Jarné vegánske hody 2023 priniesli do Bratislavy to najlepšie, čo naša vegánska gastro scéna ponúka

1983
Jarné Vegánske hody 2023

Štvrtá aprílová nedeľa patrila v Bratislave nielen Mestským dňom, ale aj Jarným Vegánskym hodom. Tie sa uskutočnili v Starej Tržnici a návštevníci počas celého dňa mohli ochutnať fantasticky vyladené jedlá, zúčastniť sa na inšpiratívnych prednáškach aj sa niečomu priučiť na workshopoch.

Dôkazom toho, že rastlinné stravovanie si aj na Slovensku získava čoraz viac fanúšikov, boli Jarné Vegánske hody 2023. Stará Tržnica totiž už od otvorenia, teda od 10:00, vítala stovky návštevníkov. Po čase obeda, teda po približne 3 hodinách trvania festivalu, nám niektorí predajcovia dokonca prezradili, že už majú toho celkom dosť vypredaného.

Nebojte sa, o jedlo, sladkosti či nápoje však nebola vôbec núdza. Na Vegánskych hodoch sa totiž objavilo veľké množstvo predajcov, street foodov a reštaurácií, z ktorých bolo ťažké vybrať si. Človek by totiž najradšej ochutnal úplne zo všetkého.

Od slaného cez sladké až po tekuté

Už keď sme prichádzali k Starej Tržnici, vedeli sme, že to bude stáť za to. Pred budovou totiž stál dlhý rad návštevníkov, čo je záruka dobrého podujatia. Táto predtucha sa nám vyplnila, po nasadení vstupnej pásky na ruku (lístok v predpredaji stál 2 €, na mieste 3 €) sme sa ocitli vo víre šťastných ľudí, ktorí sa s chuťou púšťali do fajnovo vyzerajúcich pokrmov.

Ochutnali sme toho viac, na tanieroch po nás nezostala ani omrvinka.

Na festivale sme sa stretli väčšia partia, hneď sme sa teda dohodli, že povyberáme čo najviac jedál a navzájom si ich porozdeľujeme. Bol to naozaj skvelý nápad, pretože sme tak mali možnosť ochutnať toho oveľa viac.

Ako prvé sme zamierili k stánkom s nápojmi, keďže vonku poriadne hrialo slnko a bolo potrebné osviežiť sa. Dali sme si overenú klasiku – limonádu Pijo Bio. Keďže celý festival sa niesol v duchu minimálnej uhlíkovej stopy, aj poháre boli vratné. Na začiatku sme za jeden pohár zaplatili zálohu 2 €, pričom pri odchode sme ho vrátili na vyhradené miesto.

Zrak nám padol aj na stánok s alko a nealko pivom Nilio. Vybrali sme si viacero druhov, no za víťaza sme jednoznačne zvolili nealkoholické Great Warrior, v ktorom bolo cítiť kombináciu manga a citrónu. Keď zahájite grilovaciu sezónu, toto pivo by vám na stole nemalo chýbať.

Osviežujúce pivo zo stánku s veselou partičkou.

Smäd sme uhasili, preto sme sa vybrali omrknúť ponuku jedla. Po okrajoch tržnice boli predajné stánky s klasickými porciami jedla, v strede budovy boli zas rozložení predajcovia s čajom, domácimi buchtami či pralinkami. Nechýbali aj stánky s voľnou ochutnávkou, hneď sme sa vrhli na hummus Taverna, nasledovali vegánske jednohubky od Ryba Žilina a syrové kúsky Violife. No a zhodnotili sme to tak, že predjedlo máme za sebou, môžeme sa vrhnúť na to najhlavnejšie.

Slovenské, španielske aj ázijské

Či už ste mali chuť na tradičnú slovenskú alebo skôr exotickú kuchyňu, s výberom nebol žiadny problém. Zloženie prevádzok bolo vyskladané naozaj super, jediný problém bol v tom, že nám rozhodovanie trvalo o niečo dlhšie. Mali sme totiž chuť úplne na všetko.

Burger sme si dali vo Vegan food on wheels a bol super šťavnatý a poriadne veľký. V ich ponuke nás zaujal aj rezeň so zemiakovým šalátom, tomu dáme šancu pri najbližšej návšteve. Základom ich jedál bola ROBI, teda rastlinná bielkovina na báze obilnín.

Burger, ktorý chutil naozaj luxusne.

Ešte chvíľku zostaneme pri fast foodovom jedle, a to konkrétne pri non-dogu s hranolkami od Vegánskeho gazdu. Myslím, že akýkoľvek mäsožravec by si na tomto jedle pochutnal a možno by ani neveril, že ide o vegánsky hot-dog. Z tohto stánku sme mali jedlo aj počas Vegánskych hodov 2022 a už vtedy nám tak veľmi chutilo, že sme si ho dali na náš zoznam aj tento raz.

Veľmi nás zaujala ponuka v stánku Take Paella so španielskymi vegánskymi špecialitami. Majitelia boli veľmi milí a zhovorčiví, prezradili nám niečo viac o ich jedle a dokonca sme od nich dostali aj karfiolovú a tekvicovú kroketu navyše. Hlavné jedlo, ktoré mali v ponuke, bola alternatíva k tradičnej paelle, ktorá obsahovala cestoviny, tekvicu, huby a karamelizovanú cibuľku. Jedlo malo názov Fideuva Vegana a veľmi sme si na ňom pochutili (rovnako aj na kroketách).

Španieli to v kuchyni jednoducho vedia.

Bao Brothers je niečo, čomu neodoláme na žiadnom food feste. Ich nadýchané knedličky plnené fantasticky dochutenými ingredienciami patria medzi naše najobľúbenejšie pouličné jedlá. Na Vegánskych hodoch namiesto tradičných mäsových náplní pripravili alternatívy s hríbmi, zeleninovou fašírkou a s údeným tofu.

Na Balans bistro sme počuli už veľa chváľ, preto sme zamierili aj k tomuto stánku. Panovala v ňom veľmi príjemná a uvoľnená atmosféra, všetci boli milí a zhovorčiví. V ponuke sa nám toho páčilo viac, preto sme dali na ich odporúčanie a ochutnali sme vegánsky chlebík vo vajíčko v luxusnom prevedení. A teda luxusne to nielen vyzeralo, ale aj chutilo. Síce sa nám každému ušiel len hryz, no mali sme doslova gule za ušami. Ak budete najbližšie v Bratislave zháňať dobré vegánske jedlo, zamierte do Balans bistro.

Do Balans bistra sa kedykoľvek radi vrátime.

A ako by to bolo, aby sme si na záver nenechali miesto aj na sladkú bodku. Dezertov, koláčov, zákuskov a sladkých jedál bolo v ponuke viac než dosť, tentokrát sme si vybrali mini lievančeky od Dolinky. Dali sme si ich v kombinácii so slaným karamelom a jahodami, po dojedení porcie sme sa rovno otočili ešte pre jednu.

Nám už miesto na ďalšie ochutnávanie nezostalo, no v ponuke toho bolo oveľa viac:

Sladká bodka v podobe mini lievančekov nemohla chýbať.

Aké by to boli vegánske hody, ak by ste si niečo nemohli vziať aj na neskôr domov. Po tom, ako ste si dopriali voňavú šálku kávy od Pána Králička ste mohli začať objavovať ďalšie dobroty. Medzi inými napríklad lokálne čaje od čajovne Čajový dom, vína od Ovocinár Hrehor či Mäd, chutnú mikrozeleninu plnú vitamínov od Grincajch, orechy od Podunajské orechy a rozličné vitamíny od spoločnosti Vitabalans. Nechýbali konopné müsli značky Gaia Hemp, výrobky z arónie Sad arónie Horný Pajer či kvalitné KakawCo+.

Kvalitné jedlo ruka v ruke s kvalitným programom

Horné poschodie patrilo programu, slovenským iniciatívam a ponuke knižiek či láskavej kozmetiky. Mohli ste tu pokojne stráviť celý deň, načerpať inšpiráciu na nové vegánske recepty, podpísať petície či nakúpiť do zásoby kozmetiku a čistiace prostriedky, ktoré nie sú testované na zvieratách.

Celým podujatím nás sprevádzali moderátori Marta a Silvester. Najskôr sme si mohli pozrieť kuchársku show s produktami Violife pod vedením Lucky Adamájkovéj, nasledovala inšpiratívna prednáška „Ako (pre)žiť na vegánskej strave“Radekom Látalom. Počas ďalšej kuchárskej show varila Viera Múdra, ktorá zároveň na Vegánskych hodoch pokrstila svoju novú knihu Klíčkovanie.

Nikoleta Kováčová počas varenia bryndzových pirohov.

Nikoleta Kováčová alias Surová dcérka nám ukázala, ako sa varia bryndzové pirohy bez bryndze a tým rýchlejším sa z nich dokonca aj ušlo. Počas varenia divákom porozprávala rôzne pikošky zo svojho života a priniesla naozaj skvelú atmosféru. No a napokon navarila Kamila Skladaná vegánske jedlo s produktami K take it veggie.

Na konci nám nezostáva nič iné ako poďakovať za opäť skvelú a úspešnú akciu Jarné vegánske hody 2023, ktorých sme sa mohli zúčastniť aj my. Veľká poklona patrí organizátorom za naozaj hladký priebeh, predajcom za úžasné jedlá aj účinkujúcim, ktorí sa postarali o zaujímavý program. Tešíme sa na ďalšiu akciu a dúfame, že sa tam vidíme aj s vami 😊

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie