Aj vy sa už nemôžete dočkať tej pravej jesene? Spoločne s ňou prichádza aj hygge nálada, káva alebo iný teplý nápoj v ruke a celkom neodmysliteľne určite aj dobrá knižka.
S kratšími večermi trávime viac času vo vnútri a okrem iných aktivít nás zase baví aj postaviť sa k sporáku a objavovať nové chute. Tipy na knihy s gastro tematikou sme počas leta vynechali hneď z dvoch dôvodov. Prvým z nich je práve ten, že nás v teple nebaví variť a uprednostňujeme šaláty a iné rýchle pochutiny. Druhý je tiež celkom prozaický, v jesennom knižnom pláne vychádza knižiek oveľa viac ako pred letom a počas neho. Čo si pre nás slovenskí a zahraniční vydavatelia pripravili túto sezónu?
🚜V jednoduchosti tkvie krása
Čoraz väčšej popularite sa tešia knihy, ktoré zdôrazňujú potrebu lokálnosti, jednoduchosti a čerstvosti potravín. Inšpirujú tak ľudí k tomu, aby si kupovali suroviny, ktoré sú aktuálne v sezóne, prípadne aby si ich sami dopestovali doma a prehĺbili tak puto so zemou a s pôvodom našej energie. V tejto kategórii aj túto jeseň vyšlo mnoho publikácií, za všetky vyberáme:
- Treba si variť – Kniha TREBA SI VARIŤ je nabitá najobľúbenejšími receptami, ktoré Martin PYCO Rausch testoval celé roky s viac ako stotisíc ľuďmi, ktorí ho sledujú na sociálnych sieťach. Navyše pridal novinky, rady a zážitky. Nechýbajú odborné poznámky Silvie Horeckej a, samozrejme, ani fotografie, do ktorých by ste sa najradšej zahryzli.
- The Farm Table – Varte a budujte si svoju cestu k dobrému životu pomocou jednoduchých sezónnych receptov. Farmár a šéfkuchár Julius Roberts zdieľa úprimné príbehy zo života na farme a ľahké, premyslené jedlá, aby nás znovu spojili s prírodou a ročnými obdobiami.
- Rýže – Recepty z celého světa – Ryžu má rád celý svet. Ryža je oveľa viac ako len príloha. Je zdravá, neobsahuje lepok as viac ako 800 odrodami je najdôležitejšia a najvšestrannejšia základná potravina na svete.
- The Kitchen Witch – Objavte magické vlastnosti a symboliku 100 základných ingrediencií, ktorými môžete pridať kúzlo do každého jedla – kedykoľvek a v akejkoľvek situácii. Každá domáca čarodejnica vie: kuchyňa je nevyhnutnou súčasťou vašej magickej praxe.
- Domácí soběstačnost – Kniha je určená ľuďom, ktorí vlastnia menšie záhradky alebo len balkón či okno v paneláku, a snažia sa pritom žiť zdravo, ekologicky a čo najviac sebestačne. Nájdete v nej nielen recepty na hotové pokrmy, ale hlavne na zdravé domáce polotovary, ktoré vám môžu uľahčiť varenie.
- Hostina – Tempo modernej doby je zbesilé a neustále narastá. Ľudia sa tak až príliš často stravujú sami a v behu. Táto kniha vznikla s ambíciou prispieť k zmene. Ukazuje, ako práve jedlo dokáže prepojiť ľudí, zviesť ich k jednému stolu, spomaliť a sprítomniť život.
🍩Sladká bodka a nápady na výzdobu
S chladom rastie aj chuť na sladké, respektíve fyzický pocit, že na zahriatie potrebujeme viac kalórií. Práve teraz vyšli v našich končinách dve cukrársky knihy, z toho jedna je od vynikajúcej Petry Tóthovej:
- Cukráreň Petry Tóthovej – Petra Tóthová, porotkyňa známej šou Pečie celé Slovensko, vás zaškolí do elegantného umenia cukrárstva. Jej kniha je plná nádherných zákuskov a tort, na aké človek len tak nenatrafí.
- The Edible Flower – Organický záhradník Jo Facer a šéfkuchárka Erin Bunting organizujú na malej farme s rozlohou 7 hektárov na vidieku v Severnom Írsku klub večere od vidličky po vidličku, organickú školu varenia a pestovania. V ich prvej kuchárskej knihe sa naučte pestovať a variť jedlé kvety pomocou chutných receptov.
- Sladce po celý den – Nechajte sa navnadiť viac ako 70 receptami, ktoré potešia aj tie najmlsnejšie jazýčky! Food blogerka Kateřina Látalová sa preslávila svojimi sladkými receptami, tie najlepšie vám teraz prináša v podobe kuchárskej knihy.
🍵Svetové chute pre potešenie dobrodružných buniek
Vyčerpali ste si už dovolenku na tento rok? Nemusíte smútiť, do sveta sa dokážete preniesť nielen pomocou videí či fotografií, ale aj pomocou svetových chutí doma na tanieri. V tom vám pomôžu svetové kuchárky, ktoré sa orientujú nielen na jedlo, ale napríklad aj na čaj, ktorý k sychravej jeseni neodmysliteľne patrí:
- 5 Ingredients Mediterranean – Vďaka plným chutiam a vôňam v receptoch Jamieho Olivera sa prenesiete do prostredia plného slnečných lúčov. Nájdete tu recepty, ktoré vám umožnia pripraviť neuveriteľne chutné jedlo, no bez veľkého množstva ingrediencií, dlhých nákupných zoznamov alebo veľkého množstva umývania riadu.
- Japonská kuchyňa – Pripravte si doma pravé japonské vegetariánske lahôdky: rámen, miso, suši a jedlá z ryže, zeleninové chuťovky, grilované jakitori aj dezerty. Kniha prináša vyše 80 receptov na pestré, zaujímavé a bohaté japonské vegetariánske jedlá.
- Chuť Vietnamu – Keď začnete variť podľa tejto vietnamskej kuchárky, zistíte, že potrebujete len hŕstku surovín a potom sa budete snažiť vyvážiť sladkú, kyslú, slanú, horkú, ostrú a umami chuť.
- Kniha o čaji – Zoznámte sa s fascinujúcou osobnosťou autora Okakury Kakuzóa aj s tým, ako sa dostal k napísaniu jednej z najvplyvnejších kníh dvadsiateho storočia o umení, kráse a prostote – to všetko ponorené do spoločnej šálky čaju.
🌶️Pre zdravie tela aj ducha po celý život
Azda najširšia kategória vydaných kníh je aj tento raz tá, ktorá v sebe nesie odborné publikácie a kuchárske knihy s tipmi na zdravší životný štýl. Zdá sa, že milujeme odhaľovať záhady jedla spojené so zdravím, preto sa nechajte inšpirovať a vyberte si z noviniek tú, ktorá by mohla pomôcť k lepšiemu zdraviu aj vám:
- Výživne o výžive – Kľúčom k dobrému zdraviu je zdravá strava, preto by ste mali porozumieť tomu, čo jete, čo potraviny obsahujú, ako ich kombinovať a aký majú vplyv na vaše telo. A teraz naozaj nehovoríme len o kalóriách.
- Ajurvéda na každý deň – V tradičnej indickej ajurvéde je kľúčom k zdraviu dobré trávenie. Základom je jesť vždy len prírodné, doma pripravené jedlá, ktoré sú v súlade s konštitúciou človeka podľa ajurvédy a zároveň v harmónii so zmenami v okolí. Len tak môže byť telo v rovnováhe.
- Recepty pre kardiakov – V skutočnosti to, čo jeme, ovplyvňuje každý orgán v našom tele. Jedlá v tejto knihe sú zostavené tak, aby pri ich konzumácii podporovali zdravie, veď jesť potrebujeme. Dúfam, že vás budeme inšpirovať nielen chutne jesť, ale aj viac sa zaujímať o svoje zdravie.
- Fermentované potraviny ke každému jídlu – Ľudia opäť objavujú výrobu, chuť a prínosy potravín so živými kultúrami. Fermentované výrobky od jogurtu cez kyslú kapustu až po kombuchu stále rastú na popularite. A úplne právom!
- Of Cabbages and Kimchi – Hravý a prístupný sprievodca kvasením doma. James Read je na misii prepašovať baktérie do našich kuchýň. V Of Cabbages & Kimchi berie desať najväčších „živých“ fermentov – fermentovaných potravín, ktoré nie sú varené ani pasterizované – a umiestni ich pod mikroskop, predtým ako s nimi varí v celej ich lahodnej všestrannosti.
- Varíme s histamínovou intoleranciou – Po dvoch úspešných kuchárskych tituloch prichádza autorka s treťou (a tvrdí, že aj poslednou) knihou, ktorá je nabitá inšpiráciou na každodenné varenie. Recepty sú stále tradične nízkohistamínové, bezlepkové a vegetariánske.
🍄Objavte zázrak menom huby
Jeseň a huby k sebe patria od nepamäti. Je preto úplne prirodzené, že aj medzi knižnými novinkami sa objavili tipy na knihy úzko spojené s témou zbierania či sušenia (nielen) húb:
- Láska je na houby – Ešte skôr ako senátorom bol Václav Láska hubárom. Dodnes zostáva hubami posadnutý – samozrejme v tom najlepšom slova zmysle. A celá jeho knižka hubami vonia. Či už to sú príbehy a rozprávanie z lesov, lúk a parkov, alebo kulinárske rady a recepty.
- Sušíme doma – Mysleli ste, že v sušičke vykúzlite len pár sušených jabĺčok a nasušíte huby? Nechajte sa touto knižkou presvedčiť o opaku a vkĺznite do sveta domáceho sušenia, ktorý vám otvára netušené možnosti.
- Nejčastější otázky o houbách – Každého hubára niekedy v teréne zaskočia otázky, na ktoré v bežnom atlase húb nemožno nájsť odpoveď. Pomoc ponúka táto kniha. Björn Wergen a Katrin Gilbertová – skúsení certifikovaní mykológovia – z dlhoročnej praxe presne vedia, čo sa v lese najčastejšie naháňa hlavou milovníkom húb.
🎄Tipy na knihy pre vianočných nedočkavcov
A máme tu už aj prvé vlajkové lode Vianoc! Za všetky sme vybrali tie, ktoré nám padli do oka najviac a ktoré by sme sami túžili vlastniť a (doslova) z nich kúzliť recepty. Ostatné vianočné kuchárky a príbehy si necháme na vianočný výber. Ak ste veľmi nedočkavý, pozrite sa zatiaľ náš minuloročný vianočný výber:
- Harry Potter: Official Christmas Cookbook – Oslávte Vianoce ako Harry, Ron a Hermiona s viac ako 50 receptami inšpirovanými slávnostnými oslavami vo filmoch Harryho Pottera! Táto kuchárska kniha plná nápadov na inšpiráciu k hostinám pre každú príležitosť obsahuje recepty inšpirované jednotlivými postavami a lokalitami v príbehu.
- A Very Vegan Christmas – Aj Vianoce môžu byť sviatkom mäsa, syra a mliečnej čokolády. Či už sa snažíte znížiť príjem mäsa alebo sa hostíte svojich vegánskych priateľov a rodinu, A Very Vegan Christmas poskytne úžasné jedlo, ktoré si zamiluje každý.
🧺Knihy pre hygge pocit tepla a vône
Ako by to bolo, ak by v našom jesennom výbere chýbali príbehy s tematikou jedla? Vezmite si deku, zapáľte si sviečku a vydajte sa spolu s nami objavovať voňavý svet knižných príbehov:
- Stela a jej kaviareň – V meste sa objaví Stela – majiteľka zrekonštruovanej kaviarne, do ktorej zákazníci nezablúdia len tak náhodou, práve naopak. Každá z hlavných postáv sa tam ocitne v jednej zo svojich najhorších životných chvíľ. Zrazu sa cíti inak, akosi uvoľnenejšie a príjemnejšie. Akoby v kaviarni pôsobila nadprirodzená sila.
- Posledná reštaurácia v Paríži – Strhujúci a podmanivý príbeh o láske, sile a obetavosti v nacistami okupovanom Paríži, kde odvážna mladá žena riskuje všetko, aby zachránila životy svojich blízkych.V nacistami okupovanom Paríži, kde miestni obyvatelia chodia spať vyhladovaní a zničení vojnou, sa z malej reštaurácie, plnej nemeckých vojakov, neprestajne ozýva hudba a smiech.
zdieľať tento článok na: