Zdal sa vám váš účet v supermarkete príliš vysoký? Tak to ste ešte nevarili v tých najdrahších reštauráciách sveta a nezháňali ingrediencie, ktorých ceny sú celkom prestrelené. Viete, o ktorých surovinách je reč?
Určite ste už počuli o hľuzovke, šafráne či jedlom zlate. No pravdepodobne ste sa nikdy nezamýšľali nad tým, ako sa tieto ťažko dostupné ingrediencie vlastne zháňajú, v akých reštauráciách sa používajú a koľko stoja.
Poklad na tanieri z Talianska či Iránu
Jednou z najdrahších a v luxusných reštauráciách najvyhľadávanejších surovín je biela hľuzovka. Hovorí sa jej tiež biely diamant a je obľúbená najmä pre svoju výraznú arómu. Jeden kilogram stojí okolo 5 000 €, pretože ide o veľmi raritnú hľuzovku. Rastie iba v Taliansku na určitých miestach, a to len vtedy, ak je priaznivé počasie. Vedeli ste, že na zber hľuzoviek sa používajú špeciálne vycvičené prasatá?
Aj Irán sa môže pýšiť surovinou, ktorú len tak ľahko nezoženiete. A ak áno, vysolíte za ňu poriadny balík. Reč je o kaviári Almas, kilogram tejto pochúťky stojí približne 25 tisíc €. Zároveň tak ide o úplne najdrahšiu ingredienciu na svete, ktorú nájdete v michelinských reštauráciách v New Yorku či Paríži. A to, či ho zrovna budú mať na sklade, je vždy veľmi otázne.
Určite vás zaujíma, prečo je tento kaviár taký vzácny (a drahý). Musí totiž spĺňať niekoľko podmienok – jeseter, z ktorého je tento kaviár, musí byť iránsky beluga, ktorý sa vyskytuje iba v Kaspickom mori. Navyše, tieto ryby musia byť zároveň albíni a musia byť vo veku 60 – 100 rokov.
Mäso, za ktoré dáte stovky eur
Máte chuť na poriadny steak? V tých najprémiovejších reštauráciách vám ho pripravia z hovädzieho mäsa Matsusaka alebo Kobe s cenou 400 – 500 € za kilogram. Obe tieto mäsá sú z Japonska, bežne sa označuje ako Wagyu. Sú špecifické veľmi silným mramorovaním a lahodnou chuťou a musia spĺňať veľmi prísne normy. Sú z výhradne panenských kráv, respektíve teliat, ktoré sú chované približne tri roky. O tieto zvieratá je na farmách nadštandardne postarané.
Dali by ste za melón 10 tisíc €?
Japonci sú známi svojou kultúrou luxusného ovocia. Aj preto práve odtiaľto pochádza najdrahšie ovocie sveta, ktorého kilogram stojí okolo 10 tisíc €. Konkrétne ide o melón Yubari King, odrodu cantaloupe. Ten správny kus musí byť dokonale okrúhly, musí mať veľmi tenkú šupku a hladký povrch. Japonci tieto melóny dávajú ako luxusné dary.
Ďalším veľmi drahým a vzácnym ovocím je hrozno Ruby Roman, ktoré taktiež pochádza z Japonska. Kilogram stojí okolo 8 tisíc eur a jeho bobuľky sú vzácne najmä pre ich veľkosť. Tá je približne 4x väčšia ako bobuľky klasického hrozna. Aby bol strapec hrozna vhodný do predaja, každá bobuľa v strapci musí vážiť minimálne 20 gramov a mať cukornatosť 18 % a viac.
Ďalším veľmi vzácnym ovocím je čierny vodný melón Dnesuke, taktiež vyskytujúci sa v Japonsku. Kilogram sa predáva za približne 3,5 tisíc €. Jeho povrch je úplne čierny, no vnútro melóna je rovnaké ako z melónov, ktoré sú bežne dostupné aj u nás.
Šafrán aj voda medzi najdrahšími surovinami
Šafránu sa hovorí aj červené zlato, cena za 1 gram sa pohybuje okolo 8 – 20 €. Určite poznáte aj známe prirovnanie – je toho ako šafránu, čo znamená že niečoho je veľmi málo. Okrem toho, že kvalitného šafránu je veľmi málo, tak je náročný aj samotný proces zberu. Doposiaľ nikto nevymyslel iný ako ručný spôsob.
Korenie šafrán je v podstate sušená tyčinka rastliny – každá rastlina má len 3 tieto tyčinky. Predstavte si to tak, že na produkciu 1 kilogramu šafránového korenia by boli potrebné kvety rozosiate na ploche dvoch futbalových ihrísk. A ich zber by si vyžadoval 80 hodím ručnej práce.
Verte či neverte, medzi najdrahšími ingredienciami na svete je aj obyčajná voda. Teda nie obyčajná, ale ťažená z prameňa 2 000 metrov pod morom, kúsok od Havajských ostrovov. Jej názov je Kona Nigari a 750 ml fľaša stojí cca 360 €. Bežne sa predáva v Japonsku, kde je o ňu veľký záujem.
Pravý balzamikový ocot tak ľahko nezoženiete
Mysleli ste si, že vo vašej poličke máte pravý balzamikový ocot? Jedine v prípade, že ste za 100 ml dali cca 150 €. Jeho výroba trvá dlhých 12 rokov, pričom nesie aj ochrannú známku. Pravý balzamikový ocot sa vyrába výhradne z hrozna Trebbiano, ktoré sa pestuje v oblasti Emilia Romagna v Taliansku. Následne sa mušt z tohto hrozna varí na otvorenom ohni a potom zrie v drevených sudov.
Šunka, pri ktorej by váš bankový účet zaplakal
Na záver tu máme mäsový bravčový výrobok – sušenú šunku. Ale nie obyčajnú, ale vyrobenú z čiernych iberských ošípaných, ktoré sa chovajú na západe Španielska. Osobitá chuť šunky z týchto zvierat vraj pochádza zo sladkých žaluďov, ktoré prasatá jedávajú v lesoch. Výroba predchádza veľmi prísnym normám.
Na 1 hektár pôdy sa môžu chovať maximálne dve ošípané, aby im bolo zabezpečené dostatočné množstvo žaluďov, konkrétne 5 kg denne. Po zabití sa kus mäsa, respektíve šunka zavesí a suší sa 3 roky. Pravidelne ju chodia ovoniavať inšpektori, ktorí povedia, či vonia dostatočne dobre. Následne sa táto šunka Iberico de Belotta ručne krája a jeden kilogram sa predáva za približne 400 €.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: