
Najväčší slovenský festival rastlinného stravovania sa koná už túto nedeľu. Bratislavská Stará tržnica sa 8.10.2023 naplní výborným jedlom a programom.
Vegánske hody sa konajú tento rok už druhýkrát, a to vo väčšej, výročnej jesennej verzii. Jesenné Vegánske hody prinesú vyše štyridsať rôznych stánkov s jedlom, ochutnávkami a navyše aj infostánky v NGO zóne či rôzne prezentácie noviniek na trhu. Celodenný program bude tentokrát kombináciou kuchárskych show a vzdelávacích blokov. Festival potrvá už tradične od desiatej do devätnástej.
Jesenné vegánske hody budú mať širokú ponuku jedál
Svoje si tu nájde naozaj každý – tešiť sa môžeme napríklad na streetfood Green Leaf a trenčiansky Vegánsky gazda, India sa bude dať ochutnať v skvelom jedle od Vivan’s, Brazília zas v stánku Cariocas. Privítame aj bezlepkové prevádzky Glutenfreeaks alebo bezlepkovú ponuku od Made with laf, pochutiť si tak bude môcť naozaj každý bez výnimky.

Návštevníkov a návštevníčky s chuťou na sladké uspokoja čokoládové produkty Willmann, prievidzské Simply Vegan alebo palacinky a wafle od Café Nektár. Okrem toho sa už tradične môžeme tešiť na klasickú gyozu od Foodstock, bao žemličky od Bao Brothers alebo obľúbené jedlá z Balans Bistra a veľa, veľa ďalšieho. Pitný režim bude zabezpečovať napríklad prevádzka sirupov a štiav Pijo Bio či partner festivalu – pivovar Nilio. Nebudú chýbať ani stánky s vegánskou kozmetikou, napríklad parfémy od Bonumosalebo a dekoratívna kozmetika Fraela.
Okrem tradičných či úplne nových stánkov so skvelým jedlom budú návštevníci a návštevníčky môcť ochutnať horúce novinky, ktoré len teraz prichádzajú na trh. Skúsiť budú môcť napríklad produkty v stánku firmy Lunter, ale aj testovať nové alternatívy syrov balkánskeho typu od značky Rajo či vegánske alternatívy syrov od značky Violife či Nourishh.
Program bude kombináciou kuchárskych show a vzdelávacích blokov
Kuchárske show s ochutnávkou pre návštevníkov a návštevníčky pripravili Lucia Adamjáková známa aj profilom @easyveganlife, varením v spolupráci so značkou Nourishh. Navarí aj Roman, umeleckým menom DNA, ktorý spája uvedomelý rap, súcit so zvieratami a rastlinné recepty pod značkou @laskamier.
O tom, ako jesť rastlinne a zdravo tak, aby telu nič nechýbalo, bude prednáška od vyštudovaného výživového poradcu Radka Látala. Odbornú stránku programu doplní Michal Kutlík s prednáškou o programe Jem pre Zem a aktuálnej kampani za spravodlivú daň pre rastlinné alternatívy potravín.

Martin Smrek a Lucia Tupá z Humánneho pokroku publiku porozprávajú o dôležitosti etických problémov spojených so živočíšnou výrobou a o najdôležitejších zmenách týkajúcich sa všetkých zvierat v EÚ. Program zakončí EURACTIV s panelovou diskusiou s názvom Sme to, čo jeme? Čo o nás hovorí (ne)pohodlie hospodárskych zvierat s Borisom Bilčíkom, vedcom z SAV, Zuzanou Stanovou z Iniciatívy Zvierací ombudsman a Martinom Smrekom za zvieracoprávne hnutie Humánny pokrok.
Diskusiu bude moderovať editor portálu EURACTIV Slovensko Marián Koreň. Celodenným programom budú sprevádzať eko-aktivistka Marta Fandlová a redaktor Silvester Roštár. Toto všetko hovorí, že je, na čo sa tešiť.
zdieľať tento článok na: