Jedlé krevety: Aké druhy poznáme a kde si ich môžete vychutnať? (tipy na podniky)

849
jedlé krevety
foto: Canva/Reštaurácia Paté - Hotel Bystrička
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Jedlé krevety patria medzi najobľúbenejšie morské plody a v kuchyni majú široké využitie – od ľahkých predjedál až po hlavné jedlá v exotických či tradičných receptoch. Existuje však viacero druhov kreviet, ktoré sa líšia veľkosťou, farbou, chuťou aj spôsobom prípravy.

Poďme sa podrobnejšie pozrieť na najznámejšie jedlé krevety. V akvaristickom svete je ich ešte oveľa viac, sú však v našich končinách len málo zastúpené. Sú menej bežné v morskom aj sladkovodnom prostredí, často ich jedia iba domáci na ťažšie dostupných ostrovoch a nestali sa vývozným artiklom (na rozdiel od krevetiek, ktoré aj u nás v reštaurácii bežne dostaneme).

V závere článku nájdete konkrétne tipy na reštaurácie, kde si ich môžete v rozličných podobách vychutnať. Ako si ich najradšej pripravujete alebo objednávate vy? Nechajte sa inšpirovať!

Biele (koktailové) krevety

biele jedlé krevety
foto: Canva

Biele krevety patria medzi najviac konzumované druhy kreviet na svete. Ich pancier je svetlý až priesvitný a mäso má jemnú, mierne sladkastú chuť. Často sa používajú v koktailoch, polievkach a šalátoch, kde vynikne ich ľahká textúra. Po tepelnej úprave získavajú ružový odtieň a skvelo sa kombinujú s cesnakovým maslom alebo bylinkovými marinádami.

Tigrie krevety

Tigrie krevety sú väčšie a známe svojimi tmavými pruhmi na pancieri, podľa ktorých dostali aj svoje meno. Sú naozaj veľké – v dobrých podmienkach dorastajú až do veľkosti 30 centimetrov. Ich mäso je pevné, šťavnaté a plné chuti. V gastronómii sa často využívajú v grilovaných pokrmoch alebo sa restujú na masle s bylinkami.

Kráľovské krevety

Kráľovské krevety rovnako patria k najväčším dostupným druhom. Vyhľadávame ich práve pre ich pevné, mäsité telo a výraznú morskú chuť. Ich prirodzená sladkosť vyniká pri jednoduchých úpravách ako je grilovanie alebo pečenie na bylinkách (dobre sa k nim hodí napríklad rozmarín) so zopár kvapkami citróna. Sú skvelé aj ako hlavná ingrediencia do cestovín alebo rizota.

Červené krevety

červené jedlé krevety
foto: Canva

Červené krevety sa vyznačujú sýtočervenou farbou aj v surovom stave. Ich mäso je jemné, no zároveň šťavnaté s intenzívnou morskou chuťou. V kuchyni sa často používajú v studených pokrmoch ako je napríklad carpaccio, ale rovnako dobre chutia aj rýchlo opečené na olivovom oleji s čerstvými bylinkami.

Červené argentínske krevety

Červené argentínske krevety pochádzajú z vôd Južnej Ameriky v okolí Argentíny. Sú známe svojou prirodzenou ružovou až červenou farbou. Ich mäso je výrazne sladké a šťavnaté, preto nepotrebujú veľa dochucovania. Ideálne sú na jednoduché prípravy ako je grilovanie alebo varenie v maslovej omáčke. Sú obľúbené v stredomorskej kuchyni a často sa podávajú s cesnakovým dresingom či paradajkovými omáčkami.

Severské krevety

Severské krevety sú drobnejšie, dorastajú asi do veľkosti 10 centimetrov. Pochádzajú z chladných vôd severného Atlantiku a Severného mora. Ich mäso je pevné, sladké a mimoriadne aromatické. Často sa používajú do studených jedál ako sú sendviče, šaláty a tradičné severské smørrebrød. Vďaka svojej intenzívnej chuti sú výborné aj ako príloha k jemným omáčkam.

Kde si jedlé krevety najlepšie vychutnať?

Krevety možno pripraviť na množstvo spôsobov – grilované s cesnakovým maslom, vyprážané v chrumkavom cestíčku, podávané v krémovej omáčke s cestovinami alebo v exotických ázijských jedlách, ako sú karí, poké či wok pokrmy.

Ak si chcete pochutnať na krevetách v reštaurácii, určite nevynechajte podniky, ktoré sa špecializujú na morské plody. Nielen ony však dokážu priniesť autentický zážitok z jedla obohatený o chrumkavé krevetky. Vybrali sme tipy na podniky, kde si ich viete dopriať v rozličnej podobe:

Terra Mate (Trenčín)

Terra Mate
foto: Terra Mate

Tak ako Matúš Čák Trenčiansky dokázal vybudovať veľkolepé panstvo siahajúce od Váhu až po Tatry, tím Terra Mate má snahu vybudovať reštauráciu, ktorá nadchne svojich návštevníkov príjemnou atmosférou a vynikajúcim gastronomickým zážitkom. Ochutnajte všetko, čo máte na zážitkovej kuchyni radi, napríklad aj polievku s krevetkami:

  • Tom – yum polievka s ryžovými rezancami, cuketou a krevetkami
  • Linguine scampi, krevetky, maslo, citrónová šťava, cesnak, bazalkové pesto, syr Grana Padano

Spirit by Foodies (Žilina)

Foodies
foto: Foodies

Reštaurácia Spirit sa nachádza v samom centre Žiliny a svojimi vycibrenými chuťami láka domácich aj turistov. Na svoje si prídu milovníci mexickej kuchyne, fanúšikovia kvalitných burgrov a vybrať si môžete aj z pestrej ponuky šalátov. Vedeli ste však, že si u nich môžete pochutiť aj na krevetkách?

  • Shrimp Bowl – grilované krevety, čierna ryža, edamame, mrkva, avokádo, mango, sezam, koriander, manog majonéza
  • Pad Thai s krevetkami – thajské ryžové rezance, krevetky, vajce, mrkva, sezam, arašidy, sójové klíčky, chilli, jarná cibuľka, limetka, rybia omáčka
  • Shrimp Tacos – grilované chilli krevetky, ľadový šalát, guacamole, mrkva, koriander, chilli, nakladaná cibuľka, mango majonéza, pšeničné placky

Cozy Coza (Bratislava)

foto: Reštaurácia CozyCoza

Ochutnali ste už niekedy autentické spojenie chutí Európy a Ázie priamo v Bratislave? Vaše chuťové bunky by zaiste potešila reštaurácia Cozy Coza, ktorú nájdete na Kozej 610/21. V reštaurácii si na svoje príde naozaj každý. Vedenie sa snažilo upraviť ponuku tak, aby ste si výborné exotické jedlo mohli dopriať prakticky hocikedy počas dňa.

  • Tradičná juhoázijská laksa s tigrími krevetami pripravovaná z doma pripravovanej kari pasty z čerstvej kurkumy, kokosového mlieka, koreňa galanga, chilli, citrónovej trávy a tamarindu a podávaná s ryžovými rezancami, paradajkami, koriandrom a zelenými fazuľkami
  • Šafránové rizoto so zelenou špargľou podávané s tigrími krevetami marinovanými v chilli a hoblinami parmezánu 

Café Razy Restaurant (Poprad)

Café Razy Poprad (2)
foto: Café Razy/Menucka.sk

Ak hľadáte v Poprade reštauráciu, kde si pochutnáte na špecialitách svetových kuchýň, cestovinách či pizzi, v Café Razy ste na správnom mieste. Nie je to však ani zďaleka všetko, obľúbená reštaurácia sa rozhodla rozšíriť svoju ponuku a od októbra ponúka aj chutné denné menu. Ste zvedaví, aké špeciality s krevetkami si v Poprade viete dopriať?

  • Tacos Shrimp – kukuričná tortilla, grilované krevety s cesnakom, dressing z petržlenovej vňate, miešaný šalát, chipotle
  • Salad Gamberoni – zmes listových šalátov, uhorka, olivy, kukurica, grilované krevety, chilli dressing, pizza tyčinka
  • Pizza Mare – paradajková omáčka, mozzarella, paradajka, kukurica, krevety

Baroza Restaurant & Bistro (Bratislava)

Bistro Baroza
foto: Baroza/Menucka.sk

Ojedinelý koncept Baroza v Petržalke spája kvalitné moderné bistro a reštauráciu inšpirovanú gastronomickými dobrotami z rôznych kútov sveta. Nachádza sa v tichej lokalite s množstvom zelene. Radi pre vás pripravia rôzne spoločenské akcie, priateľské prostredie vytvorili aj pre najmenších v podobe nadštandardne vybavenej interiérovej herne s certifikovaným holandským preliezkovým domom. V prvom rade sú však vynikajúcou reštauráciou, kde si môžete objednať aj jedlé krevety:

  • Smažené tigrie krevety, pikantná omáčka z pečených paprík, šľahaná feta, koriander

Piváreň Bokovka (Trnava)

Piváreň Bokovka
foto: Piváreň Bokovka

Bokovka v Trnave ponúka výborné jedlá z jedálneho lístka ako aj denné obedové menu. Je verná kvalite a jedinečnosti piva Pilsner Urquell, vyrábaného so stáročnými skúsenosťami z najkvalitnejších surovín. Zameriavajú sa na starostlivo pripravené skvelé jedlo a precízny servis, pri ktorom nešetria úsmevom. Nájdete tu pestré a kreatívne menu s dôrazom na kvalitné suroviny a odbornú prípravu. Okrem tradičných pivných špecialít vám v Bokovke ponúkajú aj skvelú pizzu, ale a ďalšie pochúťky, ako napríklad jedlé krevety:

  • Spaghetti aglio olio e peperoncino – domáce špagety, olivový olej, chilli, cesnak, petržlenová vňať, restované krevety

Reštaurácia Paté – Hotel Bystrička*** (Martin)

Reštaurácia Paté - Hotel Bystrička
foto: Reštaurácia Paté – Hotel Bystrička

Užite si gastronomickú mozaiku chutí v príjemnej hotelovej Reštaurácii Paté. Nechajte sa vtiahnuť do sveta lahodných chutí a gastronomických zážitkov. Vychutnajte si jedlá z kvalitných lokálnych surovín. Vždy vás bude obsluhovať profesionálny personál a vaše chuťové poháriky ocenia dokonalý zážitok, napríklad z cestovín s krevetkami:

  • Cestoviny s bazalkovým pestom (bazalka, píniové oriešky, parmezán) + krevety

Pizzeria Metropol (Bratislava)

Pizzeria Metropol Bratislava
foto: Pizzeria Metropol

Tradičná bratislavská pizzeria, v ktorej vás okrem príjemnej chuti najrôznejších druhov pizze milo prekvapí aj vizuálna stránka jedál. Potešíte svoje chuťové aj zrakové bunky. Robia to naozaj vynikajúco & pestro, dôkazom čoho je aj zaradenie krevetiek do jedálneho lístka:

  • Tagliatelle con Gamberi – krevety, pór, cherry paradajky, parmezán 
  • Risotto con Gamberi – ryža, krevety, paradajky, pór, parmezán
sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin