Jedlé krevety patria medzi najobľúbenejšie morské plody a v kuchyni majú široké využitie – od ľahkých predjedál až po hlavné jedlá v exotických či tradičných receptoch. Existuje však viacero druhov kreviet, ktoré sa líšia veľkosťou, farbou, chuťou aj spôsobom prípravy.
Poďme sa podrobnejšie pozrieť na najznámejšie jedlé krevety. V akvaristickom svete je ich ešte oveľa viac, sú však v našich končinách len málo zastúpené. Sú menej bežné v morskom aj sladkovodnom prostredí, často ich jedia iba domáci na ťažšie dostupných ostrovoch a nestali sa vývozným artiklom (na rozdiel od krevetiek, ktoré aj u nás v reštaurácii bežne dostaneme).
V závere článku nájdete konkrétne tipy na reštaurácie, kde si ich môžete v rozličných podobách vychutnať. Ako si ich najradšej pripravujete alebo objednávate vy? Nechajte sa inšpirovať!
Biele (koktailové) krevety

Biele krevety patria medzi najviac konzumované druhy kreviet na svete. Ich pancier je svetlý až priesvitný a mäso má jemnú, mierne sladkastú chuť. Často sa používajú v koktailoch, polievkach a šalátoch, kde vynikne ich ľahká textúra. Po tepelnej úprave získavajú ružový odtieň a skvelo sa kombinujú s cesnakovým maslom alebo bylinkovými marinádami.
Tigrie krevety
Tigrie krevety sú väčšie a známe svojimi tmavými pruhmi na pancieri, podľa ktorých dostali aj svoje meno. Sú naozaj veľké – v dobrých podmienkach dorastajú až do veľkosti 30 centimetrov. Ich mäso je pevné, šťavnaté a plné chuti. V gastronómii sa často využívajú v grilovaných pokrmoch alebo sa restujú na masle s bylinkami.
Kráľovské krevety
Kráľovské krevety rovnako patria k najväčším dostupným druhom. Vyhľadávame ich práve pre ich pevné, mäsité telo a výraznú morskú chuť. Ich prirodzená sladkosť vyniká pri jednoduchých úpravách ako je grilovanie alebo pečenie na bylinkách (dobre sa k nim hodí napríklad rozmarín) so zopár kvapkami citróna. Sú skvelé aj ako hlavná ingrediencia do cestovín alebo rizota.
Červené krevety

Červené krevety sa vyznačujú sýtočervenou farbou aj v surovom stave. Ich mäso je jemné, no zároveň šťavnaté s intenzívnou morskou chuťou. V kuchyni sa často používajú v studených pokrmoch ako je napríklad carpaccio, ale rovnako dobre chutia aj rýchlo opečené na olivovom oleji s čerstvými bylinkami.
Červené argentínske krevety
Červené argentínske krevety pochádzajú z vôd Južnej Ameriky v okolí Argentíny. Sú známe svojou prirodzenou ružovou až červenou farbou. Ich mäso je výrazne sladké a šťavnaté, preto nepotrebujú veľa dochucovania. Ideálne sú na jednoduché prípravy ako je grilovanie alebo varenie v maslovej omáčke. Sú obľúbené v stredomorskej kuchyni a často sa podávajú s cesnakovým dresingom či paradajkovými omáčkami.
Severské krevety
Severské krevety sú drobnejšie, dorastajú asi do veľkosti 10 centimetrov. Pochádzajú z chladných vôd severného Atlantiku a Severného mora. Ich mäso je pevné, sladké a mimoriadne aromatické. Často sa používajú do studených jedál ako sú sendviče, šaláty a tradičné severské smørrebrød. Vďaka svojej intenzívnej chuti sú výborné aj ako príloha k jemným omáčkam.
Kde si jedlé krevety najlepšie vychutnať?
Krevety možno pripraviť na množstvo spôsobov – grilované s cesnakovým maslom, vyprážané v chrumkavom cestíčku, podávané v krémovej omáčke s cestovinami alebo v exotických ázijských jedlách, ako sú karí, poké či wok pokrmy.
Ak si chcete pochutnať na krevetách v reštaurácii, určite nevynechajte podniky, ktoré sa špecializujú na morské plody. Nielen ony však dokážu priniesť autentický zážitok z jedla obohatený o chrumkavé krevetky. Vybrali sme tipy na podniky, kde si ich viete dopriať v rozličnej podobe:
Terra Mate (Trenčín)

Tak ako Matúš Čák Trenčiansky dokázal vybudovať veľkolepé panstvo siahajúce od Váhu až po Tatry, tím Terra Mate má snahu vybudovať reštauráciu, ktorá nadchne svojich návštevníkov príjemnou atmosférou a vynikajúcim gastronomickým zážitkom. Ochutnajte všetko, čo máte na zážitkovej kuchyni radi, napríklad aj polievku s krevetkami:
- Tom – yum polievka s ryžovými rezancami, cuketou a krevetkami
- Linguine scampi, krevetky, maslo, citrónová šťava, cesnak, bazalkové pesto, syr Grana Padano
Spirit by Foodies (Žilina)

Reštaurácia Spirit sa nachádza v samom centre Žiliny a svojimi vycibrenými chuťami láka domácich aj turistov. Na svoje si prídu milovníci mexickej kuchyne, fanúšikovia kvalitných burgrov a vybrať si môžete aj z pestrej ponuky šalátov. Vedeli ste však, že si u nich môžete pochutiť aj na krevetkách?
- Shrimp Bowl – grilované krevety, čierna ryža, edamame, mrkva, avokádo, mango, sezam, koriander, manog majonéza
- Pad Thai s krevetkami – thajské ryžové rezance, krevetky, vajce, mrkva, sezam, arašidy, sójové klíčky, chilli, jarná cibuľka, limetka, rybia omáčka
- Shrimp Tacos – grilované chilli krevetky, ľadový šalát, guacamole, mrkva, koriander, chilli, nakladaná cibuľka, mango majonéza, pšeničné placky
Cozy Coza (Bratislava)

Ochutnali ste už niekedy autentické spojenie chutí Európy a Ázie priamo v Bratislave? Vaše chuťové bunky by zaiste potešila reštaurácia Cozy Coza, ktorú nájdete na Kozej 610/21. V reštaurácii si na svoje príde naozaj každý. Vedenie sa snažilo upraviť ponuku tak, aby ste si výborné exotické jedlo mohli dopriať prakticky hocikedy počas dňa.
- Tradičná juhoázijská laksa s tigrími krevetami pripravovaná z doma pripravovanej kari pasty z čerstvej kurkumy, kokosového mlieka, koreňa galanga, chilli, citrónovej trávy a tamarindu a podávaná s ryžovými rezancami, paradajkami, koriandrom a zelenými fazuľkami
- Šafránové rizoto so zelenou špargľou podávané s tigrími krevetami marinovanými v chilli a hoblinami parmezánu
Café Razy Restaurant (Poprad)

Ak hľadáte v Poprade reštauráciu, kde si pochutnáte na špecialitách svetových kuchýň, cestovinách či pizzi, v Café Razy ste na správnom mieste. Nie je to však ani zďaleka všetko, obľúbená reštaurácia sa rozhodla rozšíriť svoju ponuku a od októbra ponúka aj chutné denné menu. Ste zvedaví, aké špeciality s krevetkami si v Poprade viete dopriať?
- Tacos Shrimp – kukuričná tortilla, grilované krevety s cesnakom, dressing z petržlenovej vňate, miešaný šalát, chipotle
- Salad Gamberoni – zmes listových šalátov, uhorka, olivy, kukurica, grilované krevety, chilli dressing, pizza tyčinka
- Pizza Mare – paradajková omáčka, mozzarella, paradajka, kukurica, krevety
Baroza Restaurant & Bistro (Bratislava)

Ojedinelý koncept Baroza v Petržalke spája kvalitné moderné bistro a reštauráciu inšpirovanú gastronomickými dobrotami z rôznych kútov sveta. Nachádza sa v tichej lokalite s množstvom zelene. Radi pre vás pripravia rôzne spoločenské akcie, priateľské prostredie vytvorili aj pre najmenších v podobe nadštandardne vybavenej interiérovej herne s certifikovaným holandským preliezkovým domom. V prvom rade sú však vynikajúcou reštauráciou, kde si môžete objednať aj jedlé krevety:
- Smažené tigrie krevety, pikantná omáčka z pečených paprík, šľahaná feta, koriander
Piváreň Bokovka (Trnava)

Bokovka v Trnave ponúka výborné jedlá z jedálneho lístka ako aj denné obedové menu. Je verná kvalite a jedinečnosti piva Pilsner Urquell, vyrábaného so stáročnými skúsenosťami z najkvalitnejších surovín. Zameriavajú sa na starostlivo pripravené skvelé jedlo a precízny servis, pri ktorom nešetria úsmevom. Nájdete tu pestré a kreatívne menu s dôrazom na kvalitné suroviny a odbornú prípravu. Okrem tradičných pivných špecialít vám v Bokovke ponúkajú aj skvelú pizzu, ale a ďalšie pochúťky, ako napríklad jedlé krevety:
- Spaghetti aglio olio e peperoncino – domáce špagety, olivový olej, chilli, cesnak, petržlenová vňať, restované krevety
Reštaurácia Paté – Hotel Bystrička*** (Martin)

Užite si gastronomickú mozaiku chutí v príjemnej hotelovej Reštaurácii Paté. Nechajte sa vtiahnuť do sveta lahodných chutí a gastronomických zážitkov. Vychutnajte si jedlá z kvalitných lokálnych surovín. Vždy vás bude obsluhovať profesionálny personál a vaše chuťové poháriky ocenia dokonalý zážitok, napríklad z cestovín s krevetkami:
- Cestoviny s bazalkovým pestom (bazalka, píniové oriešky, parmezán) + krevety
Pizzeria Metropol (Bratislava)

Tradičná bratislavská pizzeria, v ktorej vás okrem príjemnej chuti najrôznejších druhov pizze milo prekvapí aj vizuálna stránka jedál. Potešíte svoje chuťové aj zrakové bunky. Robia to naozaj vynikajúco & pestro, dôkazom čoho je aj zaradenie krevetiek do jedálneho lístka:
- Tagliatelle con Gamberi – krevety, pór, cherry paradajky, parmezán
- Risotto con Gamberi – ryža, krevety, paradajky, pór, parmezán
zdieľať tento článok na: