Kto má rád osladené kávy, ruku hore! Občas je príjemná zmena dopriať si nielen espresso či cappuccino, ale skôr kávu vo forme dezertu. Tieto kávové nápoje priamo z Talianska dokonale opantajú vaše chuťové poháriky a zároveň vám dodajú potrebnú dávku kofeínu.
Káva a kávové nápoje sú pre Talianov rovnako dôležité ako pizza či cestoviny. Skvelé jedlo neodmysliteľne patrí k ich kultúre. Jednotlivé regióny, ktorých je v krajine neúrekom, si niektoré recepty upravujú podľa seba. Pridávajú do nich ingrediencie, typické pre danú lokalitu, a vytvoria tak celkom unikátny a nenapodobiteľný recept.
Pozrime sa spoločne na kávové nápoje, ktoré chutia najlepšie priamo na mieste, pripravené miestnymi majstrami – baristami. Týchto 5 káv by ste na potulkách po Taliansku určite nemali vynechať!
Granita di caffè (ostrov Sicília)
Granita je typická sicílska pochúťka. Je to vlastne vyšľahaná kávová drť (polozmrazená kávová kaša) poliata šľahačkou. Tento kávový sorbet si ľahko pripravíte aj doma z kávy, vody a cukru. Počas mrazenia sa zmes pravidelne mieša vidličkou, aby sa zabránilo tvorbe veľkých kryštálov a vznikla jemná, zrnitá textúra. Výborne sa hodí so sladkým pečivom brioška.
Affogato (Florencia a okolie)
Affogato patrí medzi kávové nápoje, ktoré sa postupne rozšírili aj v našich končinách. Teší sa obľube najmä v moderných kaviarňach, čo sledujú kávové trendy.
Tento kávový dezert síce nepochádza priamo z Florencie, ale vraj tu chutí najlepšie. Vo svojej podstate je to vanilková zmrzlina preliata čerstvým espressom. Vivoli Gelateria z Florencie sa na sociálnych sieťach preslávila svojím affogatom s kosoštvorcovým tvarom zmrzliny a dvojitou dávkou kofeínu. Do vychladeného cappuccina sa pridá zmrzlina s dierou v strede, do ktorej následne pomaly prekvapkávajú čerstvé espresso. Skúsili by ste?
Bicerin (Turín)
Najznámejšie čokoládové mesto Talianska Turín má tiež svoj tradičný nápoj, ktorý spája práve kávu a čokoládu. Bicerin sa pripravuje z roztopenej talianskej čokolády, čerstvého espressa a našľahanej mliečnej peny. Vrstvy sa do vysokého pohára nalievajú postupne a nemali by sa zmiešať, čo pri vychutnávaní si nápoja vytvorí zaujímavý chuťový efekt.
Caffe ‘Allo Zabione (Bologna)
Pravé Caffee ‘allo zabione, ktoré pochádza zo stredného Talianska, je espresso zmiešané s rozšľahaným vajíčkom. Do nápoja sa ďalej pridáva cukor a kardamón, aby výsledok chuťou pripomínal tradičný vaječný likér. Nepravé Caffee ‘allo zabione občas dostanete aj u nás, je však väčšinou pripravené len zmiešaním espressa s kupovaným vaječným likérom.
Moretta di Fano (región Marky)
Medzi kávové nápoje, ktoré stojí za to aspoň raz v živote ochutnať, sme zaradili aj kávu so zložitejším názvom Moretta di Fano. Ak máte trochu času naviac (a nejdete nikam autom), ľahko si ju pripravíte aj doma. Zmes anízu, rumu a brandy sa zahrieva nad parou s cukrom a citrónom.
Potom sa naleje do priesvitného pohára. Espresso doň pridáte pomaly, aby sa nezmiešalo s likérom, ale ležalo na vrchu. Na záver kávu doladíte štipkou mliečnej peny.
zdroj: Delicious.com.au
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: