Jedlo v lietadle vyzeralo v minulosti úplne inak. Kde sme urobili chybu, keď už na palube nejeme ustrice?

984
jedlo v lietadle v minulosti
foto: Picryl
Prihláste sa na odber článkov:
najnovšie články 1 x týždenne

Vložením e-mailovej adresy do poľa a potvrdením políčka prihlásiť sa udeľujete prevádzkovateľovi súhlas so spracovaním osobných údajov. Bližšie informácie, ako spracúvame vaše osobné údaje nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov.
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Letecké spoločnosti kedysi servírovali svojim pasažierom čerstvé ustrice či pečeného moriaka. Kúpiť si letenku sa rovnalo luxusu, a to sa náležite odrážalo aj v tom, ako vyzeralo palubné menu. Kedy sa jedlo na palube zmenilo na mrazené a predpripravené polotovary a kde sme ako konzumenti urobili chybu?

Dnes si v lietadle, aj to zväčša len na veľmi dlhých letoch, otvoríme nejaký plastový box s cestovinami a kúskom kuracieho mäsa, z ktorých veľmi cítiť polotovarovú kvalitu. Jedlo v lietadle sa stalo nutnosťou pre hladných, nie zážitkom, ako tomu bolo kedysi. Kedy sa tento trend lahodného palubného menu zmenil?

V začiatkoch lietania vládla palube noblesa

Vráťme sa na úplný začiatok. Už v 20. rokoch minulého storočia ponúkali prvé aerolínie na európskych trasách jedlo, ktoré pripomínalo luxusný piknik – šaláty, pečivo, šunku, syr a fľašu vína.

Francúzska spoločnosť Air Union vraj v roku 1927 podávala až sedemchodové večere. Lufthansa ako jedna z prvých pripravila v lietadle teplé jedlo. Bolo síce jednoduché, no pre pasažierov stále nevídané a očarujúce.

jedlo v lietadle v minulosti
foto: Lifestyleandtech.co.za

Zlatý vek palubného jedla však prišiel v 30. rokoch. Vtedy lietali takzvané flying boats (z anglického jazyka lietajúce lode, pozn. redakcie). Ak ste o nich ešte nepočuli, priblížime vám ich. Išlo o obrovské hydroplány, ktoré sa podobali skôr na salón než na stiesnenú kabínu.

Pan Am, Imperial Airways či Qantas podávali v tom čase jedlá na porceláne, víno v sklených pohároch a dezerty na krištáľových tanierikoch. Na palube Imperial Airways sa jedli kačacia pečeň foie gras, hovädzí jazyk, pečené kuriatko či morka a broskyňový dezert.

Letecká spoločnosť Qantas dokonca servírovala čerstvé ustrice. Podľa austrálskeho portálu Delicious ich cestujúci za jediný rok (1938-1939) zjedli viac ako 30-tisíc! Ľudia na palube tomuto štandardu prispôsobovali aj svoje oblečenie, na let lietadlom nosili dámy elegantné šaty a muži minimálne košele či celé obleky.

jedlo v lietadle v minulosti (2)
foto: Frederic Lewis / Media.npr.org

Pomalší svet = čas na poriadne jedlo v lietadle

Po druhej svetovej vojne začali letecké spoločnosti hľadať cesty, ako zabezpečiť jedlo pre stále väčší počet pasažierov. Vznikali prvé veľkokapacitné cateringové centrá a s nimi aj myšlienka mrazeného jedla, ktorého podávanie bude na palube jednoduchšie.

Qantas v roku 1948 otvoril vlastné letové kuchyne a začal podávať egrešové koláčiky či čerstvú, teplú polievku aj na dlhých trasách do Londýna. Pasažieri síce už nesedeli pri širokých stoloch, ako tomu bolo v minulosti, ale menu ostávalo bohaté a chuťovo pestré.

V 50. rokoch sa do výšok vzniesol nielen počet pasažierov, ale aj štandard servisu. Kráľovná Alžbeta II. počas svojej návštevy Austrálie v roku 1954 cestovala lietadlom Qantas a na palube jej naservírovali pošírovanú rybu – chňapala červeného – s holandskou omáčkou, francúzske jahňacie kotletky a ako dezert neapolskú zmrzlinu.

jedlo v lietadle v minulosti (1)
foto: Content.fortune.com

Ešte aj 60. a 70. roky znamenali pre letectvo obdobie kulinárskeho vrcholu. BOAC, predchodca dnešného British Airways, ponúkal v prvej triede šesťchodové jedlá, medzi ktorými nechýbali kaviár, čerstvé ustrice, foie gras, broskyňové dezerty a široký výber likérov a vín.

Evolúcia stravovania: Ako história ľudstva ovplyvnila naše jedálničky? »

Nadviazali tak na tradičné menu, ktoré vychýrené letecké spoločnosti servírovali v 30. rokoch. Dokonca aj nadzvukový Concorde si dal záležať na tom, aby cestujúcim servíroval homára s hľuzovkami, a to všetko pri stabilite letu, ktorá umožňovala podávať šampanské v sklených pohároch aj pri rýchlosti zvuku.

Zlomový bod bol technický pokrok

Jedlo v lietadle zažilo zlomový bod, keď so sebou Boeing 747 priniesol do vzduchu masový turizmus. Lietanie sa stalo dostupnejšie, no zároveň začalo strácať na noblese. Pri stovkách pasažierov na palube bolo nevyhnutné zefektívniť obsluhu, zjednodušiť prípravu a znížiť náklady na jedlo.

Luxusné jedlá nahradili plastové tácky a vozíky so štandardizovaným menu. Z niekdajšej gurmánskej reštaurácie nad oblakmi sa stal dopravný bufet.

Dnes sú prvotriedne jedlá stále realitou – no už len pre tých, ktorí sú ochotní priplatiť si za letenku nemalú sumu. V prvej triede Emirates možno stále nájdete kaviár či ustrice, ale bežný cestujúci v ekonomickej triede má šancu tak na cestoviny alebo studený sendvič.

jedlo v lietadle
foto: Canva

Kde sme teda urobili chybu?

Možno v tom, že sme prestali vnímať lietanie ako zážitok a začali ho brať len ako spôsob presunu z bodu A do bodu B. V minulosti ste leteli raz, možno dvakrát za život, a chceli ste si tento zážitok vychutnať čo najviac.

Možno je to zároveň daň za to, že do blízkych destinácií (napríklad po Európe) lietame za smiešne sumy, často nižšie než je týždenný nákup v potravinách. Luxusné a pekne servírované jedlo na palube do tohto konceptu jednoducho nezapadá.

Zdá sa, že sme sa pomerne rýchlo adaptovali na kompromisy ako jedlo z plastových obalov, ktoré jeme postojačky alebo za volantom, na fast foody maskované ako reštaurácie a na miznúcu kultúru stolovania. Ale možno predsa len ešte nie je všetko stratené.

Stále existujú spoločnosti, reštaurácie či malí producenti, ktorí sa nevzdali a veria v návrat kvality. Ešte vždy je tu nádej, že si opäť nájdeme čas sadnúť si k stolu – možno aj k tomu na palube – a vychutnáme si fantastické menu servírované ako jedlo v lietadle.

zdroje: Delicious.com.au, Mashed.com, Royalgazette.com, Lovefood.com

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin