Myslíte, že na svete už bolo všetko vynájdené? Mýlite sa. Aj „staré“ receptúry potrebujú občas nový vánok. Osvieženie a, ako sa ukázalo, aj správny krok priniesla do výroby džemov Iveta Hrabovská. Stojí za úspešnou značkou džemov s prímesou alkoholu GentleJam, na ktorú môže byť právom pyšná. 
Prezraďte nám hneď na začiatok, v čom je GentleJam odlišný od ostatných džemov dostupných na trhu?

V tom, že do každého druhu džemu lejeme prémiový alkohol. Snažíme sa z klasických džemov vytvárať absolútne delikatesy. Alkohol pridávame v niekoľkých fázach výroby, vždy však aj v úplnom závere, keď sa nevyparuje… V konečnom dôsledku je vo vnútri od 2-10 % čistého alkoholu (takže deti a budúce mamičky majú v ochutnávaní veľkú červenú).

gentlejam: foto: GentleJam
foto: GentleJam
Aký je jeho príbeh? Čo bolo hlavným podnetom k vytvoreniu vlastnej receptúry?

Päť rokov som pracovala v médiách, aby som si uvedomila, že to nie je pre mňa a začala som zvažovať, že začnem podnikať. Od prvého momentu som vedela, že to bude v oblasti gastronómie, niečo, s čím zatiaľ nikto neprišiel. Keď mi napadli džemy a omáčky s alkoholom, urobila som si hĺbkovú analýzu trhu a zistila som, že nielen na Slovensku, ale ani za hranicami zatiaľ nikto nič také nevymyslel… Jednoducho nikto neprišiel na trh s radom čisto alkoholických džemov a omáčok.

GentleJam – koho nápad bola táto slovná hračka z anglického jazyka? 

Vymyslieť názov netrvalo dlho… chcela som niečo elegantné, zvučné a zmysluplné… GentleJam je vlastne ako gentleman len v džemovom prevedení. (úsmev)

V jednom rozhovore ste prezradili, že ako dieťa ste sa túžili stať kamionistkou. Kedy vás tento detský sen opustil?

Keď som si uvedomila, že by som bola celé dni sama v kajute. (smiech) Ja viem, znie to možno infantilne, ale každý, kto ma pozná, vie, že potrebujem mať ľudí pri sebe nielen v osobnom. ale aj pracovnom živote.

gentlejam: foto: GentleJam
foto: GentleJam
Ste rodená východniarka. Spájate si svoje detstvo so sladkou chuťou džemu? Mala výroba džemov vo vašej rodine tradíciu?

Moja mamka zvykla vždy varievať džemy. Presne si pamätám na to, ako sme chodievali na samozber jahôd, černíc, čučoriedok, marhúľ a pod. Z duše som to neznášala. (smiech) A potom to umývanie, odkôstkovanie a hodiny varenia v horúcich letných dňoch… Niekoľkokrát som sa dušovala, že keď budem dospelá, toto robiť nebudem… Ako sa to hovorí? Zariekaného chleba sa najviac naješ?

Cesta za úspechom býva neraz tŕnistá. Pamätáte sa na nejaké prekážky, ktoré vás takmer odradili od vlastného podnikania?

Tých teda bolo…. tým, že doteraz nemáme na krku žiaden úver ani pôžičku, všetko sme si hradili z vlastného vrecka. Takže keď boli nejaké prekážky, boli to najmä tie po finančnej stránke. Od zariadenia výrobne až po všetky HACCP náčinia a dokumenty… dobrovoľne sme sa stali po roku fungovania platcami dane a nabrali sme zamestnancov. Až potom som z toho nadšenia vytriezvela. Milujem Slovensko, ale pre malého podnikateľa je táto krajina niekedy riadnou prekážkou.

gentlejam: foto: GentleJam
foto: GentleJam
Ceny vašich džemov sú vyššie, no priamoúmerne kvalite. Trvalo dlho, kým sa váš biznis po prvotnej investícii posunul do kladných čísel?

Trvalo dlhšie, kým sme si našli cestu k našej cieľovej skupine. Pravda je ale taká, že GentleJam zarábal vždy, no v tomto roku sa to konečne zlomilo tak, že máme naozaj veľa práce a veľakrát sme nestíhali s výrobou. Takže ak to zhrniem, GentleJam sa dostal do kladných čísel po 3,5 roku. (úsmev)

Pridávate do džemov aj „experimentálne“ suroviny, niečo, čo by konzument v zložení džemu bežne neočakával?

Samozrejme… vždy sa snažíme experimentovať. Napríklad do Odpálenej slivky (slivkového džemu so slivovicou) drvíme dlhé čierne korenie, čo vytvára decentnú pálivosť. V prípade Rozmarnej maliny (malinový džem s kubánskym rumom) luhujeme v malinovej zmesi čerstvý rozmarín. Používame rôzne koreniny, bylinky, kávu a všetko dolaďujeme prémiovým alkoholom…

gentlejam: foto: GentleJam
foto: GentleJam
Od roku 2016 ste za svoje jedinečné produkty získali niekoľko ocenení. Ktoré pre vás znamenalo najviac?

Jednoznačne je to minuloročné ocenenie v Azerbajdžane. Získali sme totiž zlatú medailu na svetovej súťaži džemov.

Máte povestnú srdcovku spomedzi vlastných džemov, na ktorej si vždy pochutíte?

Ooooooo, áno, mám. (úsmev) Baristova višňa je môjho srdca šampión. Predstavte si kombináciu višní, výberovej kávy, vanilky a Metaxy Private Reserve… Tento džem by som dokázala jesť nonstop. Je úžasne prevoňaný a pri každom súste cítite inú chuť. Najprv je to višňa, potom káva, potom Metaxa a opäť káva, višňa atď. Receptúru som vytvárala cca 4 mesiace a naozaj to stálo za to.

Vytvorili ste aj koncept odporúčaného servírovania a kombinovania vašich výrobkov. Aké kombinácie by ste odporučili našim čitateľom?

GentleJam sa hodí najmä k slaným pokrmom, takže určite odporúčam Malinový džem s kubánskym rumom alebo Čučoriedkový džem s portským vínom v kombinácii k trvácnym syrom. Višňový džem s kávou a Metaxou, prípadne Slivkový džem so slivovicou sa, naopak, hodí k divine, teľacine, kačacine a steakom.

O správny chod podnikania sa staráte prevažne vy a váš manžel Matej. Jeho súčasťou je aj blog s prepracovanými článkami, kvalitnými fotografiami a receptami. Stíhate sa naplno venovať aj písaniu? 

Už dávno nerobíme všetko len my dvaja. Necelý rok nám spravuje sociálne siete talentovaná Táňa Kušnírová, ktorá aj GentleJam pravidelne fotí. Takže tie krásne fotografie na FB, Insta a webe sú prevažne jej zásluha. O ekonomickú stránku firmy sa nám starajú tiež odborníci a na online marketing budeme mať čochvíľa zazmluvnenú agentúru. V najbližšej dobe dokonca chceme nabrať aj posilu do kancelárie, ktorá bude tak trochu moja pravá ruka. (úsmev)

gentlejam: foto: GentleJam
foto: GentleJam
Kde si môžu naši čitatelia čarovné džemy z vašej produkcie zakúpiť?

Asi najjednoduchšia cesta je ísť na web a objednať si to práve tam. Snažíme sa produkty expedovať do 24 hodín, takže do dvoch dní zvyknú mať zákazníci dobroty doma. Ak si ale chcú zákazníci GentleJam „ošahať“, nech navštívia predajne Alko90 alebo FreshLandia v Bratislave.

Zdroj foto: archív GentleJam

Pozývame vás na tieto akcie, kde budeme aj my. Radi sa s vami stretneme :)

Vložiť komentár