Ochutnávka budúcnosti bez krutosti: Jesenné Vegánske hody nebudú len o jedle

530
Vegánske hody
foto: Wikes (Viktor Hlavatovič)
Prihláste sa na odber článkov:
najnovšie články 1 x týždenne

Vložením e-mailovej adresy do poľa a potvrdením políčka prihlásiť sa udeľujete prevádzkovateľovi súhlas so spracovaním osobných údajov. Bližšie informácie, ako spracúvame vaše osobné údaje nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov.

Obľúbený festival rastlinného jedla sa vráti do bratislavskej Starej tržnice. Vegánske hody sa uskutočnia v nedeľu 19. októbra a návštevníkom a návštevníčkam ponúknu široký výber rastlinných špecialít, stánky s potravinami a kozmetikou, NGO zónu, ochutnávky noviniek a celodenný sprievodný program.

Festival Vegánske hody opäť prináša ochutnávku sveta bez krutosti – alternatívu k realite, v ktorej milióny zvierat denne trpia v priemyselných veľkochovoch.

„Tešíme sa z pretrvávajúceho záujmu ľudí a prevádzok. Festival je o jedle, ale ešte viac o budovaní budúcnosti, kde je rešpekt k zvieratám a planéte prirodzenou súčasťou života,“ hovorí manažérka festivalu Michaela Markovičová.

Vegánske hody pódium
foto: Wikes (Viktor Hlavatovič)

Vegánske hody upozorňujú na dôležitosť udržateľnosti

Živočíšna výroba je jedným z hlavných faktorov klimatickej krízy, odlesňovania či znečistenia vôd a pôdy. Strava založená na rastlinných ingredienciách prináša riešenie, ktoré nezaťažuje prírodu a začína priamo na našom tanieri.

Organizátorky preto dôsledne dbajú aj na ekologické detaily festivalu – jedlá sa podávajú na prírodných tanieroch, nápoje vo vratných pohároch a odpad sa kompostuje.

Podujatie zároveň spája ľudí s najnovšími trendami rastlinnej kuchyne. Na jednom mieste môžu návštevníci a návštevníčky ochutnať pouličný street food, exotické špeciality aj slovenské klasiky v rastlinnej verzii. Cieľom festivalu je aj dopriať si prírodnú kozmetiku či zapojiť sa do workshopov a diskusií.

Festival tak ponúka nielen kulinársky zážitok, ale aj inšpiráciu, ako začať aktívne budovať budúcnosť založenú na rešpekte k zvieratám a planéte.

Vegánske hody stánky
foto: Wikes (Viktor Hlavatovič)

Vstupné je symbolické – 2 eurá v predpredaji a 3 eurá na mieste. Pre deti do 15 rokov, seniorov, osoby s preukazom ZŤP a ich sprievod je vstup voľný. Festival je otvorený aj zvieracím spoločníkom.

Mladí nechcú krutosť, jedia viac rastlinne

Mladí ľudia v celej Európe čoraz viac obmedzujú mäso a obracajú sa na rastlinné alternatívy. Trend jasne ukazuje, že budúcnosť stravovania sa mení. Európania a Európanky z mladších generácií čoraz výraznejšie menia svoje stravovacie návyky.

Podľa reprezentatívneho prieskumu neziskovej organizácie GFI Europe v 15 krajinách väčšina obyvateľov a obyvateliek súhlasí s tým, že mäsa sa konzumuje príliš veľa, a čoraz viac ľudí jeho príjem cielene obmedzuje.

Medzi rokmi 2021 a 2023 stúpol podiel ľudí, ktorí jedávajú menej mäsa, zo 46 na 51 percent. Najvýraznejšie dôvody sú zdravie, súcit so zvieratami a snaha chrániť životné prostredie. Stravovacie zvyky sa tak menia naprieč celým kontinentom.

vegánsky hot-dog
foto: Wikes (Viktor Hlavatovič)

Flexitariáni tvoria takmer tretinu Európanov a Európaniek

K tomu sa pridružujú vegetariáni, ktorí tvoria päť percent a vegáni s troma percentami, kým počet všežravcov postupne klesá. V niektorých krajinách, ako je Nemecko či Rakúsko, už väčšina obyvateľov žije spôsobom, ktorý mäso redukuje.

Tento dopyt vytvára priestor pre inovácie. Európsky sektor alternatívnych proteínov zaznamenal od roku 2015 nárast počtu patentov o 960 percent a investície doň v roku 2024 dosiahli takmer pol miliardy eur. Je zrejmé, že budúcnosť potravín sa buduje práve teraz.

Jedinečnú príležitosť ochutnať a zažiť tento trend priamo ponúkajú práve Vegánske hody:

„Nenásytnosť a bezohľadnosť živočíšnej výroby ohrozuje prírodu a život na Zemi a spôsobuje brutálne utrpenie miliónov zvierat. Každý a každá z nás stojí pred voľbou. Nečinne sa prizerať alebo sa tomu rázne postaviť a začať budovať svet oslobodený od krutosti voči zvieratám a planéte. Vegánske hody pomôžu každému priblížiť sa k svetu, kde ľudia nežijú na úkor zvierat, ale zachovávajú Zem aj pre ďalšie generácie,“ uviedla Michaela Markovičová, manažérka podujatia. 

Návštevníci a návštevníčky tu môžu už 19. októbra ochutnať tie najlepšie špeciality. Zároveň budú mať príležitosť objaviť nové výrobky, ktoré dokazujú, že rastlinné alternatívy sú plnohodnotné a chuťovo bez kompromisov.

Zdieľať

reklama: