Knižné novinky jar 2024: Objavte kúzlo ľahkých receptov aj čarovné knihy pre deti

1198
knižné novinky jar 2024
foto: Denník N / Canva
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Knižné novinky jar 2024 vám prinesú inšpiráciu na nové pokrmy, ale aj fakty o jedle od renomovaných lekárov či krásne knihy plné inšpirácie pre tých, čo milujú cestovať za jedlom.

Patríme k zástancom názoru, že potraviny sa nedajú rozdeliť na dobré a zlé, zdravé či nezdravé. Snažíme sa o nich uvažovať skôr ako o nutrične vyvážených a tých, ktoré nemajú tak kvalitné zloženie a môžu nám škodiť, ak ich do jedálnička radíme príliš často. Napriek tomu nás neobchádza akýsi jarný trend, ktorý spoločne so slnkom prináša chuť jesť viac zelených jedál, šalátov a celkovo vitamínov získavaných v čerstvej podobe.

Ak aj vy potrebujete po zime doplniť vitamíny a minerálne látky, no neviete, ako začať, možno je čas sa poobzerať po nejakej novej inšpirácii v knižkách. Toto sú knižné novinky jar 2024, prehľadne rozdelené do viacerých kategórií:

knihy o jedle novinky
foto: Canva

Jarné recepty v modernom šate

  • Recept na oslavu – Všetky recepty na oslavu na jednom mieste? To presne ponúka nový český receptár. S prípravou moderných jedál vám pomôžu postupy foodblogerky Michaely Rau. V jej kuchárke nájdete preverené recepty pre deti aj dospelých.

  • Heřmanova kuchařka – Ak poznáte Heřmana Gazdu zo sociálnych sietí, určite už tušíte, že toto nebude len taká obyčajná kuchárska kniha. Ostravský šéf v nej zozbieral recepty s trochu vtipnými názvami, no pomerne presným popisom. Vďaka tomu si aj vy doma budete vedieť pripraviť Paliprdel šalát či tvargle Oppenheimer.
reklama

  • Zdravé kreácie od Zuzky – Osobná trénerka a online koučka zozbierala recepty, ktoré z dlhodobého hľadiska fungujú jej klientkam a klientom pri chudnutí. Dbá najmä na kvalitu potravín a jedlá pripravuje spôsobom, ktorý je pre telo a trávenie najmenej zaťažujúci.

  • Rostlinně – Rastlinná strava môže byť rovnako pestrá, zaujímavá, výživná a plná chutí ako strava so živočíšnymi výrobkami. Stačí mať len dostatok inšpirácie a vedieť, ako na to. Táto kniha vám ponúka viac ako 70 receptov na raňajky aj brunche, polievky, jedlá na každý deň aj pre celú partiu, párty pokrmy aj drobné dobroty a dezerty.
jarné recepty inšpirácia
foto: Panta Rhei / Canva
  • The 5-Minute Noodle Salad Lunchbox – Cieľom knižky je, aby bola príprava vášho obeda každý deň hračkou. 52 receptov zahŕňa celý rad rôznych šalátov, ktoré využívajú ako základ rôzne druhy ázijských rezancov a množstvo zeleniny či chudého mäsa.

  • Zelenina – Pozvite priateľov na večerné rebarborové kura, babičku na zemiakovú bábovku, svoju lásku na tekvicovú sviečkovú a kamošku na cesnakový konfit s rozmarínom. S českou foodblogerkou Terezou Langmajerovou budete variť rýchlo, z dostupných surovín a sezónne.

Knižné prehľady robíme pre vás už viac ako rok. Ak vás zaujímajú aj staršie tipy na knižky s témou jedla, pozrite si články V TEJTO KATEGÓRII »

Sladké recepty sú tie naj

  • Fika – sladká švédská kuchařka – Kniha je rozdelená na kapitoly jar, leto, jeseň, zima a v každej kapitole sú recepty so sezónnymi surovinami. Švédi oslavujú množstvo dní, s ktorými sa im spája nejaké konkrétne jedlo – tieto dni sú v knihe tiež zahrnuté. Každá z kapitol je zahájená krátkym textom o danom ročnom období a ilustráciou.

  • Čas na pečení 2 – Ak sledujete české programy o varení, sú už pre vás herečka Tereza Bebarová a cukrár Josef Maršálek starí známi. Spoločne vydali kuchárku Čas na pečenie! a po veľkom úspechu prichádza jej druhý diel. V knihe tentokrát nájdete viac ako šesťdesiat skvelých receptov na sladké aj slané delikatesy. Sú pripravené tak, aby si s nimi poradil začiatočník, ale potešia aj pokročilé pekárky a pekárov.
  • Dorty – Cukrárska kniha plná podrobne popísaných rád, aby sa vám torty vždy podarili a doplnená krásnymi fotografiami. Nájdete v nej aj rozprávanie o surovinách a potrebnom cukrárskom vybavení, návody na zostavenie tort doplnené fotkami, vysvetlenie cukrárskych termínov, s ktorými si možno neviete rady a recepty na dva bezlepkové korpusy.
sladké jarné recepty a torty
foto: FB Děvče u plotny

Knihy o jedle nabité faktami

  • Jedlom k lepšiemu životu – Keď knihu napíše lekár s dlhoročnými skúsenosťami, môžete si byť istí, že to bude stáť za to. Brit Tom Spector, ktorý patrí k priekopníkom vedecky podloženého prístupu k výžive, nás v novej knihe nabáda, aby sme sa prestali zaoberať zastaranými predstavami o množstve kalórií a zamerali sa skôr na to, ako každý z nás reaguje na rôzne druhy potravín.

  • Ptáky starolapené – Zaujíma vás, kde sa v českej kuchyni zobrala sviečková, ako servírovať páva, čo je šilkura alebo čo je to vydaný zoft? V tejto knihe sa dočítate aj o zdravej strave predkov, slušných spôsoboch pri jedle bez príborov alebo veselom hodovaní kráľa Václava IV. v kúpeli. Dozviete sa o českej stredovekej kuchyni a varení pred vynálezom kuchynského sporáka spolu s množstvom receptov, ktoré si môžete doma sami vyskúšať.

  • Prečo ženy nechudnú – Táto kniha popisuje unikátnu SBZN metódu (systematické budovanie zdravých návykov). Knihu napísal fitness tréner s rokmi skúseností, ktorý sa venuje ženám v rôznom veku, prípadne klientkam s ochoreniam či chronickými bolesťami, ktoré majú problém s nadváhou.

  • Jak snížit cholesterol přírodní cestou – V tejto knihe nájdete všetko, čo potrebujete vedieť o príčinách a dôsledkoch vysokej hladiny cholesterolu. Rovnako návod na jedinečnú kombinovanú diétu založenú na troch princípoch pôsobenia metabolizmu tukov. Aj 60 receptov, ktoré udržia váš cholesterol na uzde.
knižné novinky jar 2024
foto: Denník N / Canva

Tipy pre cestovateľov

  • 400 – Snídaně, brunch, kafe – Lukáš Hejlík prináša v knihe plnej krásnych fotografií 400 tipov zo všetkých regiónov Česka. Na svojich cestách si počítal, čo kde raňajkoval. Vajcia Benedikt mal v 84 podnikoch, skúsil 62 omeliet, 41-krát to boli vajcia do skla. A tak ďalej a tak ďalej – objavte všetky jeho tipy na jednom mieste a nechajte sa inšpirovať!

  • A Day in Tokyo – Táto kniha je kulinárska cesta cez jedno z najživších miest na svete. Od rušných ulíc Shinjuku až po skryté zákutia Ueno vás táto kniha zavedie na dobrodružstvo s lahodným jedlom. Od raňajok až po večeru a predstaví vám rozmanité chute a ingrediencie japonskej kuchyne.

  • Klasická italská kuchyně – Nielen u nás, ale po celom svete je táto kniha nazývaná bibliou talianskej kuchyne. Vznikla aktualizáciou starých osvedčených postupov a chutí. Je poňatá ako klasická kuchárka určená kuchárom na všetkých úrovniach – od začiatočníkov po zdatných profesionálov.
knižné novinky jar 2024 (2)
foto: Amazon / A Day in Tokyo

Knižné novinky jar 2024 pre deti

  • Z farmy až na tanier – Táto kniha vašim deťom priblíži a vysvetlí, ktoré farmárske produkty sú najdôležitejšie. Ako vznikajú? Čo všetko musia farmári vedieť a urobiť, aby sme si jedného dňa mohli vychutnať palacinky, zemiakovú placku, bryndzové halušky či praženicu. Aby ste sa s farmárskymi produktmi lepšie zoznámili, pripravili pre vás v knižke aj plno jednoduchých receptov.

  • Pečení pro děti – Bezva recepty krok za krokem – Vaše deti sa vďaka tejto knižky zamilujú do pečenia. Naučia sa šľahať, miešať, preosievať, rozpúšťať čokoládu, zdobiť torty aj piecť lahodné torty a zákusky. Krok za krokom, len s malou pomocou dospelých.

  • Mína vyšetřuje – Případ školní jídelny – Zoznámte sa s Mínou, súkromným očkom s veľkým detektívnym talentom. Deti jej príbehy milujú. Hoci školská kuchárka objednáva samé nutrične bohaté potraviny, deti dostávajú v jedálni na stôl samé nevyvážené jedlá. Preto majú čoraz viac pokazené zuby. Ako je to možné? Pre niekoho možno oriešok, ale odvážna Mína vyrieši aj túto záhadu raz dva.
sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama: