Priznajme si, kto z nás by nemal rád dávku dopamínu po tom, ako si odškrtne úlohu zo svojho to-do listu? Pri príležitosti prvého jesenného dňa sme si pre vás pripravili iný, jesenný zoznam sezónnych jedál a dobrôt, ktorý môže mať rovnako pozitívne účinky na vašu náladu.
Ako to? Existujú na to hneď dva legitímne dôvody. Prvým z nich je, že náš mozog jednoducho potrebuje mať oporné body a niektoré veci dokončovať. Podľa portálu The Guardian sme vďaka to-do listom oveľa produktívnejší, zvyšuje sa nám motivácia pokračovať v načatých úlohách a po ich dokončení dostávame dopamínový boost.
Zdá sa však, že podobný účinok má zoznam aj vtedy, ak na ňom nestoja povinnosti, ale príjemné úlohy, ku ktorým patrí napríklad jesenný zoznam jedál, čo by ste mali v tejto sezóne ochutnať.
Druhým dôvodom je, že nám jesenný zoznam pomôže tešiť sa. Ak vidíme pred sebou napísané, čo nás čaká, máme tendenciu si vopred vizualizovať príjemné pocity z danej aktivity.
Skúste si s nami vybrať niektoré sezónne dobroty, ktoré majú preukázateľné zdraviu prospešné účinky a dajte šancu napríklad lokálne dopestovanej zelenine, jesennému ovociu a rôznym chutným výtvorom, ktoré k jeseni už neodmysliteľne patria. Čo by teda mohlo tvoriť váš jesenný zoznam jedál?
Oranžová nesmie chýbať na tanieri
Každému sa jeseň automaticky spája s oranžovou farbou a jej odtieňmi. Nielen na stromoch a pri halloweenskej výzdobe, ale aj na tanieri. Jesenný zoznam by mal obsahovať tekvice všetkých druhov, posledné sezónne cukety, čerstvo vytiahnutú mrkvu, obyčajné aj sladké zemiaky, poprípade rajčiny, ktoré majú ešte stále vynikajúcu sýtu chuť.
Inšpirácia na jesenný zoznam:
- hokkaidová krémová polievka s tekvicovými jadierkami
- cuketový perník s tekvicovým korením
- chrumkavé mrkvové placky
- polievka z pečených rajčín
- zapekané sladké zemiaky so syrom
- pumpkin-spice latté
Strukoviny ako zdroj vlákniny a vitamínov
Strukoviny sú veľmi bohaté na živiny. Svoje o tom dnes vedia najmä vegáni, u ktorých prakticky tvoria základ stravy, no aj naši predkovia, u ktorých to bolo podobne. Sú trvanlivé, ľahko uskladniteľné pokojne aj počas celej zimy, výborne chutia a slúžia aj ako „lepidlo“, napríklad vo vegánskych dezertoch.
Pomáhajú nám udržať balans v strave aj počas mesiacov, keď toho už na záhrade nájdeme pomenej. Patria sem napríklad fazule všetkých druhov, šošovica, cícer či sójové fazuľky, takzvané edamame.
Inšpirácia na jesenný zoznam:
- fazuľovo-cícerové rizoto
- jesenný poké bowl so sladkými zemiakmi a edamame fazuľkami
- domáci cícerový hummus
- šošovicový dhal s jasmínovou ryžou a koriandrom
- celozrnné cestoviny s rozmixovanou fazuľovou omáčkou
Pridajte obilniny, orechy aj gaštany
Obilniny, orech a na jeseň aj gaštany vám poskytnú v kuchyni väčšiu variabilitu, ako by ste čakali. Okrem toho sú bohatým zdrojom vlákniny a živín, tukov, bielkovín aj minerálov. Obilniny vám podporia správnu funkciu trávenia, orechy a gaštany zase imunitu či správne fungovanie kognitívnych funkcií.
Skúste si počas jesene pripraviť niečo z hnedej ryže, quinoy, vločiek, hocijakého druhu orechov alebo jedlých gaštanov. Môže to byť napríklad niečo z nášho zoznamu na inšpiráciu.
Inšpirácia na jesenný zoznam:
- zapekaná hnedá ryža so zeleninou a vajíčkom
- lievance z ovsených vločiek so škoricou a jabĺčkami
- ovocno-orechový šalát s medom
- košíčky plnené gaštanovým pyré
- cviklové krupoto s nasekanými orechmi
Blížia sa kapustové hody
Nemyslíme tým len tie, ktoré sa vám zákonité spájajú s kačacími, hoci aj tie sú výborné a tešíme sa na ne celý rok. Kapusta a ďalšia zelenina, ktorá dozrieva v tomto období je čerstvá, najchutnejšia, obsahuje nespočetne veľa zdraviu prospešných látok.
Okrem toho jej kúpou podporujete miestnych poľnohospodárov, keďže si v obchode viete kúpiť práve tú zo Slovenska. K výborným zdrojom vitamínu C v tomto období okrem kapusty patria napríklad aj kel, brokolica, špenát, zeler, rukola či artičoky.
Inšpirácia na jesenný zoznam:
- zemiaková kaša s kyslou kapustou a kúskami opečenej slaninky
- vegánska kapustnica s hubami a sušenými slivkami
- krémová karfiolová alebo brokolicová polievka s krutónmi
- cestoviny so špenátovým pestom
- domáca karfiolová pizza s rukolou a artičokami
Nezabúdajte ani na ovocie
Aj ono má totiž počas jesene svoju sezónu – len si spomeňte na všetky tie detské obrázky ježkov s jabĺčkami a hruškami! Aj keď ho je pomenej, oplatí sa naň počkať.
V našich záhradách sú to práve jabĺčka rôznych druhov a veľkostí, šťavnaté hrušky, slivky, biele a fialové hrozno, posledné čučoriedky či brusnice. Na pultoch si však už kúpime aj výborné citrusy z dovozu. Len si predstavte tú vôňu čerstvo olúpanej mandarínky či pomaranča!
Inšpirácia na jesenný zoznam:
- krehký jablkový mrežovník so škoricou
- hrušky zapekané s karamelom
- ovocný šalát so slivkami, hroznom a orieškami
- čučoriedkovo-brusnicová bublanina
- cestoviny s hruškami, orechmi a gorgonzolou
- horúci jablkovo-hruškový mušt s klinčekmi
Dochucujte bylinkami a koreninami
Zázračne vás zahrejú. Mnohé z nich majú totiž termický účinok (efekt), vďaka čomu náš organizmus zvnútra zahrejú. Následne nebudeme musieť vyvíjať toľko energie na to, aby sme si vytvorili teplo a budeme sa cítiť vo väčšej fyzickej pohode.
Niektoré z nich naviac pozitívne vplývajú aj na psychickú pohodou a relaxáciu. Zaraďte do jedálnička na jeseň napríklad zázvor, škoricu, cesnak, klinčeky, chilli, rozmarín, tymian, kurkumu či kôpor. Nebudete ľutovať.
Inšpirácia na jesenný zoznam:
- kuracie karí s chilli, kurkumou a koriandrom
- domáca ovsená kaša so škoricou
- horúci zázvorový nápoj s medom
- chilli con/sin carne
- bravčová panenka s rozmarínovou zálievkou
zdieľať tento článok na: