Pierre Cédrick Klimeczek sa aktuálne objavuje vo finálových dieloch súťaže MasterChef. V prvom rade ale zostáva kaderníkom, kreatívnym a klientkami veľmi obľúbeným. Práve ony ho poznajú aj ako kuchára, keďže svoje kulinárske výtvory prezentuje na sociálnych sieťach rovnako, ako nové účesy svojich zákazníčok. Pierre je zároveň veľmi aktívny v dobrovoľníctve, jeho pomoc smeruje najmä do komunity nepočujúcich.

Ako sa kaderník dostane k súťaži vo varení?

Je to celé jedna veľká náhoda. Môj dlhoročný zákazník a kamarát je vášnivý kuchár Lacko Floreán a raz mi pri strihaní vlasov spomenul, že sa prihlásil do MasterChef Slovensko. Nabádal k tomu aj mňa. Reagoval som zo smiechom a so slovami, že by som si nikdy na niečo podobné netrúfol. Povedal mi, že sleduje moje príspevky, ktoré pridávam na sociálne siete a že niektoré moje kuchárske počiny sú fakt dobré a že to musím skúsiť. Povedal, že ma prihlási a bude. Ešte stihol poznamenať, že to bude riadna sranda ak ma vyberú a jeho nie. A stalo sa! No na našom kamarátstve sa tým nič nemení. Naďalej spolu varievame a skúšame nové veci. Neskutočne ma posúva a motivuje.

Máš tajný plán, čo by si urobil s výhrou v súťaži? Venoval by si sa vareniu profesionálne?

Každý, kto ma pozná vie, že nie som tajnostkár, takže moje plány sú takmer vždy skoro verejné a aj to, že som maximálne kreatívny a stále niečo riešim. To som ja. Takže vlastne plán mám vždy. Život je príliš krátky na to, aby sme ho premrhali len tak. Značnú časť peňazí z výhry by som rozdal. Pomohol by som mamine, rodine a Lackovi – on je strojcom tohto všetkého, čo sa práve deje. Navyše nemá zrovna najľahší osud, s ktorým sa pasuje každý deň. Niečo by som dal ťažko chorým nedoslýchavým dvojičkám Zuzke a Sárke z Michala nad Žitavou, ktoré sú mojimi fanúšičkami a kamarátkami od roku 2013, kedy som tiež zmobilizoval všetky možné sily, aby som im pomohol. Dosť sa angažujem týmto smerom. Podporujem totiž dlhoročne komunitu nepočujúcich, medzi ktorými mám množstvo kamarátov. V pomoci im máme neskutočné rezervy a už len oproti susedom Čechom  sme  veľmi pozadu.  A nesmiem zabudnúť, že veľmi rád  by som vydal knihu svojich receptov, ale nebola by to celkom tradičná kuchárka.  Mám jasnú predstavu, takže vôbec by nebolo zlé uspieť a vyhrať. Tá kuchárska kniha je mojim veľkým snom, takže dúfam, že sa mi ju podarí vydať, aj keby som v súťaži neuspel.

Vedel by si sa vzdať svojej práce, ak by si dostal zaujímavú ponuku súvisiacu s varením?

Myslím si, že áno. Verím, že by stačil impulz od niekoho, kto je pre mňa skutočnou kapacitou v tom, čo robí, potľapkanie po pleci , pochvalné slovo alebo viera vo mňa. Som pripravený prijať akúkoľvek výzvu. Aj moja práca kaderníka je tvorivá, kreatívna a farebná. Podobná tej v kuchyni. Už dnes si mnohé svoje klientky hýčkam dobrotami, ktoré častokrát po nociach po návrate z práce tvorím. Nezanevrel by som na vlasy. Mám dosť energie zvládnuť aj jedno aj druhé.

Napriek tomu, že medzi súťažiacimi v takýchto súťažiach vládne rivalita, ty si si medzi svojimi súpermi našiel priateľov. Kto ťa z kolektívu súťažiacich najviac oslovil?

V kolektíve našej finálovej 16tky je takmer vždy skvelá atmosféra. Sme si jeden druhému oporou, pomáhame si a podporujeme sa. Pre mňa je to čosi nevídané a ojedinelé. Miestami sa mi zdá, že ani nie sme súpermi o tak vysokú sumu. Myslím, že mnohí z nás to berú ako obrovskú skúsenosť, možnosť naučiť sa nové veci a najmä si dokázať sami sebe, že sme psychicky i fyzicky mimoriadne odolní. Už v 1.deň po castingu som si prisadol v aute k Raziji. Neverím, že je to náhoda, hneď v ten deň sme sa s Razijou zhodli na tom, že žiadne stretnutie nie je náhodné a že sme sa jednoducho mali stretnúť. Jeden druhému sme veľkou mentálnou oporou, keďže šou tohto formátu je veľkou mentálnou výzvou. Samozrejme, že sa snažím vychádzať so všetkými a myslím, že sa mi to darí. Nedá sa menovať všetkých, ale mám ich rád. Sme ako jedna veľká rodina.

S Razijou v súkromí výborne vychádzajú, spolu nielen varia, ale pripravujú i spoločný projekt, ktorým chcú podporiť združenie na pomoc autistickým pacientom

Viem o Tebe, že si viac-menej vegetarián, nerobí ti problém príprava mäsových jedál? Predsa len, kuchár svoj výtvor musí aj ochutnať.

To som. Veru viac menej. Účasť v šou moje vegetariánstvo musela prerušiť, pretože ak chcete byť komplexný kuchár, musíte vedieť pripraviť aj mäso. Svoje jedlá ochutnávam, ale zväčša ich nejem. Presne, ako som povedal Pycovi, ktorý bol špeciálnym hosťom v jednej z epizód šou MasterChef.  Mám neskutočnú radosť, ak ľudia jedia moje jedlá a chutí im. Väčšinou sa najem už z vône pri varení.

Aké jedlo pripravuješ najradšej a ktoré z tých, čo si doposiaľ varil v súťaži ti robilo najväčší problém?

Nazval by som sa pocitovým kuchárom, teda nemám presné recepty. Snažím sa takmer vždy inovovať aj tradične jedlo použitím fantázie a kreativity. Najradšej skúšam neobvyklé a neskúšané kombinácie, využívam podceňované alebo málo používane suroviny. Mám rád mnohé kuchyne sveta, ale len kvôli inšpirácii. Nechcem kopírovať nikoho. Jedlo je môj podpis. Často varím zo surovín za málo peňazí. Najväčší problém som mal s jedlom v TOP 25. Mal som jasnú predstavu, aké inovatívne jedlo pripravím z bryndze za 30 minút. Chcel som ísť tak trochu proti prúdu. Napadlo mi, že by som mohol pripraviť dezert. Batôžtek z palacinkového cesta plnený bryndzou a karamelizovanou hruškou, no v surovinách, ktoré sme mali k dispozícii, chýbalo ovocie i vajíčka. Z môjho času uplynulo 10 minút a stále som netušil, čo bude plán B. Tesne pred finišom som vytvoril z bryndze, šalotky, slaninky, čili, byliniek a orechov dip ku grilovaným cuketkám a pečenému bravčovému karé. Na styling jedla žiaľ nezostalo toľko času, koľko by som potreboval. Bolo to o chlp ale postúpil som do finálovej šestnástky. Porotca Branislav Križan vyzdvihol výbornú chuť a to  našťastie rozhodlo.

Pierre v zápale varenia. Ani v kuchárskej súťaži v sebe nezaprie kaderníka, pravidelní diváci si môžu všimnúť rôzne Pierrove účesy

Ostaneš pri varení aj po skončení súťaže? Kde ťa môžu sledovať Tvoji fanúšikovia?

Variť už budem určite navždy. Už si neviem ani život bez toho predstaviť. Je to moja legálna droga. Fascinuje ma to množstvo kombinácií surovín, ktoré kdesi na mňa  ešte čakajú. Fanúšikovia ma môžu nájsť na sociálnych sieťach, kde prezentujem svoje kuchárske výtvory ale i svoju kadernícku prácu. Čo sa tej týka, intenzívne pracujem na prípravách nového salónu krásy, ktorý bude mať moje meno. Na živo ma môžete vidieť 19. mája 2016 v súťaži  Tatranský kuchár, kde sa stretneme viacerí finalisti z MasterChef.

Varíš veľmi moderne, kreatívne. Máš vzťah aj ku klasickej slovenskej kuchyni?

Ďakujem krásne. Samozrejme. Práve sa snažím ísť cestou aby suroviny z ktorých varím,  boli ”naše”, čerstvé a za dostupný peniaz. Chcem reinkarnovať suroviny, ktoré sú typické slovenské, tradičné či miestami aj často zabudnuté  a ich využitie inovať, teda predstaviť danú ingredienciu v inom svetle. Milujem sladké, zjem čokoľvek makové. Mal som obdobia, kedy som jedol sladké na raňajky, obed aj večeru.  Kedysi som tradične nenávidel tekvicový prívarok, granadír či bryndzové halušky. Dnes som prehodnotil postoje k istým jedlám, lebo som pochopil, že neexistuje zlá ingrediencia len zlý technologický postup. Milujem napríklad mamine makové šúľance alebo babkinu fazuľovú polievku z “bôbovice.”

Pierre svoje kuchárske umenie predstavuje fanúšikom na sociálnych sieťach

Máš cudzokrajne znejúce meno, ale hovoríš pekne po slovensky. Ako je to s tvojím menom?

Moje meno je presnou kombináciou toho, čo sa vo mne mieša a čo mám rád.  Slobodne som si ho vybral a zmenil, pretože väzby na môjho otca, ktorý sa volal ako ja, sa pretrhli už v detstve. Človek sa dennodenne stretáva  s ranami života, ale na údery vlastného otca sa zabúda veľmi ťažko. V podstate si to nosíte celý život so sebou. Zmena mena bola v mojom prípade darom k mojim narodeninám a zároveň hrubou čiarou za tým, čo bolo. Nechcel som, aby ma viac spájalo s človekom, ktorý si neváži svoje dieťa, nepodporuje a spochybňuje ho. Prioritne som si chcel zmeniť priezvisko. Moja babička bola Poľka a vždy bola pre mňa obrovským vzorom, pomáhala ma vychovať, trávil som s ňou ešte kým žila veľa času. Cédrick mal byť zase môj krstný syn, ktorý zrejme navždy bude alternatívou za dieťa vlastné. Sestra Katka sa nakoniec rozhodla pre meno Nicolas ale ja som si meno Cédrick prisvojil. Pôvodné meno Peter som zmenil na francúzsky ekvivalent Pierre. Beriem to tak, že niekto si dá urobiť nové tetovanie, ja som si zmenil meno.

Pierre, ďakujem ti za rozhovor, za celý kolektív Menucka.sk ti držím palce v tvojom ďalšom pôsobení v súťaži MasterChef, v súťaži Tatranský kuchár i v tvojich súkromných plánoch.

Zdroj foto: TV Markíza, archív PCK






10 KOMENTÁR

  1. Veľmi pekné, úprimné a výstižné vyznanie k vareniu aj životu. Pierre, držíme palce, tuj, tuj, nech sa ti darí :)

  2. pierre, dobre s mi citalo. prekvapilo ma to, ako islo s prihlaskou na tu sutaz. Vdaka peknemu priatelstvu a to s kucharom Lackom … Drž saaa!

Vložiť komentár