zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Od pondelka sa ďalšie okresy Slovenska dostanú do oranžovej fázy – druhého stupňa ostražitosti – a tak bude možné otvoriť aj interiéry reštaurácií, kaviarní a iných gastro prevádzok. Po vyše 7 mesiacoch – od 15.10.2020, kedy boli interiéry prevádzok v rámci druhej vlny pandémie zatvorené.

Už tento týždeň to bolo v okresoch Nitra, Senec, Hlohovec a Topoľčany, od budúceho týždňa sa pridávajú aj Bratislava, Dunajská Streda, Liptovský Mikuláš, Nové Zámky, Partizánske, Prievidza, Rožňava, Šaľa, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce. Okresy Topoľčany a Hlohovec navyše prechádzajú do žltej fázy – prvého stupňa ostražitosti.

V interiéroch reštaurácií budú ale ešte platiť obmedzenia, na ktoré sa treba pripraviť. Jednak povinnosť nosiť rúško mimo času konzumácie, povinné 2 metrové odstupy stolov či limit maximálneho počtu osôb pri jednom stole mimo ľudí z jednej domácnosti. V oranžových okresoch je to 4 osoby, v žltých okresoch 6 osôb. Samozrejme tiež platí množstvo hygienických opatrení na strane prevádzky.

Mnohé reštaurácie zápasia s problémami, do ktorých sa vplyvom zákazu prevádzok dostali, ak chceli svoje podniky udržať, museli sa zadĺžiť, aby dokázali uhrádzať nevyhnutné náklady, udržať zamestnancov, a pripravovať sa na čas keď sa bude dať otvoriť. Štátna pomoc je žiaľ na rozdiel od iných krajín pre gastro veľmi symbolická a ani táto poriadne nefunguje a sitom pomoci prepadlo množstvo gastro podnikateľov.

Preto by sme mali byť ústretoví a ak nám záleží na tom, aby sa kvalitné reštaurácie na trhu udržali, podporovať ich. Svojou návštevou, objednávkou a tiež nezľahčovaním ich neľahkej situácie. Ponuku reštaurácií na celom Slovensku (aj ak nie v interiéroch tak na terasách alebo na odber so sebou či donášku) sledujte aj u nás na Menucka.sk alebo v mobilnej aplikácii Menučka.sk – pre iOS (Apple), Android aj Huawei.

Ja osobne aj s kolegami z Aliancie Slovenskej Gastronómie stále upozorňujeme na problémy týkajúce sa gastra a apelujeme na ich riešenia a najmä na jedno kľúčové riešenie, ktoré by pomohlo poctivým gastro podnikateľom postupne sanovať straty, splácať dlhy a naštartovať sa do budúcna.

Zníženie DPH na gastro pomôže tým, ktorí budú aj naďalej poctivo podnikať a zamestnávať ľudí. Ak súhlasíte, podpíšte našu petíciu a ak ste majiteľ/ka / manažér/ka gastro prevádzky, môžte sa stať členom aliancie – gastroaliancia.sk/registracia.

Tiež sme tento týždeň predstavili jeden projekt spolupráce so ZMOS, Bookio a Menučka, v rámci ktorého ponúkame reštauráciám rezervačný systém Bookio a základný záznam v prehľade reštaurácií s rezervačným systémom Bookio u nás na menucka.sk/bookio, zdarma. Rezervačný systém môže uľahčiť a zefektívniť fungovanie reštaurácií a zabezpečiť aj potrebné obmedzenia a rozloženie hostí v čase. Viac o ňom napíšeme v nasledujúcom článku, zatiaľ si môžte pozrieť časť môjho vystúpenia na utorkovej tlačovej konferencii k tejto téme, za účasti pánov: Michala Kaliňáka (ZMOS), Martina Chrena (starosta MČ Bratislava Ružinov), Viliama Pavlovského (Aliancia Slovenskej Gastronómie) a Jozefa Žarnovičana (Bookio).

Celú tlačovú besedu si môžete pozrieť tu: https://www.tasr.sk/priame-prenosy-tasr-a-tasrtv/tk-zdruzenia-miest-a-obci-slovenska/27562-clanok.html Ak ste gastro prevádzka a máte záujem o využitie rezervačného systému a jeho prezentáciu u nás, kontaktujte nás na info@menucka.sk. Info nájdete aj na webstránke www.zmos.sk.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

sledujte nás na:

FacebooklinkedininstagramFacebooklinkedininstagram