Na festivale Slovak Food Festival bude o tejto problematike hovoriť šéfkuchár, ktorý nie je „len“ kuchárom. Svojou prácou doslova žije – varí, riadi, predsedá, vydáva knihy, robí porotcu a v neposlednom rade propaguje zdravý a ekologický spôsob stravovania. Toto všetko v jednej osobe predstavuje Jaroslav Ertl – špičkový slovenský šéfkuchár.
Sú vám pojmy food waste a zero waste aspoň trochu známe? Už z prekladu vám je pravdepodobne jasné, že prvý výraz zahŕňa mrhanie či plytvanie zakúpenými a dopestovanými potravinami, to druhé navádza na zásadnú a radikálnu zmenu v tejto oblasti, teda čiastočnú alebo úplnú elimináciu potravinového odpadu.
Obidva pojmy sú v poslednej dobe často skloňované nielen kuchármi či ekologickými aktivistami, ale aj bežnými ľuďmi, ktorí sa zoskupujú na sociálnych sieťach a plnia výzvy o nulovom odpade.
Slovak Food Festival bude opäť vzdelávať
V posledný májový víkend (24. – 27. mája) sa uskutoční už štvrtý ročník bratislavského festivalu plného dobrého jedla a nálady, Slovak Food Festival. Každoročne sa na ňom zúčastnia stovky ľudí, ktorí si vychutnávajú dobrú náladu, príjemné počasie skorého leta a pochúťky od výmyslu sveta.
Okrem toho je už takmer neodmysliteľnou súčasťou celého festivalu aj akýsi náučný rozmer. Kuchári či iní špecialisti pravidelne prednášajú o zdravom stravovaní a jeho účinkoch či potenciálnych nebezpečenstvách na ľudské zdravie. Tento rok bude súčasťou festivalu aj food waste zóna, teda časť, v ktorej bude najmä Jaroslav Ertl rozprávať o nutnosti eliminovať potravinový odpad.
„Je to jednoduché. Všetci musíme začať od seba. Mojím cieľom je vysvetliť konzumentom, aby efektívne kupovali a uskladňovali potraviny a ako to majú urobiť. Varenie je posledný krok k cieľu,“ hovorí na margo svojho pôsobenia na festivale Ertl.
V zahraničí je food waste diskutovanou témou už dlhé roky
Jaroslav Ertl je slovenský šéfkuchár, ktorého môže verejnosť poznať ako jedného z porotcov kuchárskej súťaže Master Chef, vysielanej v roku 2016. V skutočnosti sú jeho pracovné povinnosti a aktivity oveľa rozsiahlejšie – venuje sa písaniu publikácií, cestovaniu za gastronómiou takmer po celom svete, prevádzkuje gastronomické poradenstvo či cateringové služby. Práve cestovanie do zahraničia ho upozornilo na dôležitosť, ktorú treba venovať plytvaniu jedlom.
Situácia na Slovensku nie je ideálna, no zlepšuje sa
Slovensko sa postupne modernizuje aj v tejto oblasti. Otvárame e-shopy, ktoré ponúkajú ekologické obaly na jedlo, nosíme si so sebou misky do reštaurácie alebo si zvyšné pokrmy necháme zabaliť do niektoré z ponúkaných neškodných produktov.
Situácia je však napriek tomu zlá. Slováci vyprodukujú podľa stránky Zerowaste ročne približne deväť miliónov ton odpadu, čo je alarmujúce číslo. Veľkú časť z toho tvorí práve biologický a potravinový odpad. Je samozrejmé, že nula nie je reálne číslo (zero waste = nulový odpad, pozn. redakcie), avšak mohli by sme sa k nej snažiť aspoň priblížiť.
„Potrebujeme, aby na tom začali pracovať všetci, ktorí majú záujem zmeniť tento globálny problém. Veľké spoločnosti, akou je momentálne napríklad obchodný reťazec TESCO, môžu ísť svojimi aktivitami príkladom. V súčasnej dobe spolupracujeme s touto spoločnosťou napríklad na projekte Potravinová banka Slovensko,“ uzatvára svoje rozprávanie Jaroslav Ertl.
Na záver vás chceme trochu naladiť na nadchádzajú najväčší piknik v meste, už vyššie spomínaný Slovak Food Festival v Bratislave, ktorý bude plný dobrého jedla a užitočných informácií. Medzi stánkami nájdete aj nás z Menučka.sk. Zatiaľ si môžete pozrieť toto video z minulého roka od Beautifood. Vidíme sa v posledný májový víkend? :)
Zdroj titulná fotografia: jaroslavertl.com
Zdroje foto: jaroslavertl.com/fotogaleria, flickr.com, youtube.com
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: