuby bez základu, ale o praktické rady, ktoré prepájajú výživu, pohyb a najnovšie poznatky o zdraví.

- Židovská vegetariánská kuchařka – Fania Lewando, priekopníčka vegetariánstva z medzivojnového Vilniusu, prináša vo svojej knihe z roku 1938 až 80 originálnych kóšer receptov, ktoré vás zavedú ku korenistým vôňam starej Európy. Každý recept je tichou spomienkou na odvážnu ženu, ktorá tragicky zahynula a verila, že jedlo má silu meniť svet.
- Burgery – Objavte pestrú paletu receptov, od tradičných mäsových až po moderné vegetariánske verzie z fazule, šošovice či húb. Inšpirujte sa regionálnymi aj medzinárodnými variáciami ako sú holandský alebo vietnamský burger a objavte nové možnosti, ako pripraviť známe jedlo s novým nádychom.
- Sladké Valašsko – Sladká kuchárka si zaslúžila miesto v rebríčku knižné novinky. Prináša recepty na frgály, laty, pečené trnkové rožky, medovníky aj jablkové koláče. Všetko vychádza z miestnych zvykov vo Velkých Karloviciach. Popri pečení spoznáte aj príbehy ľudí, ktorí tieto jedlá pripravujú doma tak, ako sa to robilo po celé generácie.

Nechajte sa objať silou prírody
- Liečivá sila stromov a plodov – Táto kniha je ako prechádzka lesom, z ktorej si odnesiete nielen pokoj na duši, ale aj suroviny na zdravé dobroty. Ukáže vám, ako premeniť púčiky, kvety či plody na voňavé koláče, smrekový med alebo lipovú kávu. Zbierka 97 receptov vás inšpiruje variť priamo z prírody – chutne, liečivo a s rešpektom k tomu, čo rastie okolo nás.
- Zeleninová záhrada: Jednoducho a ľahko! – Dopestujte si zdravú a lahodnú zeleninu vo svojej záhrade. Dozviete sa všetko dôležité o pestovaní približne 50 druhov plodovej, listovej, hlúbovej, koreňovej a cibuľovej zeleniny i strukovín. Kniha predstavuje aj raritné staré odrody a divú zeleninu, ktorú možno nepoznáte, ale poľahky ju môžete začleniť do svojej záhrady.
- Sbíráme čirůvky a další chutné houby do naší kuchyně – Publikácia venovaná čechračkám (po česky čirůvky) prepája kuchársku prax s mykologickými znalosťami. Nájdete v nej recepty na jedlá z najznámejších aj menej známych druhov, no zároveň aj podrobný opis 65 čechračiek, vrátane tých jedovatých.

Voňavé & chutné príbehy
- Stôl pre dvoch – Oceňovaný autor Amor Towles v knižke servíruje sedem príbehov, ktoré dokazujú, že tie najdôležitejšie rozhovory sa často odohrávajú pri stole. Či už ide o večeru v Moskve, kávu v New Yorku alebo drink v Los Angeles, stôl ako symbol spája ľudí z rôznych svetov a stáva sa tichým svedkom veľkých rozhodnutí.
- Polnočná hostina – Lahodné jedlo, šampanské a výhľad na more – letná hostina na pobreží Dorsetu sa začína ako rozprávka. No pod prestretým stolom sa hromadia staré krivdy a nevysporiadaná minulosť. V elegantnom prostredí luxusného rezortu sa chutné menu rýchlo zmení na mrazivý thriller.
Pusťte k vareniu aj deti a tínedžerov
- Skautská kuchařka: Vaříme na táboře – Táto kuchárka vás naučí, ako naplánovať jedálniček, postaviť si kuchyňu v prírode a uvariť prakticky všetko. Je písaná jednoducho, aby ju zvládli aj deti od desať rokov. No ponúkne užitočné tipy aj dospelým, ktorí chcú variť chutne a premeniť svoj kemping na takzvaný glamping.

- Moja prvá kniha o jedle – Prečo musíme jesť a prečo to nemôžu byť len sladkosti? Táto kniha patrí medzi knižné novinky a pomáha deťom pochopiť jedlo ako súčasť zdravého a radostného života. Autorka Karolína Fourová, odborníčka na výživu, spolu s ilustrátorom Lukášom Tomkom odpovedajú na detské otázky zrozumiteľne, ale bez zjednodušovania.
Spoznávajte chute v cudzom jazyku
- The Home Barista – Pekná a moderná príručka, ktorá vám ukáže, ako si pripraviť kávu ako z obľúbenej kaviarne priamo doma. Naučíte sa spraviť dokonalé flat white, vyčarovať vlastný kávový kútik a pochopiť, že baristické triky nemusia byť veda.
- Mindful Eating – Jedlo nemusí byť zložité, aby bolo liečivé a výživné. Rujuta Diwekar ukazuje, ako sa dá počas celého roka variť z toho, čo práve ponúka príroda. V duchu indickej tradície mitahara – teda striedmosti a rovnováhy – prepája sezónne recepty s kultúrnymi príbehmi, radami aj osobnými postrehmi.
- For the Love of Lemons – Letitia Clark vzdáva hold citrónu. V tejto taliansky ladenej kuchárke nájdete všetko od jemnej burraty s citrónom a pistáciovým pestom až po citrónové tiramisu. Popri receptoch vám autorka priblíži aj históriu a príbehy tejto osviežujúcej plodiny, ktorá má svoje miesto nielen v kuchyni.
Popisy k niektorým publikáciám sme si požičali od internetového kníhkupectva Martinus.sk.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: