Kávové nápoje, ktoré by ste mali skúsiť. Tie najchutnejšie vám pripravia iba v Taliansku

579
kávové nápoje z Talianska
foto: Canva
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Kto má rád osladené kávy, ruku hore! Občas je príjemná zmena dopriať si nielen espresso či cappuccino, ale skôr kávu vo forme dezertu. Tieto kávové nápoje priamo z Talianska dokonale opantajú vaše chuťové poháriky a zároveň vám dodajú potrebnú dávku kofeínu.

Káva a kávové nápoje sú pre Talianov rovnako dôležité ako pizza či cestoviny. Skvelé jedlo neodmysliteľne patrí k ich kultúre. Jednotlivé regióny, ktorých je v krajine neúrekom, si niektoré recepty upravujú podľa seba. Pridávajú do nich ingrediencie, typické pre danú lokalitu, a vytvoria tak celkom unikátny a nenapodobiteľný recept.

Pozrime sa spoločne na kávové nápoje, ktoré chutia najlepšie priamo na mieste, pripravené miestnymi majstrami – baristami. Týchto 5 káv by ste na potulkách po Taliansku určite nemali vynechať!

Granita di caffè (ostrov Sicília)

Granita di caffè
foto: Canva

Granita je typická sicílska pochúťka. Je to vlastne vyšľahaná kávová drť (polozmrazená kávová kaša) poliata šľahačkou. Tento kávový sorbet si ľahko pripravíte aj doma z kávy, vody a cukru. Počas mrazenia sa zmes pravidelne mieša vidličkou, aby sa zabránilo tvorbe veľkých kryštálov a vznikla jemná, zrnitá textúra. Výborne sa hodí so sladkým pečivom brioška.

Affogato (Florencia a okolie)

affogato kávové nápoje
foto: Canva
reklama:

Affogato patrí medzi kávové nápoje, ktoré sa postupne rozšírili aj v našich končinách. Teší sa obľube najmä v moderných kaviarňach, čo sledujú kávové trendy.

Tento kávový dezert síce nepochádza priamo z Florencie, ale vraj tu chutí najlepšie. Vo svojej podstate je to vanilková zmrzlina preliata čerstvým espressom. Vivoli Gelateria z Florencie sa na sociálnych sieťach preslávila svojím affogatom s kosoštvorcovým tvarom zmrzliny a dvojitou dávkou kofeínu. Do vychladeného cappuccina sa pridá zmrzlina s dierou v strede, do ktorej následne pomaly prekvapkávajú čerstvé espresso. Skúsili by ste?

Bicerin (Turín)

Bicerin káva
foto: Canva

Najznámejšie čokoládové mesto Talianska Turín má tiež svoj tradičný nápoj, ktorý spája práve kávu a čokoládu. Bicerin sa pripravuje z roztopenej talianskej čokolády, čerstvého espressa a našľahanej mliečnej peny. Vrstvy sa do vysokého pohára nalievajú postupne a nemali by sa zmiešať, čo pri vychutnávaní si nápoja vytvorí zaujímavý chuťový efekt.

Caffe ‘Allo Zabione (Bologna)

Caffe ‘Allo Zabione
foto: Canva

Pravé Caffee ‘allo zabione, ktoré pochádza zo stredného Talianska, je espresso zmiešané s rozšľahaným vajíčkom. Do nápoja sa ďalej pridáva cukor a kardamón, aby výsledok chuťou pripomínal tradičný vaječný likér. Nepravé Caffee ‘allo zabione občas dostanete aj u nás, je však väčšinou pripravené len zmiešaním espressa s kupovaným vaječným likérom.

Moretta di Fano (región Marky)

Moretta di Fano
foto: whymarche.com

Medzi kávové nápoje, ktoré stojí za to aspoň raz v živote ochutnať, sme zaradili aj kávu so zložitejším názvom Moretta di Fano. Ak máte trochu času naviac (a nejdete nikam autom), ľahko si ju pripravíte aj doma. Zmes anízu, rumu a brandy sa zahrieva nad parou s cukrom a citrónom.

Potom sa naleje do priesvitného pohára. Espresso doň pridáte pomaly, aby sa nezmiešalo s likérom, ale ležalo na vrchu. Na záver kávu doladíte štipkou mliečnej peny.

zdroj: Delicious.com.au

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama